NEA

Η συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά

Η συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά

«Εκπαιδευμένοι γιατροί, ενεργοί ασθενείς, εθνική στρατηγική πρόληψης και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικητικές δομές είναι οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης κατά τον χαιρετισμό του στο 2nd Patient Compliance Conference. Ο κ. Πατούλης τόνισε πως ο οικογενειακός γιατρός δεν έχει ξεκινήσει γιατί δεν υπάρχουν γιατροί και πως χρειάζεται μία "επανεκκίνηση" της υγείας, η οποία και θα πρέπει να ξεκινήσει με την προσέλκυση των Ελλήνων γιατρών που έχουν φύγει για να εργαστούν στο εξωτερικό. Παράλληλα, στοίχημα όλων μας πρέπει να είναι η δημιουργία ελκυστικότητας από πόρους, όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, αλλά από τον ιατρικό τουρισμό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum Μάκης Παπαταξιάρχης δήλωσε πως «αν υπήρχε συμμόρφωση των ασθενών θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για το σύστημα υγείας από 350 έως 55 εκατ. Ευρώ». Ο κ. Παπαταξιάρχης τόνισε επίσης πως ενώ τα κόστη υγείας αυξάνουν παγκοσμίως, το κόστος για το φάρμακο παραμένει σταθερό, ενώ σημείωσε πως «δεν μας ενδιαφέρει μόνο η πρόσβαση στα φάρμακά μας αλλά και να τα παίρνουν σωστά οι ασθενείς. Γιατί μόνο τότε αναδεικνύουν την αξία τους, αλλά και γιατί μόνο τότε μπορούμε να πούμε πως επιτελούμε σωστά το έργο που πρέπει να επιτελέσουμε».

Στη σημασία που έχει για τη συμμόρφωση των πασχόντων η συνεργασία πολιτείας, φορέων και Συλλόγων Ασθενών, εστίασε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων. Όπως τόνισε ο ίδιος, μέσα σε ένα πλαίσιο στρεβλώσεων -όπως το clawback- υπάρχουν ευκαιρίες εξορθολογισμού του συστήματος και περνούν μέσα από μέτρα όπως είναι η χρήση γενοσήμων και βιοομοειδών, αλλά και τα φάρμακα υψηλής προστιθέμενης αξίας που σήμερα παράγουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.