NEA

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Προειδοποιούν για επιδημία ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά στην περιοχή της Γάζας

Γιατροί Χωρίς Σύνορα:  Προειδοποιούν για επιδημία ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά στην περιοχή της Γάζας

 Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Médecins Sans Frontières (MSF - Γιατροί Χωρίς Σύνορα - ΓΧΣ) προειδοποίησε ότι οι μολύνσεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά αποτελούν πραγματικότητα στη Γάζα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η ιατρική ΜΚΟ δήλωσε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για την πρόληψη μιας επιδημίας ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά στο κατεχόμενο από Ισραηλινούς παλαιστινιακό έδαφος.

 Η Οργάνωση επεσήμανε ότι η κρίση έχει επιδεινωθεί με τα βίαια επεισόδια των τελευταίων μηνών.

 Ειδικότερα, οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 2228 τραυματίες, μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2018, το 90% των οποίων ήταν Παλαιστίνιοι που έχρηζαν άμεσης φροντίδας για τραυματισμούς των κάτω άκρων από πυροβολισμούς. Η Οργάνωση εξήγησε ότι πολλοί ασθενείς έφθασαν στους ΓΧΣ μετά από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις σε νοσοκομεία με υποτυπώδεις διαδικασίες ελέγχου της μόλυνσης, με αποτέλεσμα  η επιδείνωση του τραύματος, η οστεομυελίτιδα και ο ακρωτηριασμός να είναι αναπόφευκτα.

 Οι ΓΧΣ προειδοποιούν ότι οι ανεπαρκείς έλεγχοι των λοιμώξεων, οι μη ορθολογικές πρακτικές συνταγογράφησης και η εύκολη διαθεσιμότητα αντιβιοτικών παραμένουν ευρέως διαδεδομένες πρακτικές, παρόλο που έχει ήδη τεκμηριωθεί επιστημονικά ο κίνδυνος για επιδημία ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

 Εν τω μεταξύ, τα βίαια επεισόδια εναντίον διαδηλωτών στη Γάζα κορύφωσαν την κρίση το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, εκτοξεύοντας έτσι τον κίνδυνο μιας επιδημίας ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων.

 Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί από το γεγονός ότι στο 94% όλων των ασθενών που παραπέμφθηκαν για θεραπεία εκτός της Γάζας τους απαγορεύτηκε η έξοδος.

 Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ΓΧΣ κάνουν έκκληση για βελτίωση των εργαστηριακών αλυσίδων εφοδιασμού, των εσωτερικών ποιοτικών ελέγχων, των τυποποιημένων ελέγχων ευαισθησίας στα αντιβιοτικά, της διαθεσιμότητας κατευθυντήριων γραμμών, της επιτήρησης της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, της ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών και των ισχυρών διαδικασιών ελέγχου των λοιμώξεων.