NEA

Πλαστική Επανορθωτική & Αισθητική Χειρουργική: Πρωτοπόρος η Ελλάδα στις εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο

Πλαστική Επανορθωτική & Αισθητική Χειρουργική: Πρωτοπόρος η Ελλάδα στις εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο

 Οι σύγχρονες εξελίξεις στις μη επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές για την αισθητική ανάπλαση του προσώπου θα αποτελέσουν το αντικει?μενο της ημερι?δας με τίτλο “NON INVASIVE TECHNIQUES FOR FACIAL REJUVENATION”, που διοργανώνεται από Έλληνες Πλαστικούς Χειρουργούς, μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS),υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ) στο Νοσοκομείο ΙΑΣΩ το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018.

 

Σκοπός της ημερίδας είναι να ενημερωθεί το σύνολο των Πλαστικών Χειρουργών για τις δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας σε νέες και αποτελεσματικές θεραπείες και παρεμβάσεις,  οι οποίες στοχεύουν στην ολιστική ανάπλαση του προσώπου, εξασφαλίζοντας απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα και καθιστώντας ακόμα πιο γρήγορη την επάνοδο των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο πλαστικός χειρουργός Παρασκευάς Κοντοές,  πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της ISAPS, ο πλαστικός χειρουργός Μιχάλης Ταρεμπέ, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΠΕΑΧ και άλλα μέλη του ΔΣ, οι πιο δημοφιλείς ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ανάπλασης του προσώπου περιλαμβάνουν τα ενέσιμα προϊόντα και υλικά, τα νήματα τελευταίας γενιάς και τη μεταμόσχευση λίπους.

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, βάσει στοιχείων της ISAPS που ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο, στο Μαϊαμι,  παρατηρείται μεγάλη στροφή σε αυτές τις τεχνικές, οι οποίες έχουν άμεσο αποτέλεσμα με μεγάλη διάρκεια, αισθητά μικρότερο κόστος και δεν απαιτούν χρόνο αποθεραπείας κι ανάρρωσης, με τους ασθενείς να επιστρέφουν την επόμενη μέρα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια των ασθενών και στην εφαρμογή των τεχνικών αυτών από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς, με σκοπό την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών ή ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορούν να προκύψουν από ανεπαρκή γνώση ή έλλειψη εμπειρίας στην εφαρμογή τους.

Στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ετήσιας έρευνας της ISAPS (στην οποία συμμετείχε και η  Ελλάδα) τα οποία παρουσιάζουν:

  • Αύξηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των χειρουργικών επεμβάσεων Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής κατά 5% το 2017 σε σχέση με  το 2016, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των ασθενών στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται από πλαστικούς επανορθωτικούς και αισθητικούς χειρουργούς.
  • Μείωση των μη χειρουργικών παρεμβάσεων από Πλαστικούς Χειρουργούς κατά 4% το 2017 σε σχέση με το 2016, γεγονός που οφείλεται στην εφαρμογή των τεχνικών αυτών από μη εξειδικευμένους ιατρούς ή μη ιατρούς.

 

Οι 10 δημοφιλέστερες επεμβάσεις της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής είναι:

  • Αυξητική Μαστών 15.6%
  • Λιποαναρρόφηση 14.6%
  • Βλεφαροπλαστική 12.5%
  • Ρινοπλαστική 8.1%
  • Κοιλιοπλαστική 7.5%
  • Ανόρθωση μαστών 1%
  • Λιπομεταφορά προσώπου 5.6%
  • Μειωτική μαστών 4.5%
  • Facelift 4.3%
  • Αυξητική γλουτών με λιπομεταφορά 3.1%

 

Η πλέον δημοφιλής μη χειρουργική μέθοδος εξακολουθεί να είναι η ενέσιμη Βουτυλινική Τοξίνη (Botox), ούσα στην πρώτη θέση και ακολουθούν τα ενέσιμα εμφυτεύματα, τα lasers, η χρήση νημάτων για την ανόρθωση του προσώπου, οι αυτόλογες και ετερόλογες μεσοθεραπείες κ.α.

 

Στην εκπαίδευση των νέων Πλαστικών Χειρουργών σε παγκόσμιο επίπεδο, ηγετικό ρόλο διαδραματίζουν οι Έλληνες Πλαστικοί Χειρουργοί, γεγονός που επιβεβαιώνεται με την επανεκλογή για 2η συνεχόμενη θητεία ενός Έλληνα Πλαστικού Χειρουργού με πολύχρονη διεθνή εμπειρία, στη θέση του προέδρου του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της ISAPS.

Σε μια γενικότερη εποχή κρίσης θεσμών και αξιών, η αναγνώριση του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης των Ελλήνων επιστημόνων στον τομέα της Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, στέλνει  το ελπιδοφόρο μήνυμα πως η γενέτειρα του Ιπποκράτη, με την μεγάλη της ιστορία και την βαριά της κληρονομιά στις  Επιστήμες εξακολουθεί να κρατά τα ηνία στην επιμόρφωση των νέων πλαστικών χειρουργών και να πρωτοστατεί στα επιστημονικά δρώμενα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατετάγη στην 3η θέση παγκοσμίως στον αριθμό υποβoλής επιστημονικών ανακοινώσεων-εργασιών στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ISAPS  στο Μαϊάμι.

Παρότι καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στην εξέλιξη των τεχνικών της Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, η εφαρμογή των  θεραπειών από μη εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και ιδιαίτερα από μη ιατρούς, υπονομεύει την υγεία των ασθενών.  Η οικονομική κρίση, τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε πρόσφορο έδαφος προκειμένου να αναδειχθούν ως  «ελκυστικές» κάποιες αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας θεραπείες που στερούνται  επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Είναι  σημαντικό για τη προάσπιση της υγείας των  ασθενών  να καταστεί σαφές ότι οι επεμβάσεις και θεραπείες Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής πρέπει να εφαρμόζονται μόνο από εκπαιδευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς και όχι από άλλους μη ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Στο συγκεκριμένο Συμπόσιο στην Αθήνα, θα γίνει λεπτομερής αναφορά στις εξελίξεις των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών αλλά και του συνδυασμού αυτών, με επικέντρωση στην ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή τους με τη χρήση εγκεκριμένων προϊόντων από τους ελληνικούς και διεθνείς εποπτικούς και ελεγκτικούς Οργανισμούς Υγείας.