NEA

«Μεσαιωνικές» οι συνθήκες νοσηλείας στο Δρομοκαΐτειο

«Μεσαιωνικές» οι συνθήκες νοσηλείας στο Δρομοκαΐτειο

Στάση εργασίας, από τις 7:00 έως τις 15:00, πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο», διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση του ιδρύματος και τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, τις οποίες χαρακτηρίζουν «μεσαιωνικές».

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 8:00 στην πύλη του νοσοκομείου, αποκλείοντας συμβολικά την εφημερία, καθώς -όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους- το «Δρομοκαΐτειο» εφημερεύει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και εισάγει κατά μέσο όρο 30 ασθενείς σε κάθε εφημερία. «Εξ' αυτών, οι 25 ασθενείς είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό και περίπου πέντε περιστατικά σε κάθε εφημερία που εισάγονται είναι πρόσφυγες και μετανάστες από Κέντρα Φιλοξενίας», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν ότι στο «Δρομοκαΐτειο» νοσηλεύονται «αυτιστικά άτομα, που είναι μονίμως καθηλωμένα σε χέρια και πόδια με ιμάντες στα κρεβάτια τους».

Το Σωματείο εργαζομένων επισημαίνει ότι το «Δρομοκαΐτειο» δεν έχει την υποδομή νοσηλείας για κάποια περιστατικά. Επίσης, διαθέτει 180 κλίνες για οξέα περιστατικά και οι 80 κλίνες έχουν καταληφθεί από νεοχρόνιους ασθενείς. Τα κρεβάτια δεν φθάνουν για να καλύψουν 30 νέες εισαγωγές σε κάθε εφημερία.

Τέλος, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι το 70% των οργανικών θέσεων είναι κενές, αφού υπηρετούν 430 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων σε 1.450 οργανικές θέσεις. «Ένας ή δύο νοσηλευτές για 30 διεγερτικούς ασθενείς στη βάρδια σε κάθε τμήμα που εισάγονται με συνοδεία τριών αστυνομικών με χειροπέδες», υπογραμμίζουν. σημειώνοντας ότι «ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα του προσωπικού και των ασθενών είναι μεγάλος».