NEA

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό μέσω μεταμοσχευμένης μήτρας από νεκρή δότρια

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό μέσω μεταμοσχευμένης μήτρας από νεκρή δότρια

Μια γυναίκα στη Βραζιλία στην οποία έγινε μεταμόσχευση μήτρας από θανούσα δότρια γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι στην πρώτη επιτυχημένη περίπτωση ανάλογης μεταμόσχευσης όπως ανέφεραν οι γιατροί που παρακολουθούσαν το περιστατικό.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν και δεσμεύονται να δωρίσουν όργανα με το θάνατό τους είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους των ζωντανών δοτών, προσφέροντας έναν πολύ ευρύτερο πιθανό πληθυσμό δωρητών», επεσήμανε ο Δρ Dani Ejzenberg, από το τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, σε μια δήλωση σχετικά με τα αποτελέσματα.

 Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μακροπρόθεσμη μελέτη για τα αποτελέσματα και τη βελτιστοποίηση της τεχνικής των δωρεών της μήτρας από ζωντανές και νεκρές δότριες.

 Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση ζωντανής δότριας ήταν στη Σουηδία το 2013. Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει συνολικά 39 ανάλογες μεταμοσχεύσεις, με αποτέλεσμα 11 γεννήσεις.

 Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 10% με 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως. Από αυτό το ποσοστό, περίπου μία στις 500 γυναίκες έχουν προβλήματα μήτρας.

 Πριν γίνει δυνατή η μεταμόσχευση μήτρας, οι μόνες επιλογές για απόκτηση παιδιού ήταν η υιοθεσία ή η παρένθετη μητρότητα.

 Στην περίπτωση της Βραζιλίας, η λήπτρια είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα λόγω μιας πάθησης που ονομάζεται σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Η δότρια ήταν 45 ετών και πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο.

 Πέντε μήνες μετά τη μεταμόσχευση, η ομάδα του Δρ Ejzenberg έγραψε ότι η μήτρα δεν έδειξε σημάδια απόρριψης, οι υπερηχογραφικές εξετάσεις ήταν φυσιολογικές και η λήπτρια είχε κανονική εμμηνόρροια. Τα γονιμοποιημένα και κατεψυγμένα αυγά της γυναίκας εμφυτεύθηκαν μετά από επτά μήνες. Δέκα ημέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν έγκυος.

 Επτά μήνες και 20 ημέρες μετά τη γέννηση -όταν η μελέτη του συγκεκριμένου περιστατικού υποβλήθηκε στο The Lancet- το κοριτσάκι συνέχισε να θηλάζει και ζύγιζε 7,2 κιλά.