NEA

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση των νοσηλευτών ψυχικής υγείας με τη Διοικήτρια της 2ης ΔΥΠΕ

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση των νοσηλευτών ψυχικής υγείας με τη Διοικήτρια της 2ης ΔΥΠΕ

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ Ε.Σ.Υ Νομού Αττικής, συναντήθηκαν με τη Διοικήτρια της 2ης ΔΥΠΕ  κα Όλγα Ιορδανίδου, με σκοπό την έκθεση θεμάτων και προβληματισμών, που αφορούν στη λειτουργία των Ψ.Ν.Α και στο ρόλο των νοσηλευτών ψυχικής υγείας.

 Σχετικά με την υποστελέχωση των Ψ.Ν.Α και την άμεση ανάγκη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων, η Διοικήτρια αναφέρθηκε στην επερχόμενη προκήρυξη για την κάλυψη 1.200 θέσεων στο χώρο της υγείας, καθώς και στην πρόθεση της κεντρικής διοίκησης, να παραμείνει στην υπηρεσία το επικουρικό προσωπικό.

 Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση για την αναγκαιότητα ανάπτυξης δομών για  τη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με νοητική υστέρηση και ασθενών στο αυτιστικό φάσμα.  Έγινε απολύτως κατανοητό ότι οι ψυχιατρικές κλινικές, δεν είναι κατάλληλες για την κάλυψη των αναγκών των συγκεκριμένων ασθενών και ότι η μεταφορά τους, θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Η θέση της Διοικήτριας είναι πως η δημιουργία των κατάλληλων δομών για την αντιμετώπιση, θεραπεία και αποκατάσταση αυτών των ασθενών πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα και πρόθεσή της είναι να επιμεληθεί αυτών των ενεργειών.

 Όσον αφορά το επερχόμενο νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει και θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία (οργανισμοί νοσοκομείων, μεταφορά των ΚΨΥ στις ΥΠΕ, και ενδεχομένως και των Δομών Αποκατάστασης, τη στελέχωσή τους, τη δημιουργία νέων τμημάτων στα ΨΝΑ κ.α.), ζητήθηκε από το ΣΥΝΟΨΥΝΟ, η συμμετοχή και των νοσηλευτών στο σχεδιασμό και στη διαβούλευση, ώστε να αποφευχθούν εκ νέου, τα λάθη του παρελθόντος.

Τέλος, με αφορμή την επιχορήγηση της ΔΥΠΕ, στη διαμόρφωση του Τ.Ε.Π. του Ψ.Ν.Α «Δαφνί», συζητήθηκε η έμπρακτη συμμετοχή της 2ης ΔΥΠΕ, στην προσπάθεια των Ψ.Ν.Α, για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των κτιριακών και άλλων υποδομών.