ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Φ.Σ. Δωδεκανήσου: Τεράστιο κοινωνικό ζήτημα η επιβολή τέλους στους φαρμακοποιούς για στάση - στάθμευση από τον Δήμο Ρόδου

Φ.Σ. Δωδεκανήσου: Τεράστιο κοινωνικό ζήτημα η επιβολή τέλους στους φαρμακοποιούς για στάση - στάθμευση από τον Δήμο Ρόδου

Ζητά με προσφυγή ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου την ακύρωσή του

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τεράστιο κοινωνικό ζήτημα έχει δημιουργήσει σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου η απόφαση του Δήμου Ρόδου να επιβάλλει τέλος κοινόχρηστου χώρου ανά μία θέση στάσης-στάθμευσης σε κάθε φαρμακοποιό (διαβάστε εδώ) και γι’ αυτόν το λόγο προσέφυγε ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ζητώντας την ακύρωση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τη διαγραφή των ήδη βεβαιωμένων οφειλών που, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, επιβλήθηκαν εν αγνοία των φαρμακοποιών. Παράλληλα απηύθυνε εγγράφως προς τον Δήμο Ρόδου αίτηση, προκειμένου να επανέλθει και να επανεξετασθεί το ζήτημα από το Δημοτικό Συμβούλιο, να αρθεί και να ανακληθεί η απόφασή του και να παραχωρηθεί σε κάθε φαρμακείο μία θέση στάθμευσης χωρίς καταβολή τέλους κοινοχρήστου χώρου, όπως εξάλλου συνέβαινε έως και σήμερα και όπως συνεχίζει να συμβαίνει σε άλλους δήμους του νομού.

Η απόφαση του Δήμου, σημειώνει ο Σύλλογος «επιφέρει ζημία στην ευρύτερη τοπική κοινωνία και έχει δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό ζήτημα αφού καθημερινά γινόμαστε δέκτες εντόνων παραπόνων και διαμαρτυριών από ασθενείς πολίτες και χρήστες των υπηρεσιών των φαρμακείων μας σχετικά με τις θέσεις στάσης-στάθμευσης έμπροσθεν των φαρμακείων μας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχει δυσκολευτεί πολύ η πρόσβασή τους σε αυτά και ταλαιπωρούνται αφού εμποδίζεται η εξυπηρέτησή τους με τεράστιες εις βάρος τους συνέπειες. Ο Δήμος πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι χρήστης των υπηρεσιών του φαρμακείου είναι ο άνθρωπος που έχει ανάγκη το φάρμακο, άμεση φαρμακευτική περίθαλψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή ακόμη και πρώτες βοήθειες και να αναγνωρίσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φαρμακείου ως κοινωνικού θεσμού, το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί και την αναγκαιότητα διευκόλυνσής του. Το φαρμακείο αποτελεί βασικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο οποίο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση, το φάρμακο δε, δεν είναι εμπόρευμα ή αγοραίο προϊόν, είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό με αναντικατάστατο ρόλο στην υγεία του ανθρώπου και ως εκ τούτου πρέπει να είναι εύκολα προσιτό σε κάθε πολίτη».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με την ίδια απόφαση που  επιβάλλεται τέλος κοινοχρήστου χώρου εις βάρος των φαρμακοποιών παραχωρείται δωρεάν κοινόχρηστος χώρος σε γραφεία πολιτικών κομμάτων, τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς κλπ, για τα οποία, όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου δεν συντρέχει κανένας λόγος επείγοντος και προστασίας της υγείας, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει ως «εντελώς παράλογο και άδικο».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου αντιτάσσεται στην απόφαση αυτή του Δήμου αλλά και σε κάθε είδους τέτοιες πρακτικές, οι οποίες έχουν σκοπό την εξασφάλιση δημοτικών εσόδων υπερβαίνοντας το αναγκαίο και αναλογικό μέτρο, και έχει την ηθική υποχρέωση να προστατεύσει κάθε ασθενή πολίτη αλλά και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μελών του. Ο Δήμος Ρόδου πολύ καλά γνωρίζει την κοινωνική προσφορά του Συλλόγου μας μέσα από ποικίλες δράσεις επί σειρά ετών σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στο δημοτικό κοινωνικό ιατρείο, στον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας κ.λπ. Έχει κοινωνικό πρόσωπο και γι’ αυτό υποστηρίζει ότι οι δημοτικές αρχές οφείλουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους με βάση το περί δικαίου αίσθημα, σύμφωνα με τα χρηστά ήθη, με αναλογικότητα και επιείκεια, στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας της δημόσιας διοίκησης και να αφουγκράζεται τον αδύναμο-ασθενή πολίτη, με τον πόνο του οποίου καθημερινά συμπάσχουμε και συνδράμουμε τα μέγιστα».