NEA

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης στην Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης στην Ελλάδα

Διανύουμε την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης –και συγκεκριμένα τύπου Α (H3N2) – της φετινής χρονιά αναφέρθηκε ήδη από τα αρμόδια εργαστήρια.

 Πιο συγκεκριμένα, το κρούσμα καταγράφηκε κατά την εβδομάδα επιτήρησης από 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου και επιβεβαιώθηκε όταν το αντίστοιχο δείγμα βρέθηκε θετικό στις αναλύσεις των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης.

 Συνολικά, τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 37 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Το θετικό δείγμα αφορά ιό τύπου Α (H3N2). Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, τα εργαστήρια έχουν ελέγξει συνολικά 160 κλινικά δείγματα, από όλα νοσοκομεία.

 Μέχρι τώρα, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης χαρακτηρίζεται χαμηλή τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου έχουν ήδη αναφερθεί κάποια κρούσματα. Από τις μέχρι τώρα αναφορές, διαπιστώνεται ότι σε κάποιες χώρες κυριαρχούν στελέχη του ιού της γρίπης Α και σε άλλες γρίπη Β. Τα δεδομένα αυτά ενδεχομένως θα μεταβληθούν όσο αυξάνονται τα περιστατικά.

Η περίοδος έξαρσης της γρίπης κορυφώνεται, συνήθως, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, οπότε και αναμένονται τα περισσότερα κρούσματα.