ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δ. Ευγενίδης: Μεγάλη προσπάθεια για να υπάρχει ένα χέρι βοήθειας στις δύσκολες στιγμές

Δ. Ευγενίδης:  Μεγάλη προσπάθεια για να υπάρχει ένα χέρι βοήθειας στις δύσκολες στιγμές

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την 10η εθελοντική αιμοδοσία του διοργανώνει την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Θα λάβει χώρα στα γραφεία του Συλλόγου (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175), από τις 14:30 έως τις 18:00 και είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τα μέλη των οικογενειών τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.), αλλά και για φίλους και γνωστούς.

Η εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιεί ο ΦΣ Θεσσαλονίκης γίνεται δύο φορές το χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews «είναι πολύ σημαντική και έχει βοηθήσει πολλούς συναδέλφους, όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους  σε καταστάσεις που συνήθως είναι και επείγουσες. Τότε λοιπόν αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η σημασία αυτής της προσπάθειας γιατί μέσα στην αγωνία τους οι συνάδελφοι ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να τρέχουν από εδώ και από κει για να βρουν τις μονάδες αίματος που χρειάζονται αλλά υπάρχει η τράπεζα αίματος του Συλλόγου που θα τους βοηθήσει».

Το εγχείρημα ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο. «Η προσπάθειά μας στο θέμα της αιμοδοσίας είναι μεγάλη, θα έλεγα ότι είναι τιτάνια γιατί», όπως εξηγεί ο κ. Ευγενίδης «δεν φτάνει μόνο η διάθεση των συναδέλφων να δώσουν αίμα. Πρέπει να πληρούν και τόσες πολλές προϋποθέσεις για να κάνουν πράξη αυτή τους τη βούληση και δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι κόβονται κατά την ώρα της αιμοδοσίας, δεν τους αφήνουν τελικά  οι υπεύθυνοι ιατροί να δώσουν αίμα γιατί δεν πληρούν τα εκείνα τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν για το κάνουν».

Το θετικό πάντως είναι ότι υπάρχει ανταπόκριση. «Μαζευόμαστε κάθε φορά και περισσότεροι. Κάποιοι φεύγουν κάποιοι άλλοι έρχονται. Έχουμε φτάσει στο να προσέρχονται γύρω στους 60 συναδέλφους από τους οποίους οι μισοί περίπου κρίνονται ικανοί (σ.σ. καθώς πληρούν τα απαιτούμενα ιατρικά κριτήρια) να δώσουν αίμα. Με αυτόν τον ρυθμό πηγαίνουμε. Είναι ένας αριθμός που κινείται μεν σε χαμηλά επίπεδα, είναι όμως σε τέτοια που μας δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε και που δίνει τη σιγουριά στους συναδέλφους ότι σε μία δύσκολη στιγμή υπάρχει ένα χέρι βοηθείας».

Και δυστυχώς «υπάρχουν  συνέχεια τέτοιες δύσκολες στιγμές, απρόοπτα χειρουργεία είτε αφορούν τροχαία είτε άλλα θέματα υγείας συναδέλφων ή μελών των οικογενειών τους. Πραγματικά έχει φανεί η ανάγκη ύπαρξης αυτής της τράπεζας. Το δύσκολο είναι να μπορέσουμε να την κρατήσουμε σε τέτοια επίπεδα που να μπορεί να δικαιολογείται ακόμη και η μετακίνηση του συνεργείου του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” το οποίο έρχεται στο χώρο του Φαρμακευτικού μας Συλλόγου, όπου και πραγματοποιούμε την αιμοδοσία μας»

Πέρα από την επιθυμία προσφοράς που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας μίας εθελοντικής αιμοδοσίας υπάρχουν δύο ζητήματα που δυσκολεύουν τη συμμετοχή όσων θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Το ωράριο λειτουργίας και οι αποστάσεις . «Ο αριθμός των μελών του Συλλόγου είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν που έρχεται ια να δώσει αίμα αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι μία μέρα πολύ δύσκολη για όλους, μετά την πρωινή εργασία –Τετάρτη κάνουμε την αιμοδοσία- πέρα από το ότι τα μισά φαρμακεία δουλεύουν συνεχόμενα αλλά και για τους υπόλοιπους δεν είναι εύκολο καθώς πάρα πολλοί συνάδελφοι είναι πολύ μακριά από τα γραφεία του Συλλόγου. Υπάρχουν αυτά τα προβλήματα αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Το ουσιαστικό όμως είναι ότι έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα απόθεμα τέτοιο το οποίο μα δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία σιγουριά, ακόμη τουλάχιστον, για τις δύσκολες στιγμές».

Δείτε το σχετικό βίντεο του ΦΣ Θεσσαλονίκης για τη 10η εθελοντική αιμοδοσία.