ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γ. Δαγρές: Λανθασμένη η εκτίμηση των ανθρώπων του ΕΟΠΥΥ για μείωση κόστους στα 1000 ευρώ των ΦΥΚ

Γ. Δαγρές: Λανθασμένη η εκτίμηση των ανθρώπων του ΕΟΠΥΥ για μείωση κόστους στα 1000 ευρώ των ΦΥΚ

«Λανθασμένη» χαρακτήρισε ο φαρμακοποιός κ. Γιάννης Δαγρές, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) την εκτίμηση των ανθρώπων της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ότι θα πρέπει να μειωθεί στα 1.000 από τα 3.000 ευρώ το κόστος των λεγόμενων φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που μπορούν να χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και η οποία ουσιαστικά αποτυπώθηκε στον πρόσφατα δημοσιευμένο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού ο οποίος ωστόσο φαίνεται ότι τελικά ανατρέπεται, γεγονός που συνδέεται και με την προ ημερών αποδοχή της παραίτησης του (τέως πλέον προέδρου) κ. Σωτήρη Μπερσίμη.

Ο νέος κανονισμός παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ ο οποίος έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αλλά πήρε παράταση για την εφαρμογή του από την 1η Νοεμβρίου φαίνεται ότι τελικά θα αλλάξει σε κάποια σημεία του και πάντως σε σημαντικά σημεία που αφορούν τα φαρμακεία και την παρεχόμενη φαρμακευτική περίθαλψη, όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συνεδριάσεις μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες από τις οποίες μάλιστα απείχε ο παραιτηθείς πρόεδρος κ. Μπερσίμης, και υπήρξαν νομοτεχνικές αλλαγές επί των διατάξεων του νέου σχεδίου υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες επανέρχεται ή πρακτικά διατηρείται το (ισχύον) καθεστώς –όπως προβλέπεται από τον ΕΚΠΥ του 2015- της χορήγησης από τα ιδιωτικά φαρμακεία των ΦΥΚ μέχρι 3.000 ευρώ. Συγκεκριμένα στον ΕΚΠΥ που σήμερα εφαρμόζεται, προβλέπεται ότι «τα φάρμακα με τιμή πάνω από 3.000 ευρώ δεν δύναται να χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία παρά μόνον από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δημοσίων νοσοκομείων».

Η διατήρηση της απόφασης να μπορούν να χορηγούνται από τα φαρμακεία μόνο φάρμακα  αξίας μέχρι 1000 ευρώ θα εμπόδιζε, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ την πρόσβαση των ασθενών σε πολλά φάρμακα. Βεβαίως συμπληρώνει «εμάς θα μας ικανοποιούσε όλα τα φάρμακα υψηλού κόστους να μπορούν να χορηγούνται από τα φαρμακεία της κοινότητας ώστε να σταματήσουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι να στριμώχνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Σε ό,τι αφορά πάντως στο θέμα αυτό του αριθμού των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως απασχολεί τον Οργανισμό καθώς στις συνεδριάσεις που έχουν γίνει προτείνεται να έχει ο ΕΟΠΥΥ την ευελιξία να χειριστεί το ζήτημα και με απόφαση Δ.Σ. να ιδρύει νέα φαρμακεία τα οποία, κατά τον ν. 4238/2014, υπάγονται στις κατά τόπους ΠΕΔΙ-ΕΟΠΥΥ, κάτι βεβαίως που οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι δεν θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα λύση στο πρόβλημα.

Οι φαρμακοποιοί αναμένουν να υπάρξει σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα των αλλαγών που θα περάσουν τελικά στον νέο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ με την επίσημη ανακοίνωσή του ώστε να μπορούν και εκείνοι επίσημα να πάρουν θέση στα όσα τελικά αποφασιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε αντιδράσει έντονα χαρακτηρίζοντας αιφνιδιαστική, χωρίς διάλογο, τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας που με άρθρο του απαγόρευε τη διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμάκων αξίας άνω των 1000 ευρώ.

Ο ΠΦΣ σε σχετική ανακοίνωσή του είχε κάνει λόγο για απαράδεκτη ενέργεια που περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης των ασφαλισμένων στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης και ζητούσε την απόσυρση του επίμαχου άρθρου προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.  (διαβάστε το σχετικό άρθρο από τις 11/07)