NEA

Ανοίγει ο δρόμος για να μην αποπεμφθεί ο ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία

Ανοίγει ο δρόμος για να μην αποπεμφθεί ο ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία

Την εκτίμηση ότι ανοίγει ο δρόμος για να μη γίνει αποπομπή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), να εκδημοκρατιστεί και να αποκτήσει μια νέα διοίκηση μέσα από εκλογή από πολύ διευρυμένο σώμα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο «για μεγάλο θετικό βήμα το οποίο προς έκπληξή μας έγινε με τεράστια πλειοψηφία στη Γενική του Συνέλευση για έγκριση ενός σύγχρονου καταστατικού σύμφωνου με τις διαθέσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας». Ο κ. Μπασκόζος πρόσθεσε επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση στηρίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια μπορεί να σώσει τον ΕΕΣ από την αποπομπή, άρα και την καταστροφή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση των ιδρυτικών και τακτικών μελών του ΕΕΣ, η κρισιμότερη ενδεχομένως των τελευταίων ετών, υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία (άνω των τριών τετάρτων που απαιτούνταν) την τροποποίηση του καταστατικού του εθνικού συλλόγου, το οποίο παρέμενε αμετάβλητο επί 53 έτη δημιουργώντας σειρά προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία του. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας (έγκυρα: 480, υπέρ της τροποποίησης: 408, κατά: 72).

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο κίνδυνος αναστολής της δράσης του στην Ελλάδα, φαίνεται πως απομακρύνεται διότι ο ΕΕΣ, υλοποιώντας ένα ακόμη προαπαιτούμενο της ΔΟΕΣ, θα διαθέτει πλέον (μετά και την επικύρωσή του από το Πρωτοδικείο Αθηνών) ένα σύγχρονο καταστατικό. Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο εκδημοκρατισμός του με την εγγραφή νέων μελών, και τέλος η πραγματοποίηση νέων αρχαιρεσιών με ευρεία κοινωνική βάση, δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ταχύτατα η παρούσα διοίκηση του Ανδρέα Μαμαντόπουλου, αποκαθιστούν τις σχέσεις του ΕΕΣ με τα όργανα του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και τελικώς διασφαλίζουν τη διάσωση και την ανοικοδόμηση του Οργανισμού σε μία στέρεα βάση.

Εφη Φουσέκη