ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για το 0,8% στα off patent φάρμακα

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για το 0,8% στα off patent φάρμακα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για το rebate 0.8% στα off patent φάρμακα  που επιβλήθηκε στα φαρμακεία ο πρόεδρος αλλά και ο ειδικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.κ. Κώστας Λουράντος και Γιάννης Δαγρές, στην προσπάθεια τους να δείξουν την αποφασιστικότητά τους ως εκπρόσωποι του κλάδου και να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν κατά του νόμου, χρειάζεται ωστόσο να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για να γίνει αυτό από νομικής άποψης, καθώς στην Ελλάδα δεν δίνεται η δυνατότητα προσφυγής κατά του νόμου σε κάποιον, εφόσον δεν έχει έννομο συμφέρον και η απόρριψη της προσφυγής, εάν γίνει, είναι δεδομένη μόνο και μόνο για τυπικούς λόγους.

Σε σχετική ανάρτηση στο facebook την οποία έκανε ο κ. Λουράντος και δημοσιοποίησε και στο δικό του Χρονολόγιο, όπως και ο κ. Δαγρές μετά από 14 ώρες και έχει τίτλο «Προσφεύγουμε στην δικαιοσύνη», αναφέρονται τα εξής:

Από την στιγμή που εφαρμόστηκε ο απαράδεκτος και παράλογος νόμος που αφορά το χαράτσι 0,8% για τα off patent φάρμακα, οποιοσδήποτε βλάπτεται από την υλοποίησή του μπορεί να προσφύγει εναντίον του.

Για τον ΦΣΑ με απόφασή του Διοικητικού του Συμβουλίου ο πρόεδρός του και ο ειδικός γραμματέας κύριος Δαγρές, προσφεύγουν εναντίον του νόμου, ως έχοντες νόμιμο συμφέρον.

Τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν, παραδόθηκαν στην κυρία Αγγέλου (σ.σ. νομική σύμβουλο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής) για τα περαιτέρω.

Πιστεύουμε πως κάποια στιγμή θα πρέπει οι εμπνευστές του διωγμού των φαρμακοποιών, να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να συνεχίζουν την δράση τους ανεξέλεγκτα, εφευρίσκοντας νόμους και διατάξεις που σε κανένα λογικό και εύνομο κράτος δεν ευσταθούν».

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό το οποίο θεσπίστηκε από το υπουργείο Υγείας τον Ιούνιο προκάλεσε εξαρχής την έντονη αντίδραση του κλάδου.

Ο κ. Λουράντος είχε τοποθετηθεί με άρθρο του στο facebook κρίνοντας ότι το νέο χαράτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ηλίθιο, οι εμπνευστές του ότι έχουν πλήρη άγνοια της πραγματικότητας ότι ευθύνη έχουν όχι μόνο αυτοί που το επιβάλλουν (σ.σ οι δανειστές) αλλά και αυτοί που το δέχονται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Λουράντου για το ρόλο Καρόνε.  Έλεγε λοιπόν τότε ο κ. Λουράντος –κάτι που προφανώς έχει τη δική του σημασία στη σημερινή «μεταμνημονιακή» περίοδο, όπου υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει πλέον και αυτό περιμένουν πολλοί να δουν, μεγαλύτερα περιθώρια εφαρμογής δικών της πολιτικών- ότι η ελληνική Κυβέρνηση αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τα νέα προαπαιτούμενά του για τα γενόσημα όταν «ο ίδιος (ο Καρόνε) δεν έχει καν το θάρρος να παραδεχθεί τις λανθασμένες μέχρι σήμερα εκτιμήσεις του με τα γενόσημα. Ισχυριζόταν πως οι συνεχείς μειώσεις των τιμών τους θα έφερνε σε δυο χρόνια αύξηση της διεισδυτικότητας τους στην αγορά (και ο Υπουργός Υγείας αυτό υπέγραφε) ... πράγμα εντελώς αφύσικο αφού στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αυτό έγινε με την πάροδο πολλών ετών...

Σήμερα επιβάλει στην Ελληνική Κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης κάτι που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ... κάτι που δεν είναι μόνο ηλίθιο αλλά εντελώς παράλογο: πρόστιμο στον φαρμακοποιό για την ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ επιλογή του ασφαλισμένου να χρησιμοποιήσει για τον εαυτόν του πρωτότυπο φάρμακο και όχι γενόσημο!!!».

 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και τοπικοί Σύλλογοι έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το μέτρο τη βούλησή τους να προσφύγουν νομικά κατ’ αυτού.

Όπως εξήγησε ο κ. Δαγρές ως μέλος και του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο DailyPharmaNews «βάσει των διαθέσιμων νομικών εργαλείων που έχουμε στα χέρια μας ως φαρμακοποιοί τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχουν αποφασίσει επί της αρχής ήδη από την πρώτη ημέρα ψήφισης του νόμου για το 0,8% προσφυγή εναντίον αυτού του νόμου. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του πως θα εφαρμοστεί η βούληση του κλάδου μας είναι θέμα νομικών. Εμείς αυτό που δίνουμε είναι την εντολή και μεταφέρουμε στις νομικές μας υπηρεσίες τη βούληση των συναδέλφων να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, στα όρια των δυνατοτήτων μας και των εργαλείων που μας δίνει η ελληνική Πολιτεία ώστε να φροντίσουμε να περιφρουρήσουμε το δίκαιό μας απέναντι σε αυτό το μέτρο».

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη κίνηση, ο κ. Δαγρές ανέφερε ότι «πήραμε απόφαση και οι νομικοί μας, μας συμβούλευσαν ότι για να μπορούμε να προσφύγουμε κατά αυτού του συγκεκριμένου μέτρου και όχι για κάποιο άλλο, γιατί σε άλλη περίπτωση μπορεί να ισχύει κάτι άλλο, όσα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΦΣΑ θέλουν, να προσφύγουν αμέσως μόλις τους δοθεί η νομική δυνατότητα, δηλαδή μόλις γίνει η εφαρμοστική πράξη καθώς δεν μπορούμε να προσφύγουμε κατευθείαν εναντίον του νόμου, όπερ και εγένετο. Εγώ δήλωσα πρόθυμος να είμαι ένας από τους εννέα και ο δεύτερος ήταν ο κ. Λουράντος».