NEA

Brexit: Ορατή η ανάγκη αποθήκευσης φαρμάκων ακόμα και από τους πολίτες

Brexit: Ορατή η ανάγκη αποθήκευσης φαρμάκων ακόμα και από τους πολίτες

Στελέχη της βιομηχανίας προειδοποιούν τους πολίτες ότι μπορεί να χρειαστεί να αποθηκεύσουν φάρμακα σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit

 

Από Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Martin Sawer, εκτελεστικός διευθυντής του Healthcare Distribution Association (HDA) –του πρώην British Association of Pharmaceutical Wholesalers (BAPW) δηλαδή του βρετανικού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Χονδρεμπόρων – σε δήλωσή του σε βουλευτές εξέφρασε το φόβο ότι η μη συμφωνία στο Brexit θα είχε «καταστροφική» επίδραση στην προμήθεια και τον ανεφοδιασμό φαρμάκων προς το Ηνωμένο Βασίλειο, και με βάση αυτό το ενδεχόμενο, εξέφρασε την άποψη ότι οι πολίτες θα ήταν συνετό να δημιουργήσουν ένα προσωπικό απόθεμα φαρμάκων.

 «Είναι απαραίτητο να καταλάβουν οι πολιτικοί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Προς το παρόν, δεν προτείνουμε σε κανέναν, εκτός της εφοδιαστικής αλυσίδας, να δημιουργήσει απόθεμα. Ωστόσο, τον Ιανουάριο, τα δεδομένα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά. Πιστεύουμε ότι θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση εάν δεν υπάρξει συμφωνία γύρω στα Χριστούγεννα», δήλωσε ο Sawer στην Επιτροπή Ελέγχου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Κοινοτήτων.

 Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος του ABPI (The Association of the British Pharmaceutical Industry), Mike Thompson, επεσήμανε ότι «η δημιουργία στοκ (από τη βιομηχανία) δε θα αποτελέσει επαρκή λύση». Ο επικεφαλής της ένωσης της φαρμακευτικής βιομηχανικής έχει εξηγήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε διαθέτει την απαιτούμενη χωρητικότητα ψυχρής αλυσίδας αποθήκευσης για τη δημιουργία στοκ φαρμάκων σε περίπτωση ενός σκληρού Brexit,  δηλαδή εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη έχει κατατεθεί «αίτημα στην κυβέρνηση για την υποστήριξη της κατασκευής πρόσθετης παροχής ψυχρής αλυσίδας», δηλαδή μίας αλυσίδας εφοδιασμού ελεγχόμενης θερμοκρασίας, δεδομένης της ευαισθησίας των ειδών που θα χρειαστεί να αποθηκευτούν επί μακρό.

 Ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, ανταποκρινόμενος στις ανησυχίες του φαρμακευτικού κλάδου, δήλωσε πριν λίγες ημέρες: «Έχουμε δημοσιεύσει μια πρόσκληση υποβολής προσφορών για χώρους πρόσθετης αποθήκευσης. Αναζητούμε δυνατότητες πρόσθετης αποθήκευσης ή χώρο που μπορεί να μετατραπεί σε μέρος αποθήκευσης φαρμάκων ή για νέες εγκαταστάσεις που θα είναι διαθέσιμες για την περίπτωση ανάλογης ζήτησης σε ενδεχόμενο ενός Brexit (χωρίς συμφωνία). Είμαστε βέβαιοι ότι θα διαθέτουμε αυτό που ψάχνουμε μέχρι το Μάρτιο του επόμενου έτους».

 

Όλα αυτά έρχονται στο φως της δημοσιότητας, την ίδια στιγμή που η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, υποστήριξε ότι «έχει ολοκληρωθεί κατά 95%» η συμφωνία για το Brexit, ενώ παράλληλα αγνόησε τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζήτησαν το Σάββατο μια δεύτερη ψηφοφορία, με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.