NEA

Πρώτη παγκόσμια διάσκεψη του ΠΟΥ για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία: Η ρύπανση του αέρα είναι το «νέο κάπνισμα»

Πρώτη παγκόσμια διάσκεψη του ΠΟΥ για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία: Η ρύπανση του αέρα είναι το «νέο κάπνισμα»

Η πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για την ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Γενεύη στις 30 Οκτωβρίου με 1 Νοεμβρίου 2018.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη 

Η διάσκεψη διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (Secretariat of the UN Framework Convention on Climate Change - UNFCCC), το Συνασπισμό για το Κλίμα και τον Καθαρό αέρα για τη μείωση των βραχυχρόνιων ρύπων του κλίματος (CCAC) και την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (United Nations Economic Commission for Europe - UNECE).

 

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν υπουργοί Υγείας και Περιβάλλοντος και άλλοι εκπρόσωποι εθνικών κυβερνήσεων, εκπρόσωποι διακυβερνητικών οργανισμών, επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας αλλά και σε εμπλεκόμενους με το θέμα τομείς –όπως μεταφορές, ενέργεια κ.λπ. – καθώς και από την έρευνα, τον ακαδημαϊκό χώρο και την κοινωνία των πολιτών.

 

7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως από τη μόλυνση του αέρα

 

Η διάσκεψη ανταποκρίθηκε σε εντολή της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία (World Health Assembly) για την καταπολέμηση μιας από τις σημαντικότερες αιτίες πρόωρου θανάτου στον κόσμο, καθώς πάνω από το 90% των κατοίκων του πλανήτη μας εισπνέει «τοξικό αέρα», καθιστώντας τη ρύπανση της ατμόσφαιρας τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία, που υπολογίζεται ότι προκαλεί περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, με τα παιδιά να ανήκουν στην πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα. Κύριες αιτίες των θανάτων είναι το γεγονός ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στις περισσότερες πόλεις υπερβαίνει τα συνιστώμενα από τον ΠΟΥ επίπεδα ποιότητας της ατμόσφαιρας και η ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών είναι η κύρια αιτία θανάτου σε φτωχές αγροτικές και αστικές περιοχές. Περίπου το 1/3 των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο του πνεύμονα και καρδιοπάθειες οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Η πεποίθηση ότι υπάρχουν προσιτές στρατηγικές για τη μείωση των βασικών εκπομπών ρύπων που προκαλούνται από τους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της γεωργίας, των αποβλήτων και της στέγασης, αλλά και ότι οι στρατηγικές συνειδητής υγείας μπορούν να μειώσουν την αλλαγή του κλίματος και να υποστηρίξουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για την υγεία, την ενέργεια και τις πόλεις αποτέλεσαν τη βάση των συνομιλιών της διάσκεψης.

 

«Η ρύπανση του αέρα είναι το νέο κάπνισμα» προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ήδη από την έναρξη της παγκόσμιας διάσκεψης.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΠΟΥ κάθε μέρα, περίπου 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο (δηλαδή το 93% των παιδιών) ηλικίας κάτω των 15 ετών εισπνέουν ρύπους και αιρούμενα σωματίδια που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία τους, ενώ 600.000 παιδιά οδηγούνται στο θάνατο λόγω οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επειδή αναπνέουν πιο γρήγορα από τους ενήλικους και άρα απορροφούν περισσότερους ρύπους.  

Η ατμοσφαιρική ρύπανση πλέον σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από ότι το κάπνισμα. Το 2015 σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος μόνο στην Ευρώπη, η ρύπανση η οποία προκαλείται  από τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχει οδηγήσει στον πρόωρο θάνατο 430.000 ανθρώπους. Ιδιαίτερα η καύση κάρβουνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς εκπέμπει ρύπους, όπως διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, μικροσωματίδια, βαρέα μέταλλα και μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το οικονομικό κόστος από τις υπερβάσεις των ευρωπαϊκών ορίων αποτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.