NEA

Το 17ο Ετήσιο Συνέδριο της Β΄ Κλινικής, Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, στις 5 και 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα

Το 17ο Ετήσιο Συνέδριο της Β΄ Κλινικής, Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, στις 5 και 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα

Θέμα του συνεδρίου: «Αποκατάσταση ασθενούς με Νόσο Πάρκινσον: Τρέχουσες προοπτικές και μελλοντικές προκλήσεις»

Η διεξαγωγή του 17ου Ετήσιου Συνεδρίου της Β΄ κλινικής Αποκατάστασης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης σε συνεργασία με το Τμήμα Μελέτης και Αποκατάστασης Νευρολογικών παθήσεων και το Τμήμα Γηριατρικής Αποκατάστασης της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική βλάβη του ΚΝΣ και εμπίπτει στα χρόνια νοσήματα με εξελικτικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της πάθησης τα πρώτα συμπτώματα αφορούν στην κίνηση και εκδηλώνονται με τρόμο ή ακαμψία, με βραδυκινησία, απώλεια ελέγχου της ισορροπίας και δυσκολία στην βάδιση.

Η ελαττωμένη ταχύτητα της κίνησης με δυσκολία συντονισμού, καθιστά το άτομο με Πάρκινσον ανεπαρκές στην εκτέλεση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής και στην αυτόνομη διαβίωσή του. Κατά την εξέλιξη της πάθησης, προστίθενται διαταραχές στο λόγο και στην κατάποση και πολλές φορές η εκφυλιστική αυτή διαδικασία οδηγεί σε προβλήματα γνωσιακά και συμπεριφοράς, ενώ στοιχεία άνοιας εμφανίζονται στα προχωρημένα στάδια της πάθησης. Η φαρμακευτική αγωγή και η παρεμβατική νευροχειρουργική επέμβαση με Deep Brain Stimulation (DBS) έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Ποιος είναι ο ρόλος της Αποκατάστασης

Η Αποκατάσταση συμβάλλει τα μέγιστα στην ελάττωση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της κίνησης και του συντονισμού, στην εκπαίδευση της βάδισης, στην εκπαίδευση της εκφοράς του λόγου και της γραφής, στην κατάποση και στη θρέψη, στη ρύθμιση της σπαστικότητας, στην ικανοποιητική συμπεριφορά της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου, στην ψυχική ισορροπία του ασθενούς και του περιβάλλοντος του, στη γνωσιακή λειτουργία και στην αξιοπρεπή και αυτόνομη ζωή.

Η διεπιστημονική συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων και η ενδο-επιστημονική συνεργασία της ομάδας Αποκατάστασης δίνει νέες προοπτικές στην θεραπευτική αντιμετώπιση του Παρκινσονικού ασθενή, μέσα από την έρευνα και την εφαρμογή καινοτόμων θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Οι εργασίες του συνεδρίου σκοπό έχουν να δυναμώσουν τις συνεργασίες μεταξύ των επιστημόνων και να προάγουν τις γνώσεις και την έρευνα μέσα από την ανταλλαγή γνωστικών αντικειμένων και κλινικών πρακτικών.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ.