NEA

Α. Ξανθός: Νέα φάση για την οικονομία, νέα φάση για την υγεία

Α. Ξανθός: Νέα φάση για την οικονομία, νέα φάση για την υγεία

Στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών «Patients in Power – Η επόμενη μέρα: Προκλήσεις και Τάσεις», που διεξήχθη χθες στην Αθήνα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός έδωσε απάντηση σε πολλά θέματα των ημερών...

Αναδιαμόρφωση

Σύμφωνα με τον Υπουργό, αυτήν την περίοδο η χώρα διέρχεται μια νέα φάση στη διαμόρφωση της οικονομίας και της Κρατικής λειτουργίας, όπου παρά τις δυσκολίες που σαφώς υπάρχουν, διαμορφώνονται από την άλλη, νέες δυνατότητες και μεγαλύτερη ελευθερία στη δυνατότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής για την Υγεία και το Φάρμακο, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού.

Σε αυτό το σχεδιασμό, τόνισε ο Υπουργός, πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής, όπως οι ασθενείς, οι οποίοι οφείλουν να έχουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Στόχος του Υπουργείου είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις θεραπείες, η αναβάθμιση του επιπέδου παρεχόμενης φροντίδας Υγείας με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και η λειτουργία του Συστήματος Υγείας με μηχανισμούς διαφάνειας και καλής αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων.

Αύξηση κατά 92,5 εκατ για τους κλειστούς προϋπολογισμούς

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται άμεσα η προσαύξηση 92,5 εκατ. ευρώ στους κλειστούς προϋπολογισμούς, εκ των οποίων 45 εκατ. για την επιπλέον νοσοκομειακή δαπάνη, 40 εκατ. ευρώ για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και 7,5 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί η ειδική αγωγή.

Η καθολική κάλυψη ήταν μία μεγάλη τομή που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, στην οποία συνέβαλε σημαντικά η εφαρμογή του Ν.4318/2016, υλοποιώντας την αντίληψη ότι η Υγεία είναι δικαίωμα που παρέχεται σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους επιφάνεια. Αυτήν την αλλαγή αντιλαμβάνονται χιλιάδες πολίτες σήμερα.

Να μειωθούν οι επιβαρύνσεις των ασθενών

«Αυτή τη γραμμή της καθολικής κάλυψης οφείλουμε να την υπηρετήσουμε με πληρότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» συνέχισε ο κ. Ξανθός, αναφέροντας ότι η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί προς τη σταδιακή ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει θετικά βήματα, όπως:

Κονδύλι 40 εκατ. ευρώ που αφορά την μειωμένη συμμετοχή στο φάρμακο (10%) των ασθενών χρόνια νοσήματα, όταν θεραπεύονται με γενόσημα φάρμακα. Έτσι εκτός από την μείωση της επιβάρυνσης στο ασθενή, θα υπάρχει και μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων. Επίσης, μείωση κατά 20 εκατ. ευρώ της επιβάρυνσης των πολιτών, μέσα από την κατάργηση της πληρωμής ενός ευρώ ανά συνταγή, μέσω της δυνατότητας συνταγογράφησης περισσοτέρων φαρμάκων ανά συνταγή (η ρύθμιση αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή από 15 Οκτωβρίου 2018).

Ο διάλογος με τη Φαρμακοβιομηχανία

Επιπλέον, η Πολιτεία βρίσκεται ήδη σε ειλικρινή διάλογο με τη Φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα νέο μίγμα πολιτικής φαρμάκου που θα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη τελική φάση αυτού του διαλόγου με όλους τους θεσμικούς εταίρους της Υγείας, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι λείπει η εκπροσώπηση των συλλόγων ασθενών.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, στην οποία οι ασθενείς ήδη καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την Υγεία στην Ελλάδα.

Υπάρχουν επίσης σημαντικά θέματα σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Ξανθός, όπως η νομοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, το οποίο θα αναβαθμίσει την πολιτική για τον καρκίνο στη χώρα. Επιπρόσθετα, αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία μια νέα στρατηγική για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Το ΥΥΚΑ ζητεί τις προτάσεις των ασθενών

Τέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα αποσταλεί στο επόμενο διάστημα Επιστολή από το Υπουργείο προς όλους τους Συλλόγους Ασθενών προκειμένου να καταθέσουν τα ερωτήματα, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους, κατ’ αρχήν για το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, αλλά και για άλλα ζητήματα αναφορικά με την ΠΦΥ. Η δημιουργία δικτύου ασθενών σε πανελλήνιο επίπεδο διευκολύνει το διάλογο με την Πολιτεία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το όραμα για την επόμενη ημέρα είναι η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης και ανθρωπιάς ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή. Στις ΤΟΜΥ ήδη οικοδομείται αυτή η σχέση και αυτό είναι το νέο μοντέλο που επιθυμούμε για την Υγεία» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ξανθός.

«Κανένα Grexit στα καινοτόμα φάρμακα»

Συζητώντας με ασθενείς μετά την ομιλία του και απαντώντας στις ερωτήσεις τους αναφορικά με την πρόσβαση στις θεραπείες, ο Υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τριμερής (Κράτος, φαρμακοβιομηχανία και ασθενείς) και με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες ασθενείς δεν στερούνται σήμερα καμιά καινοτόμο θεραπεία. «Θέλουμε οι 70 νέες καινοτόμες δραστικές ουσίες που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ να αξιολογηθούν επιστημονικά μέσω του ΗΤΑ και να αποζημιώνονται και στη χώρα μας.

Δεν επιβεβαιώνεται κανένα σενάριο περί Grexit στα καινοτόμα φάρμακα. Ακόμα και για τα φάρμακα που βγήκαν εκτός θετικής λίστας, βρήκαμε ένα θεσμικό «μονοπάτι» για να αποζημιώνονται και αυτά κατ’ εξαίρεση και να μην στερούνται οι ασθενείς τις πολύτιμες θεραπείες τους», δήλωσε ο Υπουργός.

 

 

Μ.Τ.