NEA

Π.Ο.Υ.: Οι φυσικοθεραπευτές έχουν ρόλο κλειδί στην Π.Φ.Υ., την πιο συμφέρουσα πολιτική για τα οικονομικά της υγείας

Π.Ο.Υ.: Οι φυσικοθεραπευτές έχουν ρόλο κλειδί στην Π.Φ.Υ., την πιο συμφέρουσα πολιτική για τα οικονομικά της υγείας

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Υγεία, απαιτείται αναθεώρηση των πολιτικών του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση του ρόλου των φυσικοθεραπευτών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ.

Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών συμμετείχε στις εργασίες της Παγκόσμιας διάσκεψης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Global Conference on Primary Health Care) στην Αστανά του Καζακστάν στις 25-26 Οκτωβρίου 2018, που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την κυβέρνηση του Καζακστάν και την UNICEF, για τα 40 χρόνια από τη διακήρυξη της Άλμα Άτα για την Υγεία.

Στη διάσκεψη, συμμετείχαν όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, τα οποία εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και υπουργών. Επίσης, είχαν προσκληθεί μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιστημονικές ενώσεις, ακαδημαϊκοί, καθώς και επαγγελματίες υγείας.

Η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ. –αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ., Πέτρο Λυμπερίδη, και τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων & Πρόεδρο του Π.Τ Αττικής, Λευτέρη Μπουρνουσούζη– υπέγραψε την αναθεώρηση της διακήρυξης της Άλμα Άτα, προώθηση της οποίας απαιτείται για την εφαρμογή των νέων κατευθύνσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, από όλα τα Κράτη του Κόσμου.

Αντιμετώπιση περιστατικών στα πλαίσια της Π.Φ.Υ.: Η πιο συμφέρουσα πολιτική για τα οικονομικά της υγείας

Στη διάσκεψη, έγινε αναφορά στη μεγάλη σημασία της αντιμετώπισης των περιστατικών και της επίλυσης των προβλημάτων υγείας των Πολιτών στα πλαίσια των παροχών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς αυτή η Πολιτική είναι η πλέον συμφέρουσα  για τα οικονομικά της Υγείας.

Συνάγεται εξ αυτών ότι ο ρόλος όλων των επιστημόνων υγείας στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να αναβαθμιστεί και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο του φυσικοθεραπευτή που αποτελεί έναν πολύτιμο κρίκο στη διεπιστημονική ομάδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αυτό που απαιτείται από τα Κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.) είναι να γίνει πράξη το σύνθημα «από την συμφωνία στη δράση».

Η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να χαράξει την πολιτική της οικοδομώντας πάνω στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θα πρέπει ο ρόλος του Φυσικοθεραπευτή να αναβαθμιστεί τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην πρόληψη των παθήσεων.

 

Η διακήρυξη της Αστάνα: http://www.who.int/primary-health/conference-phc/declaration