NEA

EU-JAMRAI: Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και την πρόληψη των Λοιμώξεων

EU-JAMRAI: Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και την πρόληψη των Λοιμώξεων

Μέσα από τη δράση προωθείται ο Έλεγχος των Λοιμώξεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μέσα από την εφαρμογή εδραιωμένων Προγραμμάτων Ελέγχου Λοιμώξεων και την αλλαγή της συμπεριφοράς και κουλτούρας των Οργανισμών – Νοσοκομείων.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Η διασπορά στελεχών ανθεκτικών στα περισσότερα αντιβιοτικά ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών λοιμώξεων, ιδίως σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με αποτέλεσμα την παράταση της νοσηλείας τους, την αύξηση της θνητότητας και την αύξηση του κόστους νοσηλείας για τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα και για τα ελληνικά νοσοκομεία και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης και εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη και τον έλεγχό τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετέχει στη EU-JAMRAI, σε μια ιδιαίτερα σημαντική δράση κατά της μικροβιακής αντοχής που ενεργοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ο πρωταρχικός στόχος της κοινής ευρωπαϊκής δράσης ΕU-JAMRAI

Στόχος της δράσης είναι να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές υγείας για την καταπολέμηση της Μικροβιακής Αντοχής και τη μείωση των Λοιμώξεων που Συνδέονται με Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

 

Το Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΚΕΕΛΠΝΟ ηγείται της δράσης (WP6.1) που στοχεύει στην αποτελεσματική εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου λοιμώξεων σε Χώρους Παροχής Υγείας μέσω της αλλαγής της συμπεριφοράς του Οργανισμού και κατ΄ επέκταση των επαγγελματιών υγείας (top – down approach). Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ κατευθυντήριων οδηγιών και κλινικής πραγματικότητας. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες, στις ανάγκες, στους πόρους και στην κουλτούρα των υγειονομικών συστημάτων μέσα στα οποία υλοποιούνται.

 

Η αρχική ιδέα του εγχειρήματος αυτού βασίζεται στην παγκόσμια αποδοχή ότι η εφαρμογή του Ελέγχου Λοιμώξεων απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση και τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων θεσμών του οργανισμού.

Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η «πυραμίδα» Ελέγχου Λοιμώξεων (διοικητές νοσοκομείων, Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και επαγγελματίες Υγείας) δραστηριοποιείται σε διαφορετικές χώρες και υγειονομικά συστήματα.

Και ανεξάρτητα από τη δομή και τους πόρους του εκάστοτε υγειονομικού συστήματος, η κουλτούρα του οργανισμού και η αντιμετώπιση του ελέγχου λοιμώξεων από τους επαγγελματίες υγείας έχουν αναδειχθεί ως βασικοί παράγοντες για την αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων ελέγχου λοιμώξεων.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, να ερευνήσουμε περισσότερο τον τομέα αυτό και να δημιουργήσουμε εργαλεία για την προώθηση της εφαρμογής των βασικών συστατικών των Προγραμμάτων Ελέγχου Λοιμώξεων σε όλα τα υγειονομικά συστήματα στοχεύοντας στην αλλαγή της συμπεριφοράς Οργανισμού, θεσμικών οργάνων και επαγγελματιών υγείας.

 

Η πρώτη ετήσια συνάντηση των μελών που συμμετέχουν και στηρίζουν την EU-JAMRAI πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2018 στη Βιέννη. Στις 9 Νοεμβρίου, στην αυστριακή πρωτεύουσα, οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, οι βασικοί διεθνείς οργανισμοί, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας συναντήθηκαν στο 1st EU-JAMRAI Stakeholders Forum, για να συζητήσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και εξελίξεις στο μικροβιακής αντοχής.