NEA

Α.Λινού: Ανύπαρκτη είναι η εκπαίδευση των ιατρών σε θέματα επικοινωνίας της υγείας

Α.Λινού: Ανύπαρκτη είναι η εκπαίδευση των ιατρών σε θέματα επικοινωνίας της υγείας

Ανύπαρκτη είναι η εκπαίδευση των ιατρών σε θέματα επικοινωνίας της υγείας. Όπως τόνισε η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο 2nd Patient Compliance Conference με θέμα: «Συμμόρφωση, Η επόμενη ημέρα: Εκπαιδευμένος Ιατρός - Ενεργός Ασθενής - Αποτελεσματικές Θεραπείες, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» που διοργάνωσε στις 18 Οκτωβρίου 2018 το DailyPharmaNews.gr, «ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή είναι η εμπιστοσύνη του ασθενή στον ιατρό του. Όμως ο ιατρός στην Ελλάδα δεν έχει διδαχθεί ποτέ πώς να εμπνέει αυτή την εμπιστοσύνη στον ασθενή του!».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 5 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία, Κύπρο και Ισπανία) για τη διερεύνηση των αναγκών εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας στην επικοινωνία της υγείας έδειξε ότι ένας στους δύο συμμετέχοντες δεν είχαν λάβει κάποια εκπαίδευση για την επικοινωνία της υγείας, ενώ 9 στους 10 δήλωσαν ότι η εκπαίδευση στην επικοινωνία της υγείας είναι απαραίτητη τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους νοσηλευτές. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα 6 στους 10 επαγγελματίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές) απάντησαν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ και δεν είχαν εκπαιδευθεί καθόλου σε θέματα επικοινωνίας της υγείας!

Στο πλαίσιο της έρευνας διερευνήθηκαν και οι ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταγράφηκαν λοιπόν 392 ευκαιρίες εκπαίδευσης (σεμινάρια, μαθήματα σε προπτυχιακό επίπεδο και μεταπτυχιακά προγράμματα). Η Ελλάδα ουραγός και πάλι, αφού καταγράφηκαν στη χώρα μας μόλις 11 ευκαιρίες εκπαίδευσης (7 μαθήματα σπουδών και 4 σύντομα σεμινάρια).

«Οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται άμεσα πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα προπτυχιακού επιπέδου, μεταπτυχιακά και προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, καθώς η εδραίωση ειλικρινούς σχέσης και η καλή και συνεργατική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμόρφωση και τα αποτελέσματα της θεραπείας ενός ασθενούς» σημείωσε η κ. Λινού.

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Λινού υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με μελέτες, η καλή επικοινωνία ιατρού-ασθενούς βελτιώνει τη συμμόρφωση του ασθενούς στην προτεινόμενη θεραπεία κατά 19%, ενώ η κατάρτιση σε δεξιότητες επικοινωνίας βελτιώνει τη συμμόρφωση κατά 12%. Επίσης, οι πιθανότητες συμμόρφωσης στη θεραπεία ήταν 2,16 φορές υψηλότερη αν υπήρχε καλή επικοινωνία με το γιατρό, ενώ η μη συμμόρφωση στη θεραπεία ήταν 1,47 υψηλότερη όταν δεν υπήρχε καλή επικοινωνία μεταξύ ιατρού-ασθενούς.