ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Με γεωμετρική πρόοδο οι προσφυγές φαρμακοποιών κατά του rebate 0,8% στα off patent φάρμακα

Με γεωμετρική πρόοδο οι προσφυγές φαρμακοποιών κατά του rebate 0,8% στα off patent φάρμακα

Κύμα προσφυγών από φαρμακοποιούς για το rebate ή «χαράτσι» 0,8% στα off patent φάρμακα, όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν, φαίνεται πως δημιουργείται πλέον σε όλη τη χώρα.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Λίγες μέρες μετά την προσφυγή του προέδρου και του Ειδικού Γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.κ. Κώστα Λουράντου και Γιάννη Δαγρέ (διαβάστε εδώ) ένας ακόμη μεγάλος Φαρμακευτικός Σύλλογος της χώρας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας συνεδρίασε –αργά το βράδυ της Τρίτης 6ης Νοεμβρίου- σε απαρτία, παρουσία και του νομικού συνεργάτη του συλλόγου και αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει στους φαρμακοποιούς να προσφύγουν ατομικά διεκδικώντας δικαίωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Όλα τα μέλη του ΔΣ θα καταθέσουν προσφυγές. Ήδη υπήρξε ενημέρωση μέσω e-mail ότι δεκάδες φαρμακοποιοί –για 80 και πλέον έκανε αναφορά ο Σύλλογος την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου- έχουν εκδηλώσει παρόμοιο ενδιαφέρον, αριθμός που σύμφωνα με εκτιμήσεις «αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ έως το τέλος της εβδομάδας οπότε και θα λήξει η σχετική προθεσμία».

Ο σύλλογος θα καλύψει τα έξοδα της προσφυγής και θα συντονίσει την όλη διαδικασία ζητώντας απλά από τους φαρμακοποιούς που επιθυμούν να προσφύγουν, να προσκομίσουν έως το τέλος της επόμενης κατάθεσης συνταγών ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου, εκτυπωμένη τη σχετική σελίδα από το site ΕΟΠΥΥ – ΚΜΕΣ, όπου φαίνεται η κράτηση του καθενός για τα off patent φάρμακα, καθώς και 10 € συμβολική συμμετοχή κατά άτομο.

Η προσφυγή θα κατατεθεί στα διοικητικά δικαστήρια της Πάτρας και η εκδίκαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί από 3 έως 5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και τοπικοί Σύλλογοι είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το μέτρο από το υπουργείο Υγείας τη βούλησή τους να προσφύγουν νομικά κατ’ αυτού.

Η απόφαση για ατομικές προσφυγές ήρθε, όπως είχε αναφέρει ο κ. Δαγρές στο DailyPharmaNews (διαβάστε εδώ) ως μία λύση που δόθηκε από τους νομικούς για να ξεπεραστεί -μέχρι προφανώς να εξεταστεί λεπτομερώς από νομικής πλευράς- το ότι «οι Φαρμακευτικοί δεν μπορούμε να προσφύγουμε κατευθείαν εναντίον του νόμου» καθώς στην Ελλάδα δεν δίνεται η δυνατότητα προσφυγής κατά του νόμου σε κάποιον εφόσον δεν έχει έννομο συμφέρον και η απόρριψη της προσφυγής, εάν γίνει, είναι δεδομένη μόνο και μόνο για τυπικούς λόγους.

Ο πρόεδρος του ΦΣ Αχαΐας κ. Ανδρέας Σοφιαννόπουλος κάλεσε όσους προέδρους άλλων συλλόγων επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση να επικοινωνήσουν μαζί του.

Το όλο θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και ήδη πολλοί σύλλογοι βρίσκονται στη διαδικασία να ακολουθήσουν τον ίδιο τρόπο χειρισμού του θέματος από τους  Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής και Αχαΐας.