ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανταποκρίνεται στο ρόλο που του έδωσε ο νόμος για την ΠΦΥ

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανταποκρίνεται στο ρόλο που του έδωσε ο νόμος για την ΠΦΥ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τον εμβολιασμό, ακολουθούν κι άλλες

 

 

«Αυτό το οποίο κάναμε είναι ότι αναγνωρίσαμε ρητά στο νόμο το ρόλο του φαρμακείου στα πλαίσια ενός δικτύου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αυτό ήταν ένα αίτημα των φαρμακοποιών. Νομίζω αποτυπώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προφανώς οι σύλλογοι των φαρμακοποιών έχουν πιο προχωρημένα αιτήματα και λοιπά, τα οποία στην πορεία μπορούμε να τα δούμε και να τα εξετάσουμε».

Αυτή ήταν η απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός τον Σεπτέμβριο του 2017 σε ερώτηση που είχε του είχε θέσει το DailyPharmaNews κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αφορούσε την πορεία της προσπάθειας υλοποίησης του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά την πρόσφατη τότε ψήφιση του σχετικού νόμου, σχετικά με την απόφασή του να μην γίνει δεκτή στο τελικό κείμενο του νόμου η τροπολογία που είχε καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την αναγνώριση συγκεκριμένων πράξεων που γίνονται για χρόνια στα φαρμακεία από τους φαρμακοποιούς, όπως για παράδειγμα είναι οι εμβολιασμοί που βρίσκονται και βρίσκονταν και τότε λόγω εποχής στην επικαιρότητα.

Ο κ. Ξανθός είχε χαρακτηρίσει «επικουρικό» το ρόλο των φαρμακοποιών στο θέμα των εμβολιασμών. «Δεν αναλαμβάνουν σε καμία περίπτωση αυτοί το βάρος. Συμμετέχουν σε ένα κομμάτι της διενέργειας των εμβολιασμών. Οι περισσότεροι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται από παιδιάτρους. Νομίζω στο σύνολο τους». Είχε δεχτεί ωστόσο ότι στην περίπτωση «των ενηλίκων, ενδεχομένως, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και αναμονές στις δημόσιες δομές, επικουρικά παίζει ένα ρόλο το φαρμακείο».

Μέσα σε μία περίοδο πυρετού για τη ρύθμιση μνημονιακών υποχρεώσεων ο κ. Ξανθός είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν μπορούμε να επιλύουμε ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα και όλα τα θεσμικά ελλείμματα που έχει, που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο σύστημα υγείας. Είμαστε σε διάλογο με τους φαρμακοποιούς. Εδώ είμαστε, όταν, υπάρχουν, ας πούμε, ιδέες για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το κομμάτι της συμβολής του φαρμακείου σε δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας. Με διανομή ενημερωτικού υλικού, με παρότρυνση των πολιτών. Με διάφορους. Αυτά όλα τα συζητάμε και νομίζουμε ότι ακριβώς για αυτό το αποτυπώσαμε στο νομοσχέδιο».

Δεκατρείς μήνες μετά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αγγίζει ο θέμα στο πλαίσιο του ρόλου που του έχει δώσει επίσημα η πολιτεία, εκείνον της πρόληψης και της αγωγής υγείας και με κεντρικό σύνθημα «ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟΝ  ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ξεκίνησε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τον εμβολιασμό  δείχνοντας ότι αυτό το κομμάτι του νόμου για την πρωτοβάθμια που τον αφορά μπορεί να το «τρέξει» και να ανταποκριθεί πλήρως σε αυτό.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΠΦΣ αναφέρεται ότι «η δράση αυτή του ΠΦΣ που θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου με την διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στο κέντρο της Αθήνας, περιλαμβάνεται στο γενικότερο σχεδιασμό, προσανατολισμένο στην  ευαισθητοποίηση και την συμμόρφωση του κοινού και των ασθενών σε θέματα πρόληψης και φαρμακευτικής φροντίδας.

Όσον αφορά στο θέμα του εμβολιασμού έχει τοποθετηθεί ειδικό σταντ ενημέρωσης στην αρχή της οδού Ερμού στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται και από την  αναμετάδοση ραδιοφωνικών  κοινωνικών μηνυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα».

Μάλιστα σημειώνεται ότι «η δημοσιοποίηση των μηνυμάτων θα συνεχισθεί και σε θέματα που καθημερινά καλείται και μπορεί να διαχειρισθεί ο Φαρμακοποιός,  όπως η συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η ενημέρωση του διαβητικού ασθενούς κλπ, σε συνεργασία πάντα και την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού» με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη να τονίζει ότι «o Φαρμακοποιός δέχεται καθημερινά πλήθος ερωτήσεων των ασθενών μετά την επίσκεψη στον γιατρό. Και αυτό γιατί η πρόσβαση στο φαρμακείο είναι άμεση και ο Φαρμακοποιός βρίσκεται εκεί για να απαντήσει. Η συνεισφορά του σε θέματα φαρμακευτικής φροντίδας είναι σημαντική και χρήσιμη».