ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ερωτήματα για την πολιτεία προς απάντηση από έναν φαρμακοποιό για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης

Ερωτήματα για την πολιτεία προς απάντηση από έναν φαρμακοποιό για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τους προβληματισμούς του μέσω του DailyPharmaNews θέτει το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ηλίας Χαλιγιάννης για το πώς η πολιτεία σκέφτεται να χειριστεί ορισμένα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο κ. Χαλιγιάννης θέτει ουσιαστικά τρία ζητήματα προς την πολιτεία.  Το πρώτο αφορά το εάν θα υπάρξει σαφής περιχαράκωση της χρήσης του όρου «φαρμακευτική κάνναβη» αποκλειστικά για φαρμακευτικές παθήσεις και με συγκεκριμένες θεραπευτικές ενδείξεις. Το δεύτερο  αφορά τα κανάλια διακίνησης, την αποζημίωση και την ένταξη αυτών των προϊόντων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ το τρίτο αφορά τις πιθανές σκέψεις χρήσης    

Και των συνθετικών κανναβινοειδών, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα ο κ. Χαλιγιάννης εξηγεί ότι «η βασική σκέψη για την καλλιέργεια της κάνναβης εξ’ αρχής, ήταν η φαρμακευτική της χρήση. H όλη συζήτηση έγινε γύρω από ένα πλαίσιο το οποίο δε θα συνιστά την επιδοκιμασία της ευφοριστικής της δράσης αλλά τη χρήση της για συγκεκριμένες παθήσεις. Μέχρι στιγμής όμως αντί να ανακοινωθούν με σαφήνεια οι θεραπευτικές ενδείξεις, γινόμαστε μάρτυρες εμπορικής εκμετάλλευσης του όρου του φυτού της κάνναβης και των προϊόντων του τα οποία πωλούνται από διάφορες εταιρείες μέχρι λιανοπωλητές, διαφημίζοντας μάλιστα τις "ευεργετικές" της χρήσεις, αυθαίρετα και ανενόχλητα, σε σημείο που η κοινωνία αντιμετωπίζει αμήχανα πλέον ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε η ίδια η πολιτεία να έχει περιχαρακώσει αποσαφηνίζοντας ότι πλην της φαρμακευτικής χρήσης δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου για κανέναν άλλο σκοπό. Μήπως τελικά δεν έχουμε κάνει καλή αρχή; Μήπως αυτή η αμέλεια γίνεται επί σκοπώ οδεύοντας σταθερά στην αποποινικοποίηση της για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς; Γιατί λοιπόν δεν ανακοινώνουμε επίσημα ότι η διάθεσή της θα γίνεται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις από τα φαρμακεία και αφήνουμε το θέμα μετέωρο; Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για τη συνταγογράφησή της και πως θα ορίζεται ο κίνδυνος σχετικά με τη χρήση της;»

Για τον κ. Χαλιγιάννη τίθεται θέμα εάν δεν γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ χρηστών και ασθενών καθώς, όπως λέει «οι όποιες ομοιότητες χαρακτηριστικών μεταξύ τους θα οδηγήσουν στη μη ενδεδειγμένη χρήστη και συνταγογράφηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην αποποποινικοποίησή της με τις “ευλογίες της επιστήμης”.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα ο κ. Χαλιγιάννης θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί το τι θα γίνει με την αποζημίωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν κανναβινοειδή από τον ΕΟΠΥΥ και την ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως επίσης θέτει ζητήματα ομαλής διασποράς, καταγραφής μητρώου ασθενών και εκπαίδευσης ασθενών καθώς η χορήγηση αυτών των σκευασμάτων απαιτεί ακρίβεια δόσης και ευαίσθητες στο περιβάλλον φαρμακοτεχνολογικές μορφές.

Τέλος ο κ. Χαλιγιάννης θέτει το ζήτημα χρήσης και των συνθετικών κανναβινοειδών, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Εκτός του φυτού της κάνναβης, σε άλλες χώρες της Ευρώπης κυκλοφορούν φάρμακα που μιμούνται τη δράση της, τα λεγόμενα συνθετικά κανναβινοειδή, τα οποία εμφανίζουν αρκετά φαρμακολογικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ίδια την κάνναβη. Ποια η θέση της κυβέρνησης; Υπάρχουν σκέψεις για το εάν θα μπορούσε και εδώ να χρησιμοποιηθούν αυτά τα σκευάσματα ενισχύοντας τη σχετική θεραπευτική φαρέτρα;»