NEA

ΔΗ.ΣΥ για ΚΕΕΛΠΝΟ: Παρατυπίες μπορεί αλλά όχι εμπλοκή Γεωργιάδη

ΔΗ.ΣΥ για ΚΕΕΛΠΝΟ: Παρατυπίες μπορεί αλλά όχι εμπλοκή Γεωργιάδη

Σύμφωνα με τη έκθεση που συνέταξε η κ. Χριστοφιλοπούλου, υπάρχουν παρατυπίες στην πρόσληψη 22 υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, και αυτό όφειλε να το έχει ελέγξει ο πρώην υπουργός αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκεται κάπου ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των 22 προσλήψεων που έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, και εν συνεχεία διατέθηκαν ως επί το πλείστον στο γραφείο του τότε Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, επισημάνθηκαν πλείονες παρατυπίες, με πλέον χαρακτηριστικές την ανυπαρξία απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου και την ανυπαρξία γραπτής σύμβασης μεταξύ των συνεργατών και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θετική γνώση, ήτοι άμεσος δόλος, όπως απαιτείται από το άρθρο 256 ΠΚ (καθώς και το άρθρο 390 ΠΚ), σχετικά με την ακολουθηθείσα διαδικασία πρόσληψης, δεν προέκυψε στο πρόσωπο του τότε Υπουργού, ο οποίος πάντως όφειλε (είτε ο ίδιος, είτε δια του πολιτικού του γραφείου που αποτελεί οργανωμένη υπηρεσιακή μονάδα, με Διευθυντή και προσωπικό) να έχει ελέγξει τη νομιμότητα της διαδικασίας πρόσληψης και απασχόλησης τουλάχιστον των 14 υπαλλήλων – συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ που διατέθηκαν στο γραφείο του».

Σε ότι αφορά την αγορά του κτιρίου που στεγάζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρει: «διαπιστώνεται ότι η διαδικασία επιλογής δεν υπήρξε η ενδεδειγμένη στο πλαίσιο που επιβάλλει η χρηστή διοίκηση και η ανάγκη διαφάνειας στη λειτουργία του Δημοσίου. Ως σοβαρές ενδείξεις αυτού μπορούν να εκληφθούν τόσο η πρόδηλη δυσαναλογία μεταξύ αντικειμενικής αξίας και τελικού συμβατικού τιμήματος όσο και η ίδια η διαδικασία επιλογής που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως φωτογραφική». Αν και  μέχρι σήμερα αυτά τα στοιχεία δεν αμφισβητούν τη νομιμότητα της διαδικασίας, ωστόσο η δικαιοσύνη θα αποφασίσει με βάση τα στοιχεία της περεταίρω έρευνας.

Το πόρισμα της ΔΗ.ΣΥ. αναφέρεται και στην αντιδικία μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «δεδομένης της αστικής φύσεως της διαφοράς, αυτή εκφεύγει του αντικειμένου έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής. Προέκυψε δε ότι, μετά από σχετική τροποποίηση της προγραμματικής συμβάσεως, υπήρξε νομότυπη μεταβολή σκοπού για τη δημιουργία νέων δομών. Σε κάθε περίπτωση, τα διαθέσιμα ποσά δαπανήθηκαν, πράγματι, για σκοπούς δημόσιας υγείας, αλλά διαφορετικούς από εκείνους που αρχικώς είχαν προσδιορισθεί. Κατόπιν τούτων, δεν εντοπίζεται εν προκειμένω, αιτία ή περιθώριο αποδόσεως ευθυνών σε πολιτικό πρόσωπο».