ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λαπαροσκοπική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Λαπαροσκοπική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα δυο πρώτα περιστατικά λαπαροσκοπικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας P.I.P.A.C By Capnomed (Pressurised Intra Peritoneal Aerosol Chemotherapy) στην Ελλάδα.

 

Πρόκειται για δύο άνδρες ασθενείς, ο πρώτος με μεσοθηλίωμα περιτοναϊκής κοιλότητας 58 ετών και ο δεύτερος με γενικευμένη καρκινωμάτωση περιτοναϊκής κοιλότητας από Ca (καρκίνο) παχέος εντέρου, ετών 69.

Είναι σημαντικό ότι οι δύο ασθενείς έλαβαν εξιτήριο την επομένη ημέρα σε άριστη κατάσταση αφού έγινε και σταδιοποίηση της νόσου για την περαιτέρω αντιμετώπιση από τους ογκολόγους τους.

 

Ποιους ασθενείς αφορά η τεχνική

 

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική (minimally invasive) που προσφέρει όλα τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής δηλαδή ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, άμεση κινητοποίηση ,ελάχιστες διεγχειρητικές επιπλοκές και μίας ημέρας νοσηλεία.

 

Η τεχνική αφορά ασθενείς με γενικευμένη καρκινωμάτωση τελικού σταδίου, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη συστηματική ενδοφλέβια χημειοθεραπεία, από καρκίνους του στομάχου, του παχέος εντέρου, καρκινοειδές, καρκίνο ωοθηκών, κακόηθες μεσοθηλίωμα, καρκίνο χοληδόχου κύστεως, ψευδομύξωμα περιτοναίου και καρκίνο παγκρέατος.

 

Τις πρωτοποριακές επεμβάσεις πραγματοποίησε ο διευθυντής χειρουργικής στο METROPOLITAN HOSPITAL, Δρ Διαμαντής Θωμάς, με την ομάδα του, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν για τα χειρουργεία αυτά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης CHUV στην Ελβετία από τους καθηγητές Marc Raymond και Martin Hubner.

 

«Η τεχνική», αναφέρει ο Δρ Διαμαντής Θωμάς, «προσφέρει μια ποιοτική και αξιοπρεπή, αρκετά μεγάλη παράταση της επιβίωσης, χωρίς τις σοβαρές επιπλοκές των προηγούμενων ενδοπεριτοναικών χημειοθεραπειών, όπου ο ασθενής είχε μια μακροχρόνια νοσηλεία με αρκετές και μεγάλες επώδυνες επιπλοκές».