NEA

Σε δύο ημέρες έρχεται ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας μεταφέροντας το μήνυμα της πρόληψης

Σε δύο ημέρες έρχεται ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας μεταφέροντας το μήνυμα της πρόληψης

Η αναβίωση του δρομικού αγώνα της μαραθώνιας διαδρομής δεν είναι μόνο μια απαιτητική διαδρομή 42.195 μέτρων για λίγους υψηλών αντοχών αθλητές. Είναι ένα αθλητικό γεγονός, που ακριβώς λόγω των μηνυμάτων του, όπως η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης έχει αποκτήσει διεθνή εμβέλεια, με συμμετοχές από όλο τον κόσμο, την ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλές παρόμοιες με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας διοργανώσεις παγκοσμίως.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στο ρυθμό του 36ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, που θα γίνει αυτή την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Αθήνα αλλά και όλη η χώρα καθώς συμμετέχουν δρομείς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

 Μεταξύ των πολλών μηνυμάτων που μεταφέρει ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι και η προστασία και η προσπάθεια διατήρησης της υγείας και σε αυτό βοηθούν και οι χιλιάδες πολίτες που συμμετέχουν στους αγώνες που γίνονται παράλληλα με την κλασική διαδρομή: το δυναμικό βάδισμα, τον αγώνα δρόμου των 10χλμ, τον αγώνα δρόμου των 5χλμ, τον αγώνα παιδιών 1.200 μέτρων.

 Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρείας (Ε.Π.Ε.) για 6η συνεχόμενη χρονιά ως Θεσμικός Εταίρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στο πλαίσιο των δράσεών της ενημερωτικής εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία» και με κεντρικό μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!».

 Για το ωφέλιμο κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν ανάλογες δράσεις, το dailypharmanews.gr μίλησε με την κυρία Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της Ε.Π.Ε.

 Αναφερόμενη στο λόγο που η Ε.Π.Ε. συμμετέχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο από το 2013, η κα Κατσαούνου απάντησε: «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θεωρεί ότι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μία γιορτή χαράς, που μπορεί να μεταδώσει, να περάσει το μήνυμα της πρόληψης. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων και υιοθετώντας έναν υγιή τρόπο ζωής να βελτιώσουν την υγεία τους και να προλάβουμε πρόωρους θανάτους, που μπορούν να προληφθούν».

 Απαντώντας στο πώς συνδυάζεται ο παραπάνω στόχος με ένα δρομικό γεγονός, η κα Κατσαούνου αναφέρθηκε στους 5 άξονες πρόληψης του προγράμματος «Μεγαλώνουμε με Υγεία»:

  • αθλούμαι
  • τρέφομαι υγιεινά
  • κάνω τις προληπτικές μου εξετάσεις
  • δεν καπνίζω
  • εμβολιάζομαι

«Ως σημαντικός παράγοντας υγείας η άθληση ταυτίζεται με τα μηνύματα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, αποτελώντας ένα «ιδανικό πάντρεμα» θεωρίας και πράξης και ταυτόχρονα μετάδοσης τους μηνύματος της πρόληψης».

 Πρόσθεσε ότι φέτος το μήνυμα επικεντρώνεται στον εμβολιασμό, κυρίως για την πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως της γρίπης και της πνευμονιοκοκκικής νόσου, που μπορούν να προληφθούν με το αντίστοιχο εμβόλιο.  

Επεσήμανε ότι οι ασθενείς με πνευμονιοκοκκική πνευμονία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παράλληλη εμφάνιση οξέος καρδιακού συμβάματος, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, η σοβαρή αρρυθμία και η εμφάνιση ή η επιδείνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

 Τόνισε η κα Κατσαούνου ότι ο εμβολιασμός αφορά όλους ακόμα και αν δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου (όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυοι κλπ), καθώς «όταν εμβολιαζόμαστε, προστατεύουμε τους γύρω μας, και κυρίως τα άτομα που δεν μπορούν ίσως να εμβολιαστούν (όπως τα πολύ νεαρά βρέφη), βοηθάμε στη συνολική μείωση της νοσηρότητας και την αποφυγή έξαρσης επιδημιών».

Υπενθύμισε, τέλος, η κα Κατσαούνου ότι με τον εμβολιασμό έχουν εξαφανιστεί πανδημίες, όπως της ευλογιάς και της πολιομυελίτιδας.

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο  εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο στη χώρα μας είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών (η ηλικία ως αυτοτελής παράγων κινδύνου), καθώς και για  ενήλικες 18 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (όπως ασθενείς με χρόνια καρδιακά, μεταβολικά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, αλλά και συστηματικοί καπνιστές) και παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω ομάδες.