NEA

Έρευνα για το Brexit: Τι πιστεύουν οι επαγγελματίες Υγείας για τον τομέα R&D μετά την έξοδο

Έρευνα για το Brexit: Τι πιστεύουν οι επαγγελματίες Υγείας για τον τομέα R&D μετά την έξοδο

Το 83% των επαγγελματιών Υγείας φαίνεται να δηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα είναι ελκυστικό για την Έρευνα και την Ανάπτυξη στον τομέα του φαρμάκου μετά το Brexit.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Καθώς η κρίση του Brexit κλιμακώνεται, νέα ευρήματα της GlobalData αποκαλύπτουν ότι το 83% των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι η χώρα δε θα παρουσιάζει πλέον έναν ελκυστικό προορισμό για την έρευνα και την κατασκευή της υγειονομικής περίθαλψης μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 έκθεση, με τον τίτλο «Brexit and the Healthcare Industry – Implications for Pharma, Q3 2018» προσπάθησε να μετρήσει πώς εξελίσσεται η συναισθηματική τοποθέτηση και αντιμετώπιση στην κοινότητα των υγειονομικών κατά την πορεία προς το Brexit. Διαπιστώθηκε ότι -κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους- το 48% στο Ηνωμένο Βασίλειο πίστευε ότι η χώρα θα παραμείνει ελκυστική για την Έρευνα και την Ανάπτυξη στο φάρμακο, αλλά αυτό μειώθηκε σε μόλις 17% στην τελευταία έρευνα του 3ου τριμήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα επαγγελματίες υγείας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο αριθμός αυτός αυξάνεται λίγο, φτάνοντας στο 23%.

 

 

«Το συναίσθημα του ερωτώμενου δείγματος στο συγκεκριμένο ερώτημα έχει δυνητικά επηρεαστεί από το σημαντικό αριθμό αρνητικών δημοσιεύσεων που σχετίζονται με τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών», σχολίασε η Alexandra Annis, MS, Managing Healthcare Analyst στην GlobalData. «Δημοσιεύματα όπως εκείνο του NHS που απαιτούσε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να αποθηκεύουν φάρμακα για κάθε σενάριο του Brexit αλλά και σχετικά με εταιρείες, όπως οι Sanofi και Novartis, που τόνιζαν ότι αυξάνουν τα αποθέματα φαρμάκων και ότι η AstraZeneca αναστέλλει τις επενδύσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της αβεβαιότητας του Brexit, φαίνεται να έπαιξαν το ρόλο τους στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των υγειονομικών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί η ποσοστιαία διαφορά που καταγράφεται στη σφυγμομέτρηση της γνώμης των επαγγελματιών Υγείας στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, τονίζει η Alexandra Annis: «λιγότερο από το 20% των ερωτηθέντων επαγγελματιών Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θεωρούν ότι θα παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο ελκυστικός προορισμός για έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων μετά το Brexit, ενώ οι επαγγελματίες Υγείας στις ΗΠΑ είναι πιο αισιόδοξοι, με το 38% να απαντά θετικά στην ερώτηση».