ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γυναικεία Ακράτεια: Η Φυσικοθεραπεία είναι η πρώτη επιλογή για συντηρητική αντιμετώπιση

Γυναικεία Ακράτεια: Η Φυσικοθεραπεία είναι η πρώτη επιλογή για συντηρητική αντιμετώπιση

Επιδημιολογική μελέτη, που έγινε στην Ελλάδα το 2012 από τη Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου, αναφέρει ότι το 27% των γυναικών αντιμετωπίζουν συμπτώματα ακράτειας ούρων. Η επικράτηση της ακράτειας ούρων σε ελληνικό πληθυσμό φαίνεται να είναι ανάλογη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες από το Διεθνή Οργανισμό Εγκράτειας (ICS) και το Διεθνή Οργανισμό Φυσικοθεραπείας για την Υγεία των Γυναικών (IOPTWH), ορίζουν τη φυσικοθεραπεία ως πρώτη επιλογή συντηρητικής αντιμετώπισης στην ακράτεια ούρων και άλλων δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους που μπορεί να προκύψουν μετά από εγκυμοσύνη και επεμβάσεις μαστού. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών στην υγεία των Γυναικών σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, είναι καθοριστική και ουσιώδης για τη στοχευμένη πρόληψη και θεραπεία της υγείας των γυναικών στη χώρα μας αλλά και για την επιστημονική εξέλιξη των επαγγελματιών φυσιοθεραπευτών.

Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στο τριήμερο σεμινάριο για τη διαχείριση των δυσλειτουργιών πυελικού εδάφους της εταιρείας «Φυσικοθεραπευτική ΠΡΑΞΙΣ» με θέμα «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου, με συμμετοχή αποκλειστικά φυσικοθεραπευτών –μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών– ενώ υπήρχαν συμμετοχές και Κυπρίων φυσικοθεραπευτών.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο ήταν πανομοιότυπο του course εκπαίδευσης που δίνεται από το επιστημονικό τμήμα  του συλλόγου Φυσικοθεραπευτών του Ηνωμένου Βασιλείου POGP σε φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες, έτσι ώστε αυτή η νέα για την Ελλάδα επιλογή συντηρητικής αντιμετώπισης με φυσικοθεραπεία να ξεκινήσει και στη χώρα μας με το ίδιο υψηλό επίπεδο αξιόπιστης γνώσης και κλινικής διεπιστημονικής σπουδαιότητας, όπως και στο εξωτερικό. Στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο δόθηκε πιστοποίηση από τον POGP.

Επικεφαλής εκπαιδεύτριες του σεμιναρίου ήταν οι διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες στο αντικείμενο, Gill Brook, εξειδικευμένη φυσικοθεραπεύτρια στο Πυελικό Έδαφος, Επίτιμος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ και Λιντς Μετροπόλιταν και πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Φυσικοθεραπευτών για την Υγεία των Γυναικών (IOPTWH) και Julia Herbert, εξειδικευμένη φυσιοθεραπεύτρια για την ακράτεια, Κλινική Εκπαιδεύτρια και Επίτιμη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ.

Το σεμινάριο κάλυψε διεξοδικά τη λειτουργική ανατομία και τη φυσιολογία του πυελικού εδάφους, την παθοφυσιολογία της ακράτειας, τη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση γυναικών με συμπτώματα δυσλειτουργίας  στην ούρηση, τη διερεύνηση των φυσικοθεραπευτικών επιλογών αντιμετώπισης της ακράτειας, ενώ κατά τη διάρκειά του δόθηκε -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- η δυνατότητα κολπικής φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης πυελικού εδάφους και εφαρμογής βιοανάδρασης και ηλεκτρικής διέγερσης, στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής των συμμετεχόντων φυσικοθεραπευτών. Επιπλέον, αναλύθηκε η δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης/επανεκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους, συζητήθηκε η κατανόηση των ημερολογίων ούρησης  και των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων, συζητήθηκαν περιστατικά (case studies) και σχετικά επαγγελματικά ζητήματα (εμπιστευτικότητα, συνοδοί, συγκατάθεση, πρόληψη μολύνσεων).

Με αυτό το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, οι φυσικοθεραπευτές πυελικού εδάφους στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν ως ισότιμα μέλη στη διεπιστημονική ομάδα της αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους, μαζί με τους ουρολόγους (με ενδιαφέρον στην ουρολογία της γυναίκας), ουρογυναικολόγους, χειρουργούς εντέρου, ειδικούς φυσικοθεραπευτές πυελικού εδάφους, ειδικευμένες νοσηλεύτριες/τές και θεραπευτές, όπως ορίζει ο Διεθνής Οργανισμός Εγκράτειας, του οποίου τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες καλούνται να ακολουθήσουν όλες οι χώρες.