NEA

Όλα τα νεότερα επιστημονικά επιτεύγματα και οι εξελίξεις για τις παθήσεις του δέρματος στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας

Όλα τα νεότερα επιστημονικά επιτεύγματα και οι εξελίξεις για τις παθήσεις του δέρματος στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας

Το Συνέδριο*, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Δερματολόγων – Αφροδισιολόγων, στοχεύει στην πληρέστερη ενημέρωση της κοινότητάς των Δερματολόγων - Αφροδισιολόγων αναφορικά με τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα για τις νόσους του δέρματος και τις εξελίξεις της ειδικότητας.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα, μέσα από μια σειρά Ειδικών Διαλέξεων, Στρογγυλών Τραπεζών, Δορυφορικών Συμποσίων καθώς και Ελεύθερων και Αναρτημένων Ανακοινώσεων, αποσκοπεί στην κάλυψη ενός ευρέος φάσματός θεματολογίας, η οποία επικεντρώνεται σε όλα τα νεότερα δεδομένα και δερματολογικές οδηγίες για παθήσεις όπως η Ψωρίαση, η Ακμή, το Μελάνωμα, οι Παθήσεις του Συνδετικού Ιστού, οι Παθήσεις των Ονύχων και των Τριχών, η Αισθητική Δερματολογία, η Παιδοδερματολογία, η Δερματο-ογκολογία, η Δερματοσκόπηση, η Δερματοχειρουργική κλπ.

Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πλούσια θεματολογία του ετήσιου Συνεδρίου αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου, ο Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, Δημήτρης Ρηγόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΑΕ και Διευθυντής ΕΣΥ Δερματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Γεώργιος Κοντοχριστόπουλος, και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΑΕ και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μπάρκης.

 «Ορισμένα από τα κύρια θέματα που θα αναπτυχθούν είναι η Ατοπική Δερματίτιδα παιδιών και ενηλίκων, η Ψωρίαση Ονύχων, καθώς και οι σημαντικές δερματικές παθήσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κύησης». Σχετικά με την ατοπική δερματίτιδα, έγινε αναφορά στη σύνδεσή της με το μεταβολικό σύνδρομο (θέμα που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο) αλλά και στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του σταφυλόκοκκου, που ευθύνεται για τις εξάρσεις της πάθησης.
«Βαρύτητα θα δοθεί ιδιαίτερα στο μελάνωμα κατά τη διάρκεια της κύησης»,
τόνισε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος, στην ομιλία του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη γυροειδή αλωπεκία, που παρουσιάζεται σε πολλά άτομα μικρότερης ηλικίας αλλά και στις νεότερες προσεγγίσεις αντιμετώπισής της.

Όπως εξήγησε, το φετινό συνέδριο ξεχωρίζει, όχι μόνο για τη θεματολογία του, η οποία επικεντρώνεται στις νεότερες εξελίξεις που αναπτύσσονται στον κλάδο, αλλά και για την πρωτοπορία της εφαρμογής τεχνικών σε πτωματικά παρασκευάσματα, κατά τη διάρκεια εργαστηρίων του συνεδρίου.

Στην τοποθέτησή του ο Καθηγητής Γεώργιος Κοντοχριστόπουλος, μίλησε για τις νεότερες τεχνικές σχετικά με το μέλασμα, καθώς και για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και, ειδικότερα, για τη μετάδοση και θεραπεία της γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας, η οποία εάν δε θεραπευτεί επιφέρει επιπλοκές και σε άλλα όργανα. Αναφέρθηκε επίσης στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την υπεριδρωσία αλλά και σε μελέτες που θα παρουσιαστούν σχετικά με τη σωστή χρήση των αντηλιακών και το αν εμποδίζουν ή όχι την πρόσληψη βιταμίνης D, ένα πολύ ενδιαφέρον και πολυσυζητημένο θέμα που θα αναλυθεί στο συνέδριο. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η ενημέρωση που έγινε σχετικά με θεραπείες που βασίζονται στη μεταφορά του μικροβιώματος, θέμα που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιαστεί στο συνέδριο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, αναφερόμενος στο νέο και ιδιαίτερα εξελισσόμενο πυλώνα της ειδικότητας, την Αισθητική Δερματολογία, ενημέρωσε ότι: «Οργανώνουμε, για 2η συνεχόμενη χρονιά, 8 εφαρμοσμένα κλινικά φροντιστήρια, που θα πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο Α. Συγγρός, σε ζωντανή σύνδεση με τις αίθουσες του συνεδρίου, ώστε να υπάρχουν διαδραστικές συζητήσεις μεταξύ εκπαιδευτών και συνέδρων. Τα θέματα αυτών των κλινικών φροντιστηρίων αφορούν τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιγήρανσης, αντιμετώπισης ουλών προσώπου και ανάπλασης δέρματος και τις νέες θεραπείες βελτίωσης σωματικού περιγράμματος, ενώ θα γίνει αναφορά και σε υπάρχουσες θεραπείες». Ο κ. Μπάρκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η καλή εξειδίκευση και οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον τομέα της Αισθητικής Δερματολογίας και της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής αποτελούν πόλο έλξης για τον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας.

Τέλος, στο συνέδριο θα υπάρχει ειδικό φροντιστήριο δερματοχειρουργικής, στο οποίο θα παρουσιαστούν νέες τεχνικές μικροχειρουργικής δέρματος για την αντιμετώπιση καλοηθών και κακοηθών βλαβών του δέρματος.

 

* Το ετήσιο πλέον 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας οργανώνει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), και φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από 1 έως 4 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Athens Hilton.