ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Συμμόρφωση στη θεραπεία, ένα αθεράπευτο πρόβλημα...

Συμμόρφωση στη θεραπεία, ένα αθεράπευτο πρόβλημα...

Γράφει η Κατερίνα Βουρλάκη

Δημοσιογράφος/Εκδότρια DailyPharmaNews

Απασχολεί τους ιατρούς, απασχολεί και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Πολύ λιγότερο απασχολεί τους ασθενείς που αποφασίζουν να προσαρμόσουν ή να διακόψουν μία θεραπεία κατά το δοκούν. Κι αυτό τις περισσότερες φορές δεν περιέχει απαραίτητα μία ελαφρότητα από την πλευρά του ασθενή που σκέφτεται «θα πάρω δύο μέρες λιγότερες την αντιβίωση και τι έγινε!». Τις περισσότερες φορές περιέχει πόνο, απογοήτευση για το αποτέλεσμα, ανεπιθύμητες ενέργειες που κάνουν δύσκολη τη ζωή, μία καθημερινότητα γεμάτη χάπια και ωράριο. Κι όλα αυτά πολλές φορές δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα για μία ολόκληρη ζωή, στους χρόνια πάσχοντες.

Η σημασία της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία, είναι τεράστια. Υποθέτω πως όλοι εσείς, οι αναγνώστες του DailyPharmaNews, το γνωρίζεται καλύτερα από εμένα ως γιατροί ή φαρμακοποιοί. Παρόλα αυτά, η συμμόρφωση σε μία θεραπεία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπονομεύουν τόσο το αποτέλεσμα της θεραπείας όσο και ολόκληρο το σύστημα υγείας.

Τι είναι αυτό που μπορεί να βελτιώσει αυτή την προβληματική κατάσταση; Τι είναι αυτό που μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, εκτός από τις νέες πιο «απλές» στη χρήση θεραπείες; Ποια είναι αυτή η σχέση που πρέπει να έχει ο ασθενής με το γιατρό του έτσι ώστε να περάσει ένα αμφίδρομο μήνυμα για το τι χρειάζεται η κάθε πλευρά. Πόσο κοντά θέλει ο ασθενής τον γιατρό και πόσο ικανός είναι ο γιατρός να τον «πείσει» για την σημαντικότητα της συμμόρφωσης στη θεραπεία του; Πόσο υποστηρικτικό είναι το σύστημα υγείας στους ασθενείς που χρειάζονται ισόβια θεραπεία; Και στ’ αλήθεια, πόσο εκπαιδευμένος είναι ο γιατρός ή πόσο διαθέσιμος ώστε να μπορεί να «δουλέψει» σωστά το θέμα της συμμόρφωσης με τον ασθενή του.

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα θέματα που πραγματεύεται η αυριανή Ημερίδα που διοργανώνει το DailyPharmaNews στο Ξενοδοχείο Divani Caravel με τίτλο «Συμμόρφωση, η επόμενη μέρα. Επαιδευμένος ιατρός-Ενεργός ασθενής- Αποτελεσματικές θεραπείες. Εκπαίδευση και καινοτομία».

Η συζήτηση για το θέμα δεν θα είναι θεωρητική. Στο DailyPharmaNews, μιλάμε πάντα με στοιχεία. Μία έρευνα που τρέχει εδώ και αρκετό καιρό σε ασθενείς, ιατρούς και φαρμακοποιούς μας δίνει την πραγματική εικόνα γύρω από τη συμμόρφωση και όλους όσοι εμπλέκονται με αυτήν. Τα συμπεράσματα ξαφνιάζουν. Οι λύσεις όμως υπάρχουν. Είναι στο χέρι όλων όσοι ασχολούνται με τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, να τις παρέχουν σε όσους τις χρειάζονται.

Για όποιον επιθυμεί να εγγραφεί στο συνέδριο μπορεί να το κάνει εδώ  

Για όποιον επιθυμεί να το παρακολουθήσει διαδικτυακά σε live streaming μπορεί να το κάνει εδώ