ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εκατοντάδες συμπληρώματα διατροφής περιέχουν «κρυμμένα» δραστικά φάρμακα

Εκατοντάδες συμπληρώματα διατροφής περιέχουν «κρυμμένα» δραστικά φάρμακα

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν δραστικά φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, ανέφεραν ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA στις 12 Οκτωβρίου.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι ερευνητές εξήγαγαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων για μολυσμένα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως συμπληρώματα διατροφής του Κέντρου Φαρμακευτικής Αξιολόγησης και Έρευνας του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Διαπίστωσαν ότι από το 2007 έως το 2016, ο FDA είχε εντοπίσει 776 νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής από 146 διαφορετικές εταιρείες διαιτητικών συμπληρωμάτων. Περίπου το 20% των νοθευμένων προϊόντων περιείχε περισσότερα από ένα φαρμακευτικά συστατικά.

 Τα περισσότερα από τα νοθευμένα προϊόντα διατέθηκαν στο εμπόριο ως συμπληρώματα για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας, την απώλεια βάρους ή για την ενδυνάμωση των μυών. Μεταξύ των 353 νοθευμένων συμπληρωμάτων σεξουαλικής ενίσχυσης, η sildenafil ήταν το πιο κοινό φαρμακευτικό συστατικό, το οποίο ανιχνεύθηκε σε 166 προϊόντα. Η Sibutramine ήταν η πιο κοινή φαρμακευτική ουσία σε συμπληρώματα απώλειας βάρους, που ανιχνεύθηκε σε 269 από 317 νοθευμένα προϊόντα. Τα συνθετικά στεροειδή ή συστατικά που μοιάζουν με στεροειδή εντοπίστηκαν σε 82 από 92 νοθευμένα συμπληρώματα μυϊκής ενδυνάμωσης.

 Το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της μελέτης που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη  σημασία των επισημάνσεων που έκανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου κ. Τάσος Τερζής προς την πολιτεία (δες εδώ), σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Παρόν και μέλλον των Συμπληρωμάτων Διατροφής στην ανάπτυξη του Ελληνικού Φαρμακείου» το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του 18ου  Pharma Point στη Θεσσαλονίκη, είχε να κάνει με το πώς αντέδρασαν οι εταιρείες στις ειδοποιήσεις του FDA.

Ακόμη λοιπόν και στις ΗΠΑ, όπου οι μηχανισμοί ελέγχου είναι πολύ πιο αυστηροί –όπου ήδη από πέρσι έχει αυστηροποιηθεί πολύ το θεσμικό πλαίσιο  για τα συμπληρώματα διατροφής- υπήρξαν εταιρείες, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι οποίες συνέχισαν να πωλούν νοθευμένα προϊόντα ακόμη και μετά τις προειδοποιήσεις του FDA προς αυτές, γεγονός το οποίο και χαρακτήρισαν «ανησυχητικό» σημειώνοντας ότι ο FDA μπορεί να ελέγξει μόνο ένα μέρος των συμπληρωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.

 Στο συμπέρασμά τους, οι συγγραφείς δήλωσαν: «Αυτά τα προϊόντα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία λόγω τυχαίας κακής χρήσης, υπερβολικής χρήσης ή αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα, υποκείμενες συνθήκες υγείας ή άλλα φάρμακα στο ίδιο διαιτητικό συμπλήρωμα. Καθώς ο κλάδος των διαιτητικών συμπληρωμάτων συνεχίζει να αναπτύσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί περαιτέρω αυτό το σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη χώρα μας; Ότι θα πρέπει ο καταναλωτής να μάθει, να του γίνει συνείδηση πως όποιο προϊόν σχετίζεται με την υγεία του –και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως τόνισε και ο κ. Τερζής έχουν φαρμακολογική δράση, μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτική αγωγή ενώ πολλά από αυτά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, εάν ληφθούν σε ποσότητα αρκετά μεγαλύτερη από την συνιστώμενη ημερήσια δόση ενδεχομένως να εμφανίσουν ζητήματα τοξικότητας- θα πρέπει να το λαμβάνει με συμβουλή ιατρού ή φαρμακοποιού και όχι ανεξέλεγκτα.