NEA

Το πρώτο παγκοσμίως ενεργό ROBOT στην Επεμβατική Ορθοπαιδική ήρθε στην Ελλάδα

Το πρώτο παγκοσμίως ενεργό ROBOT στην Επεμβατική Ορθοπαιδική ήρθε στην Ελλάδα

Η τελευταία λέξη της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου, το  ROBOT THINK SURGICAL, είναι το πρόσφατο απόκτημα της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών.

 

 

Το ROBOT THINK SURGICAL, το πρώτο ενεργό (active) ROBOT στην Επεμβατική Ορθοπαιδική και συγκεκριμένα στις Ολικές Αρθροπλαστικές Γόνατος και Ισχίου (Active Robotics for Total Kneeor Hip Arthroplasty) είναι το μοναδικό πραγματικό ROBOT παγκοσμίως, που με βάση τα ακριβή δεδομένα που ορίζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός μετά τον ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο με αξονικές τομογραφίες των αρθρώσεων αυτών, εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια (που αγγίζει το 97%), χωρίς παρεμβάσεις από τον Ορθοπαιδικό  Χειρουργό, μεγάλο μέρος της αρθροπλαστικής του γόνατος.

 

Ειδικότερα, το ROBOT THINK SURGICAL εκτελεί μόνο του την ακριβή προετοιμασία του οστού (με ακρίβεια κάτω του χιλιοστού), ώστε να τοποθετήσει ακολούθως ο Ορθοπαιδικός τα εμφυτεύματα της πρόθεσης της αρθροπλαστικής.

 

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του ROBOT THINK SURGICAL έναντι των παλαιοτέρων μεθόδων στην αρθροπλαστική του γόνατος διεθνώς είναι:

  • Ακρίβεια στην τοποθέτηση της αρθροπλαστικής (καλύτερος προσανατολισμός της πρόθεσης).
  • Ακρίβεια κάτω του χιλιοστού στην προετοιμασία του οστού για να υποδεχθεί την πρόθεση.
  • Μεγάλη επιλογή προθέσεων ανάλογα με τις ανάγκες οστεοαρθρίτιδας του ασθενούς και των συνοδών παραμορφώσεων. Ο Χειρουργός επιλέγει ο ίδιος την κατάλληλη πρόθεση ανά ασθενή, χωρίς να είναι αναγκασμένος να τοποθετεί την πρόθεση που επέλεγαν παλαιότερα τα navigation system στις αρθροπλαστικές.
  • Ακριβής προεγχειρητικός έλεγχος, που εξατομικεύεται ανά ασθενή.
  • Ανοικτή βάση δεδομένων για επεξεργασία από τον κάθε Χειρουργό.
  • Εξαιρετικά ακριβή εργαλεία νέας τεχνολογίας.
  • Χωρίς χρήση template και οδηγών jigs πολλαπλών χρήσεων (παλαιότερα συστήματα).
  • Χωρίς χρήση οπτικών συστημάτων (εξωτερικές κάμερες- navigation systems).

 

Η εξαιρετική ακρίβεια στη χειρουργική διαδικασία, που επιτυγχάνεται χάρη στο νέο ρομπότ αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης και την συντομότερη και βέλτιστη αποθεραπεία του ασθενή.

«Πρόκειται για το πρώτο ενεργό ρομπότ, παγκοσμίως, που χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη και όχι σε ερευνητικό πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ορθοπεδικός Χειρουργός, Δρ Δημήτριος Νικολόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι, συνολικά, έντεκα χειρουργοί της Κεντρικής Κλινικής έχουν πιστοποιηθεί στις επεμβάσεις με το συγκεκριμένο ενεργό ρομπότ.