ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΑΠΟΨΗ: Φαρμακοποιοί και γυμναστές και αθλητίατροι και εκπαιδευτικοί να πορευτούν μαζί

ΑΠΟΨΗ: Φαρμακοποιοί και γυμναστές και αθλητίατροι και εκπαιδευτικοί να πορευτούν μαζί

Από το Δημήτρη Καραγεωργίου,

Φαρμακοποιό Msc.

 

Η Οδηγία αυτή ανήκει στη δέσμη οδηγιών μέσα από τις οποίες επιδιώκεται η ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς και η δημιουργία προϋποθέσεων ανταγωνισμού. Αναφέρεται μεν στην ορθή διατροφή και στον εμπλουτισμό των τροφών με βιταμίνες αλλά δίνει το ελεύθερο στη διακίνηση σκευασμάτων συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών σύμφωνα με συγκεκριμένη θετική λίστα που τα καθορίζει, όπως επίσης κάνει αναφορά για λόγους ασφαλείας σε όρια πρόσληψης. Η Οδηγία αυτή συνδέεται με τις απελευθερώσεις στην διαφήμιση των προϊόντων αυτών αλλά και με τη διάθεσή τους μέσα από ηλεκτρονικά «φαρμακεία» και «πράσινα καταστήματα» και άλλους χώρους υγιεινής διατροφής και αγωγής.

Στην Ελλάδα ειδικά, όσο και αν δεν μας αρέσει, έρχεται η καθυστερημένη αυτή εφαρμογή της να νομιμοποιήσει ένα ήδη υπάρχον στρεβλό καθεστώς μέσα στα γυμναστήρια. Πολύ σωστά ο πρόεδρος ΠΦΣ έθεσε το θέμα στη βάση της ασφάλειας των προϊόντων αυτών. Το ζητούμενο είναι ποιος εγγυάται την τήρηση των ορίων ασφαλείας πρόσληψης, ποιος εγγυάται τις τυχόν αλληλεπιδράσεις με άλλες φαρμακευτικές αγωγές και ακόμα ποιος κατευθύνει στην ορθή εξισορροπημένη διατροφή ως μέρος υγιεινού τρόπου ζωής και επί τέλους που σταματάει η τρέλα των ρεκόρ που φυσικά ελάχιστοι μπορούν να ακολουθήσουν. Σε αυτό λοιπόν το σημείο κρίνεται σπουδαίος ο ρόλος των φαρμακοποιών.

Αξίζει εδώ να ανοίξω μία παρένθεση που βεβαίως αφορά την ισορροπημένη διατροφή και τις βιταμίνες σημειώνοντας ότι στο σχεδιασμό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που θα δίνει μεγαλύτερες υπευθυνότητες και πρωτοβουλίες στα Κράτη – μέλη επιτάσσεται εκείνος ο τρόπος καλλιεργειών και παραγωγής ζωικού κεφαλαίου που από την πηγή τους τα τρόφιμα θα είναι εμπλουτισμένα στα απαραίτητα συστατικά. Η επιλογή της κατεύθυνσης αυτής ουσιαστικά σημαίνει αναγνώριση της άθλιας κατάστασης (για λόγους κόστους ως πρόσχημα) στην οποία βρίσκονται τα τρόφιμα σήμερα. Πραγματική διατροφική επανάσταση θα είναι αυτή των αρχαίων σπόρων ισχυρίζεται Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Λόγος περί ασφαλείας προϊόντος όμως –για να επιστρέψουμε στο θέμα της διάθεσης των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής από τα γυμναστήρια- σημαίνει και βαθμό οριοθέτησης. Αυτό ωστόσο φαίνεται θεωρία άλλης εποχής. Κάθε φορά που εμφανίζεται το κλιμάκιο των ελεγκτών στη χώρα μας ό,τι μένει κενό από τις εντολές τους συμπληρώνεται πάραυτα. Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται μέχρι το 2035.

Καλό είναι για να μην αιφνιδιάζονται κάθε τόσο οι συνδικαλιστές μας να ξαναδιαβάσουν στις λεπτομέρειες τα μνημόνια σε όλο τους το εύρος και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, να σημειώνουν τι νομοθετήθηκε και τι μένει να νομοθετηθεί ώστε να είναι προετοιμασμένοι. Έτσι και αλλιώς από αυτή την κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένουν διαβουλεύσεις και άλλα τέτοια αγαθά.

Στο σημείο της ασφάλειας νομίζω ότι ο ΠΦΣ έχει πλούσια βιβλιογραφία. Ομοίως και η PGEU (υπάρχει πρόσφατη μελέτη του Μαΐου 2018).

Βεβαίως τίθεται το ερώτημα εκείνης της πραγματικότητας που θέλει φαρμακοποιούς να είναι προμηθευτές γυμναστηρίων. Εδώ είναι ίσως η κύρια πρόταση. Φαρμακοποιοί και γυμναστές και αθλητίατροι και εκπαιδευτικοί μαζί. Η μεγάλη κίνηση που ξεκίνησε για τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής κατά του καρκίνου από τα μεγάλα αθλητικά σωματεία στην Ιταλία και αγκαλιάστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο δείχνει ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη θεωρία. Η πρόταση νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα λεγόμενα fake news, περιλαμβάνει και θέματα διαφήμισης με ιδιαίτερη προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής. Και αυτό επίσης κάτι λέει. Η εφαρμογή της Οδηγίας 2002/46/EC έβγαλε τα «κακά» της,  που τώρα πρέπει να συμπληρωθούν. Μήπως πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο θέμα για παράδειγμα της διαφήμισης των συμπληρωμάτων διατροφής;

Ιδού πεδίον δράσης λαμπρόν πέρα από τους αγανακτισμένους λόγους και τους λογιότατους θεωρητικούς των συμπληρωμάτων διατροφής.