ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

«Έχεις τόσα ακόμα να δεις»: Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την πρεσβυωπία

«Έχεις τόσα ακόμα να δεις»: Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την πρεσβυωπία

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω πρεσβυωπίας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυαλιών οράσεως, φακών επαφής και χειρουργικά.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Κάθε ενημερωτική δράση για την προστασία της όρασης είναι απόλυτα χρήσιμη για το κοινό, καθώς ο ευαίσθητος αυτός τομέας έχει ιδιαίτερα πληγεί στα χρόνια της κρίσης, θεωρούμενος λανθασμένα σαν μη πρωταρχικής σημασίας για την υγεία του ατόμου.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να μάθουμε και να κατανοήσουμε ότι, σε αρχικό στάδιο διάγνωσης, το 80% των προβλημάτων όρασης μπορούν να αντιμετωπιστούν, να προληφθούν ή να θεραπευτούν.

 

 

Πρεσβυωπία: Μία πάθηση που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς

 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η πρεσβυωπία είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης και αποτελεί τη σταδιακή απώλεια της ικανότητας των ματιών να εστιάζουν ευκρινώς σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Γίνεται, συνήθως, αντιληπτή σε ηλικία μετά τα 40 και εξελίσσεται προοδευτικά μέχρι την ολοκλήρωσή της σε ηλικία περίπου 65 ετών. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται ότι προέρχεται από τη σταδιακή σκλήρυνση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού μέσα στο μάτι, η οποία επέρχεται καθώς μεγαλώνουμε.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται -περίπου στην 5η δεκαετία της ζωής- με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο, και κυρίως περιλαμβάνουν:

τάση να κρατά κάποιος οτιδήποτε θέλει να διαβάσει πιο μακριά απ’ ότι συνήθως,

θολή όραση στη φυσιολογική απόσταση διαβάσματος,

κούραση των ματιών ή πονοκέφαλο έπειτα από διάβασμα ή εργασία σε κοντινή απόσταση,

δυσκολία ανάγνωσης μικρών γραμμάτων,

δυσκολία στην ευκρινή όραση για αντικείμενα σε κοντινή απόσταση από το βλέποντα.

 

Εκστρατεία «Έχεις τόσα ακόμα να δεις», με νέες δράσεις ενημέρωσης για τον εντοπισμό και την κατανόηση των τρόπων αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας

 

Η Alcon, πιστή στη δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς, συνεχίζει την εκστρατεία «Έχεις τόσα ακόμα να δεις» με μία νέα σειρά ενεργειών που εστιάζουν στην πρεσβυωπία.

Στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρεσβυωπία, προτρέποντας τους ασθενείς να επισκεφθούν τον Οφθαλμίατρό τους για τον εντοπισμό της και την κατανόηση των τρόπων αντιμετώπισης.

Η εκστρατεία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.

 

Μετά τη σημαντική απήχηση που είχε η εκστρατεία «Έχεις τόσα ακόμα να δεις» την περσινή χρονιά ενημερώνοντας το κοινό για τον καταρράκτη σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, η εταιρεία κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά σχεδιάζοντας μία νέα σειρά ενεργειών με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρεσβυωπία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων ανά τον κόσμο με πρεσβυωπία, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για ενημέρωση, ώστε οι ασθενείς να  επισκεφθούν τον Οφθαλμίατρό τους και να συζητήσουν για τις αλλαγές στην όρασή τους που μπορεί να προκαλούνται από την πρεσβυωπία καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής της», επισημαίνει ο Επικεφαλής Χειρουργικού Τομέα της Alcon, Γιώργος Παπαδόπουλος.

 

 

H Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) στηρίζει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρεσβυωπία και την αντιμετώπισή της

 

Η πρεσβυωπία ως πάθηση αφορά αναπόφευκτα το σύνολο του πληθυσμού, καθώς με την πάροδο του χρόνου ο οφθαλμός χάνει την προσαρμογή και την ελαστικότητά του και αδυνατεί να εστιάσει κοντά.

Με δεδομένο ότι η πρόληψη της πρεσβυωπίας δεν είναι εφικτή, οι ασθενείς πρέπει να ενημερωθούν από τον οφθαλμίατρο για την πλέον κατάλληλη διαθλαστική ή χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης

«Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει ακόμα η τέλεια λύση (δε γίνεται λόγος για θεραπεία) που θα απαλλάξει το πρεσβυωπικό άτομο μόνιμα από την πάθησή του», εξηγεί ο  Δρ Βασίλειος Λιαράκος, Ειδ. Γραμματέας Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας. «Τα χαρακτηριστικά της πάθησης είναι εξατομικευμένα σε κάθε άτομο με πρεσβυωπία και το ίδιο πρέπει να είναι και η θεραπεία που θα προταθεί για να αποκτήσει ο πάσχων καλή κοντινή, ενδιάμεση και μακρινή όραση», προσθέτει ο Δρ Β. Λιαράκος.

 

«Κάθε εξέλιξη στον τρόπο αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας τυγχάνει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και η “θεραπεία” της αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το χειρουργό οφθαλμίατρο, καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση, ενώ οι διορθώσεις παραμένουν στατικές», τονίζει η Δρ Κωνσταντίνα Κουφαλά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ). «Λόγω της σπουδαιότητας και του ενδιαφέροντος για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας η ΕΕΕΦΔΧ στηρίζει αυτήν την ενημερωτική εκστρατεία, τονίζοντας ότι στον ενημερωμένο ασθενή μένει η σωστή επιλογή του χειρουργού οφθαλμίατρου, στον οποίο θα εμπιστευθεί την όρασή του».

 

Με άξονα την ασθενοκεντρική της προσέγγιση, η Alcon επιδιώκει να συμβάλει ενεργά στην ευαισθητοποίηση του κοινού στην Ελλάδα για την πρεσβυωπία και να βοηθήσει στο διάλογο σχετικά με τους δυνατούς τρόπους αντιμετώπισης, ενισχύοντας έτσι την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα των ματιών.