NEA

Έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό: Στους 24 ανέρχονται οι νεκροί την τελευταία εβδομάδα

Έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό: Στους 24 ανέρχονται οι νεκροί την τελευταία εβδομάδα

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 

Επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό 33 κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα μεταξύ 8ης και 14ης  Οκτωβρίου. Όπως  ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της αφρικανικής χώρας, χτες Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, 24 άτομα από αυτούς που μολύνθηκαν με τον ιό υπέκυψαν στη νόσο.

 Συνολικά, από τον Ιούλιο που εκδηλώθηκε το νέο ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα στη χώρα, έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα του θανατηφόρου αιμορραγικού πυρετού, από τα οποία σχεδόν όλα έχουν επιβεβαιωθεί –για 20 περίπου δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη διάγνωση– ενώ 130 ήταν μέχρι τώρα τα θύματα του ιού.

 Το πρώτο κρούσμα στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ

Ένας υδραυλικός, ο οποίος εργάζεται για την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κονγκό επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή ότι προσβλήθηκε από τον ιό. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα εργαζομένου του ΟΗΕ που μολύνθηκε από τον Έμπολα στο τρέχον ξέσπασμα της ασθένειας.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση επιτροπής διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων, μετά τη νέα ραγδαία αύξηση των θυμάτων του Έμπολα, για να εξεταστεί το εάν πρόκειται για κρίση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να κάνει εισηγήσεις για την αντιμετώπιση του νέου ξεσπάσματος, η πιο πρόσφατη φάση του οποίου κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου κι έχει επιδεινωθεί, ενώ υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα από το βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό στην Ουγκάντα και τη Ρουάντα.

 

Συνεχίζονται οι δοκιμές με πειραματικές θεραπείες

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της ΛΔ Κονγκό, 73 ασθενείς υποβάλλονται σε πειραματικές θεραπείες ή τους χορηγούνται πειραματικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού. Από τα άτομα αυτά, τα μισά σχεδόν έχουν ανανήψει, 20 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και οι υπόλοιποι υπέκυψαν.

 

Να θυμίσουμε ότι η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Κρούσματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε τροπικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής. Από το 1976, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά, έως το 2013, ο ρυθμός μόλυνσης ήταν λιγότερα από 1.000 άτομα ανά έτος. Η μεγαλύτερη έξαρση μέχρι σήμερα είναι η συνεχιζόμενη έξαρση του ιού Έμπολα από το 2014, η οποία επηρεάζει τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία. Τον Αύγουστο του 2014, είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εμβολίου συνεχίζονται, ωστόσο, το κατάλληλο εμβόλιο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.