ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κυριάκος Θεοδοσιάδης: Δεν γνωρίζετε τι γίνεται στα γυμναστήρια που τα παιδιά ντοπάρονται;

Κυριάκος Θεοδοσιάδης: Δεν γνωρίζετε τι γίνεται στα γυμναστήρια που τα παιδιά ντοπάρονται;

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το πολύ σοβαρό ζήτημα της διακίνησης αναβολικών μέσα από τα γυμναστήρια έφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» με αφορμή την παράγραφο 3 του άρθρου 74 που αφορά στην πώληση συμπληρωμάτων από τα γυμναστήρια και τους χώρους εκμάθησης αθλημάτων, και το οποίο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή και βρίσκεται στο στάδιο της Δημόσιας Διαβούλευσης.

Το ερώτημα που έθεσε και θέτει διαρκώς τις τελευταίες μέρες ο κ. Θεοδοσιάδης είναι ένα: «Η δημόσια υγεία είναι δυνατόν να αφεθεί στα χέρια ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημόσια υγεία; Ποιος ο λόγος; Δεν έχουμε φαρμακεία στην Ελλάδα, δεν έχουμε γιατρούς, δεν έχουμε διατροφολόγους σπουδαγμένους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;».

Τόνισε δε  ότι «τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα τα οποία είναι αντίστοιχα των φαρμάκων, έρχονται να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες συγκεκριμένων ανθρώπων υπό προϋποθέσεις και δεν επιτρέπεται ιατρικά, υγειονομικά, επιστημονικά να παίρνει ο καθένας οτιδήποτε βρίσκει ή οτιδήποτε νομίζει ότι πρέπει να το πάρει».

Γνωρίζοντας ότι πέρα από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αθλητισμού, τον ΕΟΦ έχει μεγάλη σημασία το τι πιστεύει ο κόσμος για το θέμα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου βρήκε την ευκαιρία δια μέσου της ΕΡΤ να αναφερθεί σ’ έναν μύθο που δυστυχώς κυριαρχεί στο μυαλό μεγάλης μερίδας του κόσμου. Ότι δηλαδή η χρήση των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να γίνεται ανεξέλεγκτα, χωρίς συμβουλή από ειδικό επιστήμονα υγείας.  

«Λέμε, “μία απλή βιταμίνη”. Δεν ισχύει το “μία απλή βιταμίνη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσιάδης. Για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «οι βιταμίνες έχουν δράσεις θετικές, έχουν και δράσεις αρνητικές. Στην ιατρική υπάρχει ο όρος “υπερβιταμίνωση”. Αυτό σημαίνει ότι σε μία χορήγηση μεγάλης δόσης βιταμινών υπάρχει πρόβλημα. Εάν ο οργανισμός δεν χρειάζεται σίδηρο και εσείς πάρετε σίδηρο θα έχετε πρόβλημα. Οι ουσίες όλες αυτές περνούν από το ήπαρ και το καταστρέφουν εάν δεν χορηγηθούν σωστά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κλπ. Ο γυμναστής, ο προπονητής, ο οιοσδήποτε προπονεί ή διοικεί σ’ ένα γυμναστήριο δεν έχει στοιχειώδη γνώση αυτών των προϊόντων και αυτής της επιστήμης διότι ακριβώς δεν σπούδασε αυτό το πράγμα. Μπορεί να είναι πολύ καλός γυμναστής, πολύ καλός προπονητής».

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι όλα αυτά τα προϊόντα ακόμη κι εάν διακινούνται μέσα από τα γυμναστήρια θα είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ ο κ. Θεοδοσιάδης επισήμανε ότι η έγκριση από τον ΕΟΦ γι’ αυτά τα προϊόντα έχει καταργηθεί και ότι αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά με απλή γνωστοποίηση του παραγωγού, του διακινητή. «Ο ΕΟΦ δεν τα ελέγχει παρά μόνο εάν συμβεί κάτι μοιραίο σε κάποιον άνθρωπο αλλά τότε είναι πολύ αργά. Γι’ αυτό λέμε ότι ούτε η φραγή ή ο έλεγχος του ΕΟΦ ισχύει. Επομένως αυτά τα προϊόντα διακινούνται, θα διακινούνται ελεύθερα και όπως και πρόσφατα ο ΕΟΦ ανακοίνωσε πολλά εξ’ αυτών ονομάζονται συμπληρώματα διατροφής αλλά ουσιαστικά είναι αναβολικά».

Ο κ. Θεοδοσιάδης στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Αφού υπενθύμισε ότι προ ημερών ο ΕΟΦ έβγαλε ανακοίνωση για δύο σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούσαν ως συμπληρώματα διατροφής μέσω διαδικτύου εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών να μην τα προμηθεύονται καθώς περιείχαν επικίνδυνες για την υγεία δραστικές ουσίες, αναρωτήθηκε: Αυτή η ανακοίνωση του ΕΟΦ, φανταστείτε μετά από δύο μήνες, δεν μπορεί να υπάρχει γιατί τα πάντα όλα θα είναι ελεύθερα να διακινούνται. Ο ΕΟΦ έχει φύγει από τη μέση, ο φαρμακοποιός έχει φύγει από τη μέση, ο γιατρός έχει φύγει από τη μέση και αναλαμβάνει ο προπονητής. Φαντάζεστε εγώ να κάνω τον προπονητή ή εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο) να κάνετε τον αστροναύτη;».

Για να θέσει στη συνέχεια ευθέως το καυτό ερώτημα: «Μήπως δεν γνωρίζετε από την καθημερινότητα τι γίνεται στα γυμναστήρια τώρα που πολλά από τα παιδάκια ντοπάρονται γιατί έχουν τουρνουά μεθαύριο, γιατί έχουν πρωτάθλημα την επομένη και τα παιδάκια με το σεβασμό και την εκτίμηση και την προσήλωση που έχουν στον προπονητή τους παίρνουν ό,τι αυτός τους δίνει και ο προπονητής αξιολογείται από τις επιδόσεις των παιδιών κ.ο.κ. και όλα αυτά είναι σε βάρος της υγείας; Ή μήπως δεν έχετε ακούσει πολύ πρόσφατα νέους ανθρώπους, αθλούμενους να πεθαίνουν στα 20, στα 25 αιφνιδίως και ο λόγος να είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών;» Μάλιστα ο κ. Θεοδοσιάδης αναφερόμενος στις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης χορήγησης αυτών των σκευασμάτων σημείωσε αφενός ότι οι συνέπειες μπορεί να φανούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και μετά από χρόνια –ανάλογα με τη χρήση, τη δοσολογία κτλ-. «Μπορεί», όπως είπε, «να βλάψουν το θυρεοειδή, το καρδιαγγειακό σύστημα, τους νεφρούς, το ήπαρ. Δεν μένει σύστημα ή όργανο του ανθρωπίνου σώματος που να μην βλάπτεται».

Να σημειωθεί εδώ ότι πριν μερικούς μήνες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης είχε θέσει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό το θέμα του ελέγχου λειτουργίας των ηλεκτρονικών φαρμακείων και των κινδύνων που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η παράνομη διακίνηση μέσα από αυτά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής σημειώνοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, κενά και γενικά μία χαλαρότητα στον τρόπο και την ταχύτητα δράσης της πολιτείας απέναντι στο ζήτημα αυτό (δες σχετικά εδώ).

Λίγους μήνες μετά βλέπουμε ότι προωθείται μία διάταξη η οποία, όπως  επισήμανε ο κ. Θεοδοσιάδης, «ήρθε σε δημόσια διαβούλευση και μπήκε στο νομοσχέδιο χωρίς τη γνώση του Υπουργού Υγείας και τη συμφωνία του και χωρίς τη γνώση και τη συμφωνία το ΕΟΦ. Αυτό σας παρακαλώ πολύ, σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει…»      

Σε ό,τι αφορά τέλος το λόγο της διαμαρτυρίας των φαρμακοποιών που πολλοί τον έχουν αποδώσει στο γεγονός και μόνο ότι οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται επειδή βλέπουν να μέσα από αυτή τη διάταξη στο σχέδιο νόμου να χάνεται ύλη για τα φαρμακεία και δίνουν μία μάχη για να διατηρήσουν ένα ποσοστό κέρδους που λαμβάνουν από την πώληση αυτών των προϊόντων, ο κ. Θεοδοσιάδης απόλυτα ειλικρινής δήλωσε ότι αυτό δεν είναι επιλήψιμο για να συμπληρώσει επιχειρηματολογώντας σε αυτήν του την τοποθέτηση. «Σπουδάσαμε και ασκούμε ένα επάγγελμα το οποίο ακριβώς προβλέπει ότι αυτές είναι οι δραστηριότητές μας. Το επιλήψιμο είναι κάποιοι άλλοι που δεν έχουν σπουδάσει αυτό το οποίο εμείς σπουδάσαμε να κάνουν αυτή τη δουλειά. Νομίζω ότι αυτό είναι προφανές. Το να αγωνίζομαι γι’ αυτό το οποίο από την Πολιτεία και από τον Νόμο και από τις σπουδές μου πρέπει να κάνω καθημερινά στο φαρμακείο μου νομίζω ότι είναι το αυτονόητο. Το αντίθετο είναι απαγορευτικό»