ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν για το σχέδιο νόμου που επιτρέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν για το σχέδιο νόμου που επιτρέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Τις «οργισμένες αντιδράσεις» του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του προκάλεσε διάταξη νόμου που προβλέπει την πώληση  βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές  - Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων – Δημοκρατικός εκσυγχρονισμός ομοσπονδιών και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 74 για τις πρόσθετες υπηρεσίες – συστέγαση των ιδιωτικών γυμναστηρίων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων και συγκεκριμένα στο εδάφιο 3 αναφέρονται τα εξής:

«Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές αθλημάτων επιτρέπεται να πωλούν στα μέλη τους βιταμίνες, σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που έχουν εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Γ5α/53625/19.09.2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξη και Υγείας για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη Κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ “για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των συμπληρωμάτων διατροφής” (Β’ 3328).

O ΠΦΣ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε έντονο ύφος προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Ιωάννη Μαλέμη, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για το θέμα αυτό και στις 2 το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης έχει καλέσει τους δημοσιογράφους στα γραφεία του ΠΦΣ για να προβεί σε ανακοινώσεις.

Ο ΠΦΣ στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα επισημαίνει ότι «λίγες μόνο μέρες μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου παράνομης διακίνησης αναβολικών στο οποίο ενέχονται “αθλητές” Body building, έρχεται Σχέδιο Νόμου στη Βουλή, που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής σε γυμναστήρια και χώρους εκμάθησης αθλημάτων».

Ο κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε σχετικά πώς «η αδιανόητη αυτή διάταξη θέτει σε κίνδυνο την Υγεία όλων των αθλουμένων και κυρίως των εφήβων, αφού η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών θα γίνεται χωρίς τη συμβουλή, την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος. Οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες. Η άμεση απόσυρση της διάταξης είναι επιβεβλημένη. Οι βιταμίνες τα σκευάσματα και τα συμπληρώματα διατροφής σχετίζονται άμεσα με την Υγεία των Πολιτών και δεν νοείται η διάθεση τους μόνο με εμπορικούς όρους».

 

ΦΣ Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα εξέδωσε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία την πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής από  τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων»  δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στο άρθρο 74, παράγραφος 3, του σχεδίου νόμου που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πώλησή τους από τους παραπάνω χώρους.

«Είναι εγκληματική η πρόθεση υπαγωγής της αρμοδιότητας για αυτά τα σκευάσματα από το υπουργείο Υγείας στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Η συγκεκριμένη διάταξη θέτει σε κίνδυνο την υγεία όσων αθλούνται και κυρίως των εφήβων, καθώς επιτρέπει τη χορήγηση των βιταμινών, των σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα τονίζει ότι «τα συμπληρώματα διατροφής προσομοιάζουν με τα φάρμακα, καθώς έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες, ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και σκευάσματα. Συνεπώς πρέπει να χορηγούνται μόνο διά χειρός φαρμακοποιού. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής διάταξης».