ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Φαρμακευτικοί Σύλλογοι κατά Φαρμακευτικών εταιρειών για το καθεστώς των ελάχιστων υποχρεωτικών παραγγελιών

Φαρμακευτικοί Σύλλογοι κατά Φαρμακευτικών εταιρειών για το καθεστώς των ελάχιστων υποχρεωτικών παραγγελιών

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε νομικές ενέργειες κατά των φαρμακευτικών εταιρειών που επιβάλλουν στα φαρμακεία υποχρεωτική κατ’ ελάχιστον παραγγελία ώστε να τους διαθέσουν σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας.

Το ζήτημα είναι γενικότερο και σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αποκαλύψεις με συγκεκριμένα δεδομένα από άλλο Φαρμακευτικό Σύλλογο της χώρας για την πρακτική αυτή που ακολουθεί συγκεκριμένη εταιρεία που θα συζητηθούν.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας κ. Πάνος Ζαρογουλίδης για το θέμα έθεσε θέμα πρόκλησης αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στα φαρμακεία από τις εταιρείες που προχωρούν σε τέτοιου είδους πρακτικές πέρα βεβαίως από το γεγονός ότι ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι πολίτες αλλά και οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προμηθευτούν φάρμακα σε έλλειψη που τα αναζητούν οι πελάτες τους ασθενείς καθώς αναγκάζονται να κάνουν παραγγελίες που ουσιαστικά δεν χρειάζονται προκειμένου να μπορούν να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους.

«Πρόκειται για ένα καθαρά νομικό ζήτημα. Έχουμε οδηγηθεί στα όρια μας διότι το θέμα των ελλείψεων στο χώρο μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε φτάσει σε σημείο να είμαστε αναγκασμένοι για παράδειγμα για ένα κουτί φάρμακο αξίας 20-30 ευρώ να φτάνουμε σε ύψος παραγγελίας 150 ευρώ με προϊόντα που δεν ανακυκλώνονται μέσα στην μηνιαία παραγγελιοληψία. Είναι αδιανόητο εταιρείες να μοιράζουν, να διαιρούν μία συγκεκριμένη ποσότητα φαρμάκων και να οδηγούμαστε ενώ για παράδειγμα μπορεί για  ένα μικρομεσαίο φαρμακείο για ένα προϊόν να έχουμε ανάγκες 8-10 τεμαχίων να μας δίνουν δικαίωμα να αγοράζουμε 1-2 τεμάχια τα οποία δεν μπορούμε να βρούμε σχεδόν πουθενά, όπως επίσης και το να δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των φαρμακοποιών καθώς οι ασθενείς που δεν βρίσκουν το φάρμακο σ’ ένα σημείο και το βρίσκουν σε κάποιο άλλο θεωρούν ότι το φαρμακείο το συγκεκριμένο έχει επάρκεια που τα άλλα δεν έχουν και καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες τους. Μία διαδικασία όπως αυτή που ακολουθείται από τις εταιρείες ουσιαστικά οδηγεί σε ζημία τα φαρμακεία πράγμα τα οποία δεν μπορούμε να αποδεχτούμε. Εμείς ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας θα διερευνήσουμε τις επιλογές που έχουμε από νομικής πλευράς με τον νομικό μας σύμβουλο και θα προχωρήσουμε σε αυτές που θα προκρίνουμε».