NEA

Γ. Μπασκόζος: Παρά τις «Κασσάνδρες» και τις καταστροφολογίες η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα

Γ. Μπασκόζος: Παρά τις «Κασσάνδρες» και τις καταστροφολογίες η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα

«Παρά τις “Κασσάνδρες” και τις καταστροφολογίες για τη δημόσια Υγεία, η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Πέρασαν 1,5 εκατ. άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, και δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα επιδημίας, αντίθετα είμαστε υπόδειγμα σωστής δράσης το οποίο επαινείται και διεθνώς. Το αυξημένο κύρος της χώρας φαίνεται και από την παρουσία της στα ηγετικά όργανα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (ΠΟΥ)».

Τα παραπάνω τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, στο περιθώριο της Συνόδου της 26ης Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής (SCRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη (WHO Europe) -πρόεδρος της οποίας είναι ο ίδιος ο κ. Μπασκόζος- που πραγματοποιείται εχτές και σήμερα στην Αθήνα.  Συμμετέχουν πέραν της περιφερειακής διευθύντριας του WHO Europe, δρος Σουζάνα Τζακάμπ, η υπουργός Υγείας της Ρωσικής Δημοκρατίας, καθηγήτρια Βερόνικα Σκβόρτσοβα και ο υφυπουργός Υγείας, Εργασίας κι Κοινωνικής Ασφάλισης της Μολδαβίας, δρ. Μπόρις Γκλίτσα. Την έναρξη των εργασιών  της Συνόδου κήρυξη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, συζητιούνται θέματα που έχουν σχέση με όλα τα ζητήματα δημόσιας Υγείας, με την πρόληψη μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νοσημάτων, με την καθολική κάλυψη υγείας και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα συστήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Η θέση της χώρας μας στην προεδρία της SCRC της δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνει την ατζέντα για τις επόμενες συνόδους του ΠΟΥ, να υποδέχεται εμπειρίες για τη βελτίωση του συστήματος από άλλες χώρες αλλά και να δίνει και τη γνώση της και τις εμπειρίες της από τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Μπασκόζος.

Προσέθεσε μάλιστα ότι η εμπειρία του από τη συμμετοχή του στα όργανα του ΠΟΥ, δείχνει ότι στο πλαίσιο του Οργανισμού «οι οποιεσδήποτε διαφορές αμβλύνονται και είναι πραγματικά τα όργανα και οι συνεδριάσεις του ΠΟΥ μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να καταλήγουμε σε απόψεις ακόμα και με πλήρη ομοφωνία. Τα ζητήματα υγείας είναι ζητήματα που επιδέχονται τέτοιου τύπου ομοφωνίες».

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, αναμένεται η επιβεβαίωση  στην επιμονή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΠΟΥ για την αναζήτηση λύσεων στα μεγάλα ζητήματα, όπως της καθολικής πρόσβασης στην ΠΦΥ, της αντιμετώπισης μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νοσημάτων, της διεύρυνσης της συνεργασίας όλων των χωρών του ευρωπαϊκού τμήματος. Επιπλέον η Σύνοδος θα πρέπει να ετοιμάσει την επόμενη Γενική Συνέλευση όλων των χωρών που θα γίνει στην Κοπεγχάγη το 2019, στην οποία και θα εκλεγεί νέα διεύθυνση του τμήματος Ευρώπης, που θα αντικαταστήσει την δρ Σουζάνα Τζακάμπ.

Έφη Φουσέκη