NEA

«ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» για τους ασθενείς με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

«ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» για τους ασθενείς με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα από τη Novartis Hellas με την αιγίδα  της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) είχε συμμετοχή ως επίσημος υποστηρικτής στο φετινό Spetses Mini Marathon, απευθυνόμενη στο νεανικό κοινό που έλαβε μέρος στην αθλητική διοργάνωση και ενημερώνοντας πάνω από 2.500 άτομα.

 

Κάνοντας τον απολογισμό του Προγράμματος, που αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από θετικός, η Novartis Hellas, παρουσίασε για πρώτη φορά την Εκστρατεία Ενημέρωσης «Βήμα Μπροστά». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης σχετικά με την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ), μια χρόνια νόσο που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις της λεκάνης και προοδευτική αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Η εκστρατεία φέρει την επιστημονική αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).

Σημαντική για την προώθηση της Εκστρατείας Ενημέρωσης «Βήμα Μπροστά» και για την καλύτερη απήχηση στο κοινό ήταν η συμμετοχή του προγράμματος ως επίσημος υποστηρικτής στο 8o Spetses Mini Marathon, που φέτος -ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη διοργάνωση- συγκέντρωσε, στις Σπέτσες, δεκαεννιά χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, από 42 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι έλαβαν μέρος ή παρακολούθησαν το πλήθος των αθλητικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-7 Οκτωβρίου 2018. Η εκστρατεία «Βήμα Μπροστά» της Novartis Hellas, έδωσε ηχηρό παρών στους επισκέπτες του αθλητικού γεγονότος, ενημερώνοντας στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερό της, μέσω ενημερωτικού εντύπου για τη νόσο, πάνω από 2.500 άτομα, τα οποία αγκάλιασαν θερμά την πρωτοβουλία αυτή.

 

Στο σχετικό βίντεο, μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικές στιγμές της διοργάνωσης και της συμμετοχής του προγράμματος «Βήμα Μπροστά».

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχία της εκστρατείας «Βήμα Μπροστά», στο πλαίσιο αυτής της κορυφαίας αθλητικής οργάνωσης»,  δήλωσε ο Chief Scientific Officer της Novartis, Γρηγόρης Ρομπόπουλος. «Πρόκειται για ένα γεγονός με συμβολική σημασία, καθώς η νόσος εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα κινητικότητας. Η Novartis Hellas αφουγκράζεται και βρίσκεται κοντά στους ασθενείς, προάγοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης». 

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (AΣ)

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που ανήκει στην οικογένεια των Σπονδυλαρθρίτιδων, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ). Γενικά, οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και της σωματικής λειτουργίας, η οποία έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο ζωής των ασθενών με αποτέλεσμα το άγχος, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και την μειωμένη ικανότητα εργασίας. Συνήθως, προσβάλλει κυρίως άνδρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Τα μέλη της οικογένειας των ασθενών με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

 

Η ΑΣ προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας, εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης.

 

Το αρχικό σύμπτωμα που είναι συνήθως η οσφυαλγία μπορεί να παρερμηνευθεί και να χαθεί πολύτιμος χρόνος έναρξης της κατάλληλης θεραπείας για τον ασθενή. Εκείνο που μπορεί να υποψιάσει τους ασθενείς για ύπαρξη σοβαρότερης κατάστασης και για την ανάγκη να απευθυνθούν στον κατάλληλο γιατρό, που είναι ο Ρευματολόγος, είναι η χρονιότητα του ενοχλήματος και το ότι αυξάνονται τα συμπτώματα κατά την ξεκούραση.

 

Απαιτείται ακτινογραφία και σπανιότερα μαγνητική απεικόνιση (MRI) της σπονδυλικής στήλης ή/και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας (ΑΣ) και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Τα δυσδιάκριτα συμπτώματα οδηγούν πολλούς ασθενείς να περνούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου να τους διαγνωστεί τελικά η ασθένεια.

 

Οι ενημερωτικές εκστρατείες της Novartis Hellas

 

Ιδιαίτερα θετικό φαίνεται να είναι –σε επίπεδο πρόληψης– το αποτέλεσμα των εκστρατειών ενημέρωσης της Novartis Hellas, «ΑΝΑΠΝΕΩ», «ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΖΩΗΣ» και «ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΕΙΣΑΙ ΔΥΝΑΜΗ», από μετρήσεις του αποτελέσματος στο κοινό που έκανε η εταιρεία. Το σημαντικό είναι ότι το θετικό αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών αυτών δεν επηρέασε μόνο τους ασθενείς αλλά και τους φροντιστές τους και το οικείο τους περιβάλλον, κάνοντας κατανοητή την αξία των προληπτικών εξετάσεων.