NEA

27ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων: Από 18 έως 20 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

27ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων: Από 18 έως 20 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Η «καρδιά» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα χτυπήσει τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί το 27ο Ιατρικό Συνέδριό τους, με τίτλο «Υγειονομικό στις Ένοπλες Δυνάμεις: Μια νότα αισιοδοξίας για το Μέλλον και την Κοινωνία», στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, από τις  18 – 20 Οκτωβρίου.

 

Πολυμέτωπη «μάχη» εναντίον πολυάριθμων παθήσεων που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «μάστιγες» του σύγχρονου κόσμου, και οι οποίες πλήττουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο, καλείται να δώσει σήμερα, σε καιρό ειρήνης, και το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό του Ελληνικού Στρατεύματος!

 

Καρδιαγγειακά συμβάματα, ένας από τους μεγαλύτερους «δολοφόνους» του ανθρωπίνου είδους διεθνώς, νεοπλασματικές ασθένειες, ο επιπολασμός και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των οποίων, παρά τις προόδους, τόσο στη φαρμακευτική, όσο και τη χειρουργική αντιμετώπιση με πρωτοποριακές τεχνικές, παραμένουν αμείωτα σε παγκόσμιο επίπεδο, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχή με βαριές επιπλοκές σε ζωτικά οργανικά συστήματα και μείζον πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο, σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, παρά τις διαθέσιμες νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, ψυχιατρικές διαταραχές, η εντυπωσιακή αύξηση των οποίων συνδέεται άρρηκτα με τον σύγχρονο αγχώδη τρόπο ζωής και την οικονομική κρίση που σοβεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μερικά, μόνο, από τα σύγχρονα «πολεμικά πεδία» στα οποία «επιχειρούν» από τις δικές τους «επάλξεις» οι υγειονομικοί επιστήμονες και των τριών Όπλων μας.

 

Σύμφωνα με τους ένστολους ειδικούς, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται σήμερα για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.

 

Από την άλλη πλευρά, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο  καρκίνος αποτελεί στις μέρες μας μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το 2010 η νόσος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα), αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, με περίπου 13.1 εκατομμύρια θανάτους το 2030 σε διεθνές επίπεδο.

 

Στην Ελλάδα, διαγιγνώσκονται άνω των 20.000 νέων περιπτώσεων νεοπλασματικών ασθενειών σε άνδρες και άνω των 15.000 σε γυναίκες ετησίως. Οι συχνότερες νεοπλασίες στον ανδρικό πληθυσμό είναι οι καρκίνοι του πνεύμονα, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του παχέος εντέρου και του ήπατος, ενώ μεταξύ των Ελληνίδων συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού,  του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και της μήτρας.

 

Σε ό,τι αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη, η νόσος υπολογίζεται ότι σήμερα αποτελεί τη 12η αιτία θανάτου παγκοσμίως και προβλέπεται ότι το 2030 θα είναι η 7η, ενώ οι διαβητικοί εμφανίζουν διπλάσια θνησιμότητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πασχόντων από διαβήτη το 2003 ήταν 57,1%, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, και για τις επόμενες δεκαετίες οι επιστημονικές προβλέψεις συνηγορούν υπέρ της μεγάλης αύξησης του επιπολασμού της νόσου στη χώρα μας.

 

Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι οφθαλμολογικές παθήσεις όπως εκείνες της ωχράς κηλίδας συνιστούν, πλέον, μια σοβαρότατη «απειλή» για το ύψιστο αγαθό της όρασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ηλικιακή εκφύλιση (ΗΕΩ) αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των πασχόντων ηλικίας άνω των 60 ετών, το διαβητικό οίδημα της ωχράς αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ και το οίδημα της ωχράς, που οφείλεται σε θρόμβωση φλεβών του αμφιβληστροειδούς, αποτελεί συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης για τους ενήλικες.

 

Επιπλέον, οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και της οικονομικής δυσπραγίας που κυριαρχεί στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, φαίνεται ότι θα ακολουθούν την παθούσα γενιά και θα την επηρεάζουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, καθώς οι σημερινοί Έλληνες πολίτες διακατέχονται από συναισθήματα παραμέλησης και μη σεβασμού, τα οποία εξαπλώνονται όλο και περισσότερο και δημιουργούν το κλίμα της «ατομικής και κοινωνικής ψυχικής διαταραχής».

 

Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, η συνολική συνεισφορά των ειδικών του Υγειονομικού Σώματος του Στρατεύματος στα επιστημονικά δρώμενα της χώρας μας, καθώς και ο διαχρονικά σημαντικός κοινωνικός τους ρόλος, παραμένουν πάντα το ίδιο ουσιαστικά και επίκαιρα. Ο στρατιωτικός υγειονομικός εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό του πάσχοντα ανθρώπου, στις φυσικές καταστροφές, στις δύσκολες αεροπορικές και θαλάσσιες διακομιδές, στην αιμοδοσία, στις ιατρικές μελέτες και καινοτομίες, καθώς και σε κάθε στρατιωτικό και πολιτικό τομέα όπου απαιτείται η παροχή επιστημονικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

 

Πρόεδρος της συνολικής διοργάνωσης είναι ο Διευθυντής ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ, Υποπτέραρχος (ΥΙ) κ. Γεώργιος Τολούμης ΠΑ και Επίτιμοι Πρόεδροι ο Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΥΓ, Υποστράτηγος (ΥΙ) κ. Παναγιώτης Κοτιλέας ΣΞ, ο Διευθυντής ΓΕΝ/ΔΥΓ, Υποναύαρχος κ. Αναστάσιος Σπανός ΠΝ και ο Διευθυντής ΓΕΑ/ΔΥΓ, Ταξίαρχος (ΥΙ) κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου ΠΑ, ενώ στην Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχει πλήθος στρατιωτικών και πολιτικών ειδικών.  

 

Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γενικός Αρχίατρος (ΥΙ) κ. Κωνσταντίνος Μηλιάς ΣΞ, Χειρουργός, 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, Θεσσαλονίκη, πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, το οποίο διεξάγεται από το 1970 κάθε δύο χρόνια και πάντα στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι ότι, με εξαίρεση τους νοσηλευτές, όλοι οι υπόλοιποι Υγειονομικοί των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), η οποία, ως γνωστόν, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

 

Η εκδήλωση αποτελεί το μεγαλύτερο πολυθεματικό Συνέδριο της χώρας και το κορυφαίο του Υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με περισσότερες από χίλιες εγγραφές, συνιστώντας το καλύτερο βήμα ανάδειξης του έργου του στρατιωτικού υγειονομικού, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε νοσοκομεία ή στρατιωτικές μονάδες, αλλά έχει και ευρεία κοινωνική διάσταση. Το Συνέδριο είναι ανοικτό σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας.

 

Στο επιστημονικό Πρόγραμμα του 27ου Συνεδρίου των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν περιληφθεί Διαλέξεις (άνω των 40), Στρογγυλές Τράπεζες (άνω των 100) και Κλινικά Φροντιστήρια (8) στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που αφορούν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις, καθώς και Κτηνιάτρους, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτές, ενώ θα παρουσιαστεί και πληθώρα Προφορικών και Αναρτημένων Ανακοινώσεων (άνω των 250), οι οποίες καταδεικνύουν την επιστημονική ανησυχία, αλλά και επάρκεια, των συμμετεχόντων.