NEA

Τι απαντούν οι Φυσικοθεραπευτές σε δημοσιεύματα περί συνταγογράφησης της θεραπευτικής άσκησης

Τι απαντούν οι Φυσικοθεραπευτές σε δημοσιεύματα περί συνταγογράφησης της θεραπευτικής άσκησης

«Η θεραπευτική άσκηση αποζημιώνεται από το κοινωνικό σύστημα, πάνω από σαράντα χρόνια και αποτελεί κατοχυρωμένη φυσικοθεραπευτική πράξη από το 1972», τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών που εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει η πρόσφατη έγκριση του ΚΕΣΥ.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Θεωρώντας λανθασμένη -ή βασισμένη σε άγνοια- την τοποθέτηση συγκεκριμένων δημοσιευμάτων ότι «Ο ΕΟΠΥΥ θα συνταγογραφεί πλέον και γυμναστική» ο ΠΦΣ εκφράζει την έκπληξή του για όσα γράφτηκαν στον τύπο και σπεύδει να θέσει το θέμα στις σωστές του διαστάσεις και να περιχαρακώσει τα -θεμελιωμένα από το 1972- δικαιώματα των φυσικοθεραπευτών που δε χρειάζονται πιστοποίηση για να κάνουν τη δουλειά τους, αφού αυτήν ακριβώς έχουν σπουδάσει, κάνοντας ταυτόχρονα σαφή διάκριση του ρόλου του γυμναστή και χαρακτηρίζοντας «ανορθόδοξο» να μοιράζονται «επαγγελματικά δικαιώματα σε επαγγελματικούς κλάδους που δεν αποτελούν Νομοθετικώς ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας».

 

Αναλυτικά, η εξήγηση της απόφασης του ΚΕΣΥ από τους εκπροσώπους του ΠΦΣ:

«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στις 19/11/2018 δημοσιεύματα σε μεγάλη μερίδα του Τύπου με τίτλο «Ο ΕΟΠΥΥ θα συνταγογραφεί πλέον και γυμναστική» και υπότιτλο «Άνοιξε ο δρόμος της συνταγογράφησης και κάλυψης της θεραπευτικής άσκησης και στην Ελλάδα». Τα δημοσιεύματα αποτελούν αναδημοσίευση άρθρου που δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το εν λόγω άρθρο βασίζεται στη πρόσφατη έγκριση από πλευράς του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων που περιλαμβάνουν τη θεραπευτική άσκηση ως θεραπεία για μια σειρά από νόσους όπως ο καρκίνος, τα ψυχιατρικά και τα πνευμονολογικά νοσήματα, ύστερα από εισήγηση του ενδοκρινολόγου καθηγητή πειραματικής φυσιολογίας κ. Μ. Κουτσιλιέρη. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Κουτσιλιέρη που αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, για αυτές τις θεραπευτικές ασκήσεις «θα πληρώνεται συγκεκριμένος πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής ή γυμναστής, ο οποίος θα ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες, που εξυπηρετούνται μέσα από ένα πρωτόκολλο».

Το γεγονός ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας υιοθέτησε πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης για διάφορες παθήσεις και ειδικές κατηγορίες πληθυσμών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι ανορθόδοξο, όμως, ο εισηγητής της συγκεκριμένης απόφασης του ΚΕΣΥ, να «μοιράζει» επαγγελματικά δικαιώματα κατά το δοκούν, τη στιγμή που τα δικαιώματα αυτά είναι ήδη πλήρως κατοχυρωμένα βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας στους Φυσικοθεραπευτές και από την άλλη να εισάγονται από το παράθυρο δικαιώματα σε επαγγελματικούς κλάδους που δεν αποτελούν Νομοθετικώς ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας. Προφανώς, ο εισηγητής έχει μερική ή και λανθασμένη άποψη για τα θέματα αυτά.

Αναφορικά λοιπόν με την «είδηση» ότι πλέον θα αποζημιώνεται η θεραπευτική άσκηση από τον ΕΟΠΥΥ, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συντάκτες των άρθρων και τον κ. Κουτσιλιέρη ότι η θεραπευτική άσκηση αποζημιώνεται σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ και παλιότερα από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, από το 1972.  

Αναφορικά με τη φράση του κ. Κουτσιλιέρη ότι θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής ή γυμναστής για τη θεραπευτική άσκηση, θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι με το Β.Δ 411/1972 η Ελληνική Πολιτεία κατοχύρωσε την κινησιοθεραπεία και τη θεραπευτική γυμναστική ως αποκλειστικό επαγγελματικό δικαίωμα του Φυσικοθεραπευτή.

Η  εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών τα τελευταία 40 χρόνια βασίζεται  στην εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης-γυμναστικής σε διάφορες παθήσεις και ειδικές κατηγορίες πληθυσμών και δεν απαιτείται ειδική πιστοποίηση για κανένα φυσικοθεραπευτή, γιατί αυτά τα προγράμματα διδάσκονται στα βασικά προγράμματα σπουδών των τμημάτων φυσικοθεραπείας της χώρας.

Άρα, αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ΕΟΠΥΥ είναι να αποζημιώνει συνεδρίες φυσικοθεραπείας και για άλλες κατηγορίες παθήσεων, που περιέχονται στα συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, κάτι που έχει προταθεί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών στα πλαίσια της αναθεώρησης του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ (καρδιαγγειακές παθήσεις, ψυχικά νοσήματα, προληπτικά στην τρίτη και τέταρτη ηλικία κλπ.).

Η Ελληνική Πολιτεία έχει λύσει το πρόβλημα από το 1972 και η θεραπευτική γυμναστική  (άσκηση) αποτελεί αμιγώς φυσικοθεραπευτική πράξη και δεν επιτρέπεται η εκτέλεσή της από πρόσωπο που δε φέρει την ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή και δεν κατέχει την αντίστοιχη επαγγελματική άδεια.

Συμπερασματικά, η επίμαχη εφαρμογή της θεραπευτικής γυμναστικής (άσκησης)  θα πρέπει να εκτελείται αποκλειστικά και μόνον από όσους φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο του φυσικοθεραπευτή και τυγχάνουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Π.Σ.Φ.

Στο φετινό 28ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Π.Σ.Φ -που θα διεξαχθεί από τις 23-25 Νοεμβρίου στο Grand Hyatt- το θέμα είναι: 

«Νεότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στην υπηρεσία της Θεραπευτικής Άσκησης. Τηλε-Φυσικοθεραπεία».

Στο Συνέδριο, θα αναδειχτεί ο τρόπος που εφαρμόζονται τα προγράμματα της θεραπευτικής άσκησης από απόσταση, όπως επιβάλλεται με τη χρήση σύγχρονων μέσων στην υπηρεσία του φυσικοθεραπευτή, προς όφελος των ειδικών πληθυσμών που κατοικούν σε απομονωμένες περιοχές της Ελλάδος ή δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης.