ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πιο βαθειά το «χέρι στην τσέπη» για τους καταναλωτές...

Πιο βαθειά το «χέρι στην τσέπη» για τους καταναλωτές...

Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ανάρτησε την Τετάρτη κατάλογο με 643 επιπλέον ΜYΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) με προτεινόμενες τιμές πώλησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι διευρύνεται η λίστα των φαρμάκων που οι πολίτες θα αγοράζουμε πληρώνοντας όλο το αντίτιμο από την τσέπη μας!

 

Τα προϊόντα αυτά τα κάλυπτε μέχρι πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ, και για να τα προμηθευτούμε πληρώναμε απλώς την όποια συμμετοχή μας. Τώρα, όμως, με την πρόταση του ΕΟΦ που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τα πράγματα θα αλλάξουν...

Οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να έχουν υποβάλει την πρότασή τους έως τις 9 Νοεμβρίου ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία στο Τμήμα Τιμολόγησης του ΕΟΦ, σύμφωνα με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο κατάλογος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, περιλαμβάνει φάρμακα, με τιμές μεταξύ 0,13 ευρώ και 164 ευρώ. Τα 268 έχουν τιμή κάτω από 5 ευρώ, τα 258 έχουν τιμή από 5 ως  10 ευρώ και 104 φάρμακα έχουν τιμή από 10 έως 25 ευρώ. Από 25 έως 164 ευρώ κοστίζουν μόλις εννέα σκευάσματα!

Περιλαμβάνονται:

Παυσίπονα, σκευάσματα για τον έρπη, το πεπτικό, αποχρεμπτικά, καραμέλες για τον λαιμό, αλοιφές κατά της ακμής, αντιβηχικά, τεχνητά δάκρυα, αντισηπτικά, αντιγριπικά, βιταμίνες, οξυζενέ και βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 36% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου είναι ΜΥΣΥΦΑ, με ετήσιο τζίρο στα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η θέση των φαρμακοποιών

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης είχε δηλώσει προ μηνών ότι είναι αναγκαιότητα να καταργηθεί η ενδεικτική λιανική τιμή στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ.

Ο κ. Θεοδοσιάδης μάλιστα είχε κάνει λόγο για συνύπαρξη «καπιταλιστικής και συγχρόνως σοβιετικής λογικής», που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον καθορισμό των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ. Και εξήγησε ότι για τον καθορισμό της χονδρικής τιμής, έχει δοθεί απόλυτη ελευθερία στη φαρμακοβιομηχανία, ενώ για την αναγραφόμενη ενδεικτική λιανική τιμή επί της συσκευασίας καθιερώνεται «οιωνεί δελτίο λιανικών τιμών». Επισήμανε δε ότι σε δεκάδες περιπτώσεις η χονδρική τιμή είναι υψηλότερη της λιανικής τιμής.

«Αναμένουμε ότι το υπουργείο έχει κατανοήσει αυτό τον παραλογισμό και θα τον διορθώσει,όπως έχει δεσμευθεί στον Π.Φ.Σ.» κατέληξε την ομιλία του σε συνέδριο τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

 

 

Μ.Τ.