ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Λουράντος κατηγορεί ΜΜΕ για το ρόλο τους στην απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ

Ο Λουράντος κατηγορεί ΜΜΕ για το ρόλο τους στην απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ

Θεωρεί υποκριτική τη στάση Ξανθού και αφήνει αιχμές κατά του ΠΦΣ   

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με τίτλο «ΜΜΕ: Στοχευμένες εντολές… πλύσης εγκεφάλου» που προϊδεάζει για το περιεχόμενο του άρθρου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος στρέφεται κατά ΜΜΕ που, όπως υποστηρίζει, εξυπηρετώντας συμφέροντα, δεν ήθελαν να ακούσουν τις φωνές των φαρμακοποιών που προειδοποιούσαν για τις αυξήσεις στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ λόγω της απελευθέρωσης.

Μάλιστα, κατά την περίοδο αυτή των αυξήσεων (προφανώς), σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, τα ΜΜΕ (όχι όλα, όπως διευκρινίζει) έτριβαν τα χέρια τους ανοίγοντας «μεγάλες μπίζνες από διαφημίσεις για την αναγκαία πλύση εγκεφάλου του…καταναλωτή» ενώ δεν αφήνει έξω από το κάδρο τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) λέγοντας ότι τελικά «η όποια φαινομενική έστω ευαισθησία ΜΜΕ ή ΕΦΕΧ για την … τσέπη του Έλληνα πολίτη, πήγε περίπατο».

Μάλιστα υποστηρίζει ότι σκόπιμα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τηρήθηκε αυτή η στάση προκειμένου, αφού αυξηθούν οι τιμές και ο κόσμος ξεχάσει πόσο πιο χαμηλά ήταν πριν τις αυξήσεις, να αρχίσει η προβολή της ανάγκης της διάθεσής τους μέσω των σούπερ μάρκετ, ώστε να πέσει η τιμή τους από εκεί που σκαρφάλωσε αλλά χωρίς καμία προοπτική να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν, όταν διατίθεντο αποκλειστικά από τα φαρμακεία..

Ο κ. Λουράντος αναφέρεται και στην απόφαση εταιρείας να διαθέσει δημοφιλή προϊόντα της στα σούπερ μάρκετ, θέμα το οποίο ανέδειξε τις προηγούμενες μέρες το DailyPharmaNews (διαβάστε εδώ) εκφράζοντας την απορία του για ποιο λόγο υπήρξαν φαρμακοποιοί που διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό, αφού, όπως αναφέρει η εταιρεία –και εδώ διαφοροποιείται από τη θέση που εξέφρασε ο κ. Βαλτάς για το θέμα- ειδοποίησε γι’ αυτήν την απόφασή της

Στρέφεται επίσης κατά του υπουργείου Υγείας και προσωπικά κατά του υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού, επειδή ουσιαστικά δεν λειτούργησε το παρατηρητήριο τιμών για τα ΜΗΣΥΦΑ, όπως προβλεπόταν από το σχετικό νόμο αλλά και κατά της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη «σημερινή συμπόρευση» με τον ΕΦΕΧ «(με άγνωστη κατάληξη) που έχει αλλάξει τα δεδομένα…όλοι φαίνονται ικανοποιημένοι, και κυρίως οι εταιρίες που είναι πλέον στο χέρι τους η τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ, επ’ «ωφελεία» των ιδίων ασφαλώς!!!»

 

Το άρθρο

 

Αναλυτικά στο άρθρο του ο κ. Λουράντος αναφέρει τα εξής:

«Πριν από κάποια χρόνια, τα γνωστά ΜΜΕ (όχι όλα) είχαν βαλθεί να εκτοξεύουν κάθε φορά που τους εδίδετο η ευκαιρία, εξάψαλμους εναντίον των φαρμακείων, κατηγορώντας τους φαρμακοποιούς ως συντεχνία που δεν αφήνει τα ΜΗΣΥΦΑ να μπούνε στα super market για να …. μειωθεί η τιμή τους, λόγω ανταγωνισμού.

Περιέργως, δεν επείθοντο από τις αποδείξεις που τους παραθέταμε και αποδείκνυαν ότι τα φάρμακα αυτά είχαν τις φθηνότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως σε αυτές τις χαμηλές τιμές δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός …

Έκαναν πως δεν καταλάβαιναν … ζητώντας φορτικά την απελευθέρωση της τιμής τους! Από κοντά και ο ΕΦΕΧ (ο σύλλογος των ΜΗΣΥΦΑΔΩΝ) που αγωνιζόταν για την αύξηση των ΜΗΣΥΦΑ μέσω της απελευθέρωσής τους για το καλό δήθεν του ελληνικού λαού!

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΧ ζητούσε από τον Υπουργό Υγείας «να εφαρμοστεί επιτέλους ο μνημονιακός νόμος που αφορούσε την απελευθέρωση των τιμών τους, επειδή αυτή δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δεν συνταγογραφούνται!»

Έτσι και έγινε …. Και οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα!

Τα ΜΜΕ έτριβαν τα χέρια τους… μεγάλες μπιζνες από διαφημίσεις για την αναγκαία πλύση εγκεφάλου του … καταναλωτή.

Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο και ο ΕΦΕΧ με τις εταιρίες να αυξάνουν τα κέρδη τους από τα ΜΗΣΥΦΑ και να ευελπιστούν να ρεφάρουν κατά κάποιο τρόπο την χασούρα τους από τις μειώσεις των συνταγογραφουμένων φαρμάκων…

Η όποια φαινομενική έστω ευαισθησία ΜΜΕ ή ΕΦΕΧ για την … τσέπη του Έλληνα πολίτη, πήγε περίπατο…

Τα ΜΜΕ δεν διανοούνται καν να θίξουν το θέμα της αύξησης ων φαρμάκων ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ… Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουν τότε την … αγανάκτησή τους και να ζητήσουν την είσοδο αυτών των «προϊόντων» στα super market ώστε να …. πέσουν οι τιμές τους, αποκρύπτοντας πως αυτές ποτέ δεν πρόκειται να πέσουν στα επίπεδα της εποχής που τα είχαν αποκλειστικά τα φαρμακεία!!!

Όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας που διαβεβαίωνε μέσω του κ. Ξανθού τότε στην Βουλή (και εμπεριέχεται στον ψηφισθέντα νόμο) πως δημιουργείται «παρατηρητήριο τιμών» για τον έλεγχο της αύξησης των τιμών, αποδείχθηκε τρανά πως ό,τι έλεγε και υποσχόταν, ήταν απλά ένας … φερετζές για να κρύψει τις πραγματικές του προθέσεις…

Σήμερα διαμαρτύρονται οι συνάδελφοι γιατί τα otrisalin έκαναν την εμφάνισή τους σε ράφια πολυκαταστημάτων…. Η ίδια η εταιρία τα έδωσε και μάλιστα ειδοποίησε γι’ αυτό. Και μπορεί μεν αυτά να μην ανήκουν στα ΜΗΣΥΦΑ, αλλά είναι ένα απλό παράδειγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει…

Από την στιγμή που τα ΜΗΣΥΦΑ χαρακτηρίζονται μεν φάρμακα, αλλά αυτοδιαχειριζόμενα, κοινώς … καταναλωτικά «προϊόντα», είναι αυτονόητο να καταλήξουν σε καταναλωτικά καταστήματα, όπου θα διαφημίζονται ως τέτοια …

Ήρθαμε τότε σε σύγκρουση με την ΕΦΕΧ ακόμα και δημόσια… Πέρυσι στο Παγκρήτιο συνέδριο κοντεύαμε να έρθουμε στα … χέρια, αλλά όπως φαίνεται η σημερινή συμπόρευση (με άγνωστη κατάληξη) ΕΦΕΧ και ΠΦΣ, έχει αλλάξει τα δεδομένα…όλοι φαίνονται ικανοποιημένοι, και κυρίως οι εταιρίες που είναι πλέον στο χέρι τους η τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ, επ’ «ωφελεία» των ιδίων ασφαλώς!!!

Αναμένω με ενδιαφέρον το επόμενο βήμα:

Την … «αγανάκτηση» των ΜΜΕ για τις υπέρογκες τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς και την προσπάθειά τους, όχι για να μειωθούν αυτές από τις εταιρείες (αυτό δα έλειπε … πελάτες τους είναι για τις διαφημίσεις) αλλά για να τοποθετηθούν στα ράφια των καταναλωτικών καναλιών ως ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ!!!

Προσδοκούν ασφαλώς η τιμή π.χ. της ασπιρίνης να πέσει πιθανόν από 3,5 ευρώ στα 3 ευρώ, αποκρύπτοντας προφανώς ότι πριν απελευθερωθεί η τιμή της ήταν 1,81!!!

‘Όπως μου ανέφερε γνωστή φίλη δημοσιογράφος … δεν γίνονται πλέον ρεπορτάζ για θέματα που δεν συμφέρουν και που αναδεικνύουν λάθος στρατηγικές ή επιλογές, αλλά εκτελούνται απλά εντολές στοχευμένων θεμάτων και κυρίως πλύσης εγκεφάλου …

Σημεία των καιρών;