ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το Σαββατοκύριακο για 18η χρονιά το PHARMA point

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το Σαββατοκύριακο για 18η χρονιά το PHARMA point

Με κεντρικό θέμα «Η φαρμακευτική φροντίδα στο προσκήνιο», το 18ο PHARMA point επιδιώκει να αναδείξει το φαρμακείο ως σημείο παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ως το μοναδικό επιστημονικά καταρτισμένο κανάλι διακίνησης φαρμάκων.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το μεγαλύτερο φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση της Βόρειας Ελλάδας, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί  το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την αιγίδα των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και του ΠΦΣ.

Το PHARMA point θα αποτελέσει και φέτος πόλο έλξης για χιλιάδες φαρμακοποιούς και εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς από όλη την Ελλάδα, φοιτητές Φαρμακευτικής και βοηθούς φαρμακείου, ενώ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στο επίσημο καλωσόρισμα του συνεδρίου θα μιλήσουν ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο ευρωβουλευτής, καθηγητής Τμήματος Νομικής ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επιχειρεί, για ακόμη μία χρονιά, να καλύψει μέσα από το πλούσιο συνεδριακό πρόγραμμά του τις ανάγκες για ενημέρωση των φαρμακοποιών σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις σε επαγγελματικά θέματα, αλλά και τα νέα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα της Φαρμακευτικής Επιστήμης.

Το «παρών» στο συνέδριο θα δώσουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες από το χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, οι οποίοι, μέσα από τις εισηγήσεις τους:

- θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της έρευνας για νέα φάρμακα,

- θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν την καθημερινή επαφή των φαρμακοποιών με τους χρόνια πάσχοντες,

- θα παρουσιάσουν τις υπηρεσίες φαρμακείου και τι ισχύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό,

- θα απαντήσουν σε ερωτήματα των συνέδρων σχετικά με την ανάπτυξη του φαρμακείου στις σύγχρονες απαιτητικές οικονομικές συνθήκες και

- θα προτείνουν λύσεις σε καίρια ζητήματα του κλάδου των φαρμακοποιών.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν 3 στρογγυλά τραπέζια με θέματα:

-«Η αναγκαιότητα του φαρμακείου της γειτονιάς στις νέες συνθήκες της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης», με τη συμμετοχή του προέδρου του ΠΦΣ Κυριάκου Θεοδοσιάδη, της προέδρου του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένης Πιέρα Ισσέγιεκ και της προέδρου της Ένωσης Ιδιωτών Φαρμακοποιών Σερβίας [president of Association of Private Pharmacists in Serbia (SPAS)], Aleksandra Dimitrijevic Salom. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θανάσης Παπαθανάσης, αντιπρόεδρος του ΠΦΣ & αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU).  

-«Ο επαγγελματίας Υγείας στην υπηρεσία του ασθενούς», με τη συμμετοχή γιατρών και εκπροσώπων ομάδων ασθενών με χρόνια νοσήματα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας.

-«Αυτοφροντίδα και ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου ΠΦΥ», με τη συμμετοχή φαρμακοποιών και εκπροσώπων του Συνδέσμου ΕΦΕΧ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης.

-Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη «Διαχείριση ασθενών», κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναπτυχθούν τα θέματα της καρδιακής ανεπάρκειας και της ημικρανίας.

-Ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος.

Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει έκθεση φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών φαρμακείου με τη συμμετοχή πλήθους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της φαρμακευτικής αγοράς. Στην παράλληλη αίθουσα φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες καλλυντικών έχουν προγραμματίσει τις παρουσιάσεις τους.

 

Χώρο για τους αυριανούς επιστήμονες

 

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που οργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην πρωτοβουλία του να προσφέρει στους συνέδρους μία σημαντική νότα αισιοδοξίας μέσα στα προβλήματα που υπάρχουν για το αύριο της χώρας, δίνοντας χρόνο και χώρο στο συνέδριο σε νέους ανθρώπους που ήδη από τα φοιτητικά τους χρόνια ξεχωρίζουν δείχνοντας το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα μέλη της ερευνητικής διεπιστημονικής φοιτητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης iGEM Thessaloniki, η οποία σε λίγες μέρες θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (international Genetically Engineered Machine) 2018 που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) και απευθύνεται σε φοιτητές με στόχο το σχεδιασμό και την τροποποίηση βιολογικών συστημάτων και διατάξεων για την επίλυση μείζονων σύγχρονων προβλημάτων.

Λίγες λοιπόν μέρες πριν αναχωρήσει για τη Βοστόνη των ΗΠΑ, όπου θα παρουσιάσει το πρωτοποριακό έργο της εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο διεθνή αυτό Διαγωνισμό με στόχο την πρωτιά, η iGEM Thessaloniki θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, από τις 11:30 έως τις 12:30, στην κεντρική αίθουσα του συνεδριακού κέντρου μία ομιλία με θέμα «Συνθετική βιολογία και εφαρμογές στην Φαρμακευτική».

Οι επτά φοιτητές μέλη της ομάδας, χρησιμοποιώντας τεχνικές συνθετικής βιολογίας, σχεδίασαν ένα βιολογικό σύστημα, βασισμένο στη θεωρία ελέγχου της μηχανικής συστημάτων, που επιτυγχάνει σταθερή και ρυθμιζόμενη έκφραση των επιθυμητών πρωτεϊνών του οργανισμού (πχ ινσουλίνη) ανεξαρτήτως εξωτερικών και εσωτερικών επιδράσεων. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα και στη βιομηχανία, ενώ έχει πολλές προεκτάσεις σε τομείς όπως η υγεία και η θεραπευτική, η παραγωγή προϊόντων ζύμωσης κ.ά.

 

Την ομάδα απαρτίζουν οι φοιτητές Ιωάννης Αλεξόπουλος (τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ), Αλέξανδρος Γιαννόπουλος (τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ),  Υβόννη Γιαννούλα (τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ), Παντελής Κυριακίδης (τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ), Γρηγόριος Κυρπιζίδης (τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) Παναγιώτης Καρατάκης (τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ και Υβόννη Ξεσφύγγη (τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ).

 

Επιβλέποντες καθηγητές είναι ο Ιωάννης Βιζιριανάκης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, ο Γεώργιος Μόσιαλος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ και η  Δήμητρα Ντάφου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ.

 

Το DailyPharmaNews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του 18ου PHARMA point.