NEA

Ασκήσεις ετοιμότητας σε νοσοκομεία της Κρήτης

Ασκήσεις ετοιμότητας σε νοσοκομεία της Κρήτης

Από 15 έως 17 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας σε 4 νοσοκομεία της Κρήτης, με συμμετοχή εκτός του προσωπικού του νοσοκομείου, αντρών της Πυροσβεστικής από κάθε Νομό, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και εθελοντικών ομάδων διάσωσης.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τόσο για τη διακρίβωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των Νοσοκομείων, όσο και για τη βελτίωση της διυπηρεσιακής συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στα Νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου και Ηρακλείου (Βενιζέλειο).

Όπως επισημαίνεται από το Γραφείο Τύπου του Αν. Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, οι ασκήσεις θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως επίσης θα πραγματοποιούνται παράλληλα κι άλλες, μικρής κλίμακας ασκήσεις τμημάτων ειδικής δυσκολίας, όπως Μ.Ε.Θ.

Πριν την πραγματοποίηση των ασκήσεων είχαν προηγηθεί αφενός εκπαίδευση του προσωπικού με βάση τα σχέδια του ΕΚΕΠΥ που υπάρχουν σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας με κωδικές ονομασίες «ΠΕΡΣΕΑΣ» και «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ» και αφετέρου ταυτόχρονες συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

Στις ασκήσεις, συμμετείχαν εκτός από το προσωπικό των Νοσοκομείων, μεγάλος αριθμός προσωπικού της Πυροσβεστικής από κάθε Νομό, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και εθελοντικών ομάδων διάσωσης.

Κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ, με επικεφαλής το Διοικητή, Νικ. Παπαευσταθίου, επέβλεψε τις ασκήσεις, ενώ τις παρακολούθησαν η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ανώτατα και ανώτερα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Ειδικά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, την άσκηση παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Ι. Λιοναράκης και ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, Μαρίνος Πατακός.

Μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση των παραπάνω ασκήσεων, ο συνολικός αριθμός των Νοσοκομείων που έχουν πραγματοποιήσει Ασκήσεις Ετοιμότητας από το 2016 σε όλη την επικράτεια, ανέρχεται πλέον σε 70.