NEA

Αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς για τα παραπεμπτικά που λήγουν σε τρεις εβδομάδες

Αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς για τα παραπεμπτικά που λήγουν σε τρεις εβδομάδες

Την ασυνεννοησία των φορέων πληρώνουν, όπως πάντα, οι πολίτες! Έτσι, από την 1η Νοεμβρίου, ο νέος ΕΚΠΥ ορίζει ότι τα παραπεμπτικά θα εκτελούνται υποχρεωτικά μέσα σε 3 εβδομάδες –με ισχύ από την 1/11/18– αλλά η ΗΔΙΚΑ δεν έχει ενημερωθεί(!) και εξακολουθεί να αναγράφεται στα παραπεμπτικά ως ημερομηνία λήξης ο ένας μήνας.

 

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, τις σοβαρές δυσλειτουργίες αναφορικά με την εκτέλεση των παραπεμπτικών που έχουν εκδοθεί μετά τις 01.11.2018, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενημερώνοντας το υπουργείο Υγείας, την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ.

 Όπως επισημαίνει ο ΙΣΑ, από την 01η Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΦΕΚ Β΄/ 4898/2018), στο άρθρο 6 παρ. 3 του οποίου ορίζεται ότι: «Τα παραπεμπτικά εκτελούνται υποχρεωτικά μέσα σε τρεις (3) εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσης τους και καθίστανται άκυρα μετά την παρέλευση του ανωτέρω αναφερόμενου χρονικού διαστήματος…».

 Ενώ, λοιπόν, η ανωτέρω πρόβλεψη έχει εφαρμογή από τις 01.11.2018, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν είχε «ενημερωθεί» ώστε τα παραπεμπτικά που εκδίδονται από την 01.11.2018 να αναγράφουν ως ημερομηνία λήξης τρεις εβδομάδες σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα, αλλά συνεχιζόταν να αναγράφεται ως ημερομηνία λήξης ο ένας μήνας όπως ίσχυε.

 Αποτέλεσμα της ανωτέρω δυσλειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης ήταν βεβαίως να επικρατήσει σοβαρή αναστάτωση μεταξύ ασθενών και ιατρών, οι οποίοι είχαν παραπεμπτικά που είχαν εκδοθεί από 1η .11.2018 και έπειτα και έφεραν ημερομηνία λήξης ένα μήνα αργότερα, ενώ σύμφωνα με τον νέο κανονισμό είχαν ήδη λήξει μια εβδομάδα νωρίτερα!

 «Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδιανόητο για την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και του ΕΟΠΥΥ να υφίστανται οι ιατροί τις αρνητικές συνέπειες, με τη σημαντικότερη να κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν για παραπεμπτικά που εκτέλεσαν μετά την 01.11.2018 και ενώ έφεραν ημερομηνία λήξης τέσσερις εβδομάδες έπειτα, στην πραγματικότητα η προθεσμία εκτέλεσης είχε ήδη εκπνεύσει, χωρίς ωστόσο αυτό να αναγράφεται!».

 

«Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε όπως κάνετε αποδεκτά τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί μετά την 01.11.2018 και έχουν εκτελεστεί τέσσερις εβδομάδες αργότερα, όπως κανονικά αναγράφει η ημερομηνία λήξης τους, ώστε να για μια ακόμα φορά να μην χρειαστεί να είναι οι γιατροί τα εξιλαστήρια θύματα!», καταλήγει ο ΙΣΑ στην επιστολή του.