ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η επίμαχη διάταξη για πώληση συμπληρωμάτων και βιταμινών από τα γυμναστήρια, δεν ήταν σε γνώση του υπουργού Υγείας και του ΕΟΦ!

Η επίμαχη διάταξη για πώληση συμπληρωμάτων και βιταμινών από τα γυμναστήρια, δεν ήταν σε γνώση του υπουργού Υγείας και του ΕΟΦ!

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σοβαρό ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή διατάξεις που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, έθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Mε τη δήλωση που έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης (28/11) αναφορικά με το θέμα της πώλησης συμπληρωμάτων και βιταμινών από τα γυμναστήρια, φαίνεται ότι τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός όσο και ο ΕΟΦ δεν γνώριζαν τη διάταξη που έχει ξεσηκώσει θύελλα (εύλογων) αντιδράσεων από τους φαρμακοποιούς.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδοσιάδης, αφού επανέλαβε ότι «η επίμαχη διάταξη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού δίνει την δυνατότητα στους γυμναστές ή τους προπονητές να διακινούν χωρίς κανένα έλεγχο ή επιστημονική τεκμηρίωση και ιατρική παρακολούθηση,  συμπληρώματα αλλά κυρίως μπορεί να αποτελέσει τη βιτρίνα για τη δυνατότητα διακίνησης αναβολικών  που θα ονομάζονται “συμπληρώματα διατροφής”, ενημέρωσε ότι «επικοινώνησα ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας για το θέμα αυτό και μου ανέφερε πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν ήταν σε γνώση ούτε του ιδίου αλλά ούτε και του ΕΟΦ».

Και κατέληξε ο κ. Θεοδοσιάδης: «Είναι προφανές ότι τα θέματα Δημόσιας Υγείας και κυρίως όταν έχουν αντίκτυπο σε νέους και νέες, πρέπει  να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή και μόνο από το αρμόδιο Υπουργείο και τους υγειονομικούς φορείς. Οι έμποροι αναβολικών δεν μπορούν να είναι υπεράνω των θεσμοθετημένων φορέων και των επιστημόνων υγείας που έχουν την ευθύνη και τις γνώσεις, για τη διάθεση οποιουδήποτε φαρμακευτικού προϊόντος.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης. Η Δημόσια Υγεία  δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται  με αυτό τον επιπόλαιο και επικίνδυνο τρόπο».

 

Και οι φυσικοθεραπευτές

Να σημειωθεί εδώ ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση και των φυσικοθεραπευτών –καθώς προβλέπει τη δυνατότητα παροχής φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων- οι οποίοι ευθέως έκαναν λόγω για μεθοδεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους οι φυσικοθεραπευτές καλούν το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία και να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 74 του σχεδίου Νόμου εξηγώντας ότι η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας.

«Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο δε Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών που ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου αναφέρει ότι «είναι αδιανόητες οι συγκεκριμένες προτάσεις, που συμβάλλουν στον πλήρη ευτελισμό του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος, για όφελος των μεγαλοσυμφερόντων και των επιχειρηματιών. Το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή αποτελεί νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα υγείας, διέπεται από ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο και η φυσικοθεραπεία πρέπει να παρέχεται από οργανωμένους φορείς παροχών Υγείας και όχι παρεμπιπτόντως σε γυμναστήρια, για προφανείς λόγους  προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Ο Π.Σ.Φ. μάλιστα υπενθυμίζει στο Υπουργείο Υγείας ότι βάσει της  απόφασης της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας «η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να παρέχεται αποσπασματικά, αλλά σε οργανωμένα φυσικοθεραπευτήρια και εργαστήρια φυσικοθεραπείας».

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα στον Υφυπουργό Αθλητισμού, στον Υπουργό Υγείας, στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και στον Πρωθυπουργό, με την οποία απαιτεί την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων.

 

Η διοίκηση του Π.Σ.Φ. θα συνεδριάσει έκτακτα την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου με διευρυμένη σύνθεση, καλώντας τα Προεδρεία από όλη τη χώρα, για να εξετάσει τους τρόπους αντίδρασης και καλεί τους φυσικοθεραπευτές σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα στην περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις που ευτελίζουν το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή και θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.