NEA

ΣΦΕΕ και PIF αντίθετοι με τη νέα πολιτική του υπουργείου

ΣΦΕΕ και PIF αντίθετοι με τη νέα πολιτική του υπουργείου

Σε στάση αναμονής η ΠΕΦ

 

Η νέα τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο και οι αλλαγές στο clawback και τα rebates που ανακοίνωσε και επίσημα στη Φαρμακοβιομηχανία ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δημιουργούν -όπως είναι αναμενόμενο - ένα διαφορετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

 

 Κι ενώ ΣΦΕΕ και PIF ή τουλάχιστον οι πρόεδροί τους ως μονάδες, έχουν τη διάθεση να επικοινωνήσουν τις πρώτες σκέψεις τους, η ΠΕΦ φαίνεται να τηρεί ακόμα στάση αναμονής και να περιμένει να «κάτσει η μπίλια» πριν προβεί σε επίσημες δηλώσεις και αντιδράσεις.

 

Το dailypharmanews επικοινώνησε με ΣΦΕΕ, PIF και ΠΕΦ ζητώντας από τους προέδρους μια δήλωση για τις εξελίξεις και αποκόμισε ένα κλίμα συγκρατημένης ...απογοήτευσης και μετριοπάθειας, που ωστόσο μπορεί σύντομα να εξελιχθεί σε διάθεση αντεπίθεσης.   

 

Όπως δήλωσε μιλώντας στο dailypharmanews ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, «Οι προτάσεις του υπουργού Υγείας στο σύνολο τους μας βρίσκουν βαθιά προβληματισμένους. Η απόπειρα εξορθολογισμού του συστήματος τιμολόγησης δεν αρκεί για να διαγράψει την αλγεινή εντύπωση που προκαλεί ο  προτεινόμενος τρόπος διαχείρισης της υπέρβασης (ανακατανομή clawback κοκ), ο οποίος πρακτικά «τιμωρεί» την ανάπτυξη των εταιρειών, αδιαφορώντας για τις αιτίες από τις οποίες αυτή προκαλείται, όπως το όφελος μιας νέας θεραπείας ή η αυξημένη νοσηρότητα. Τονίσαμε στον Υπουργό- και τώρα αλλά και κατά τον διάλογο που προηγήθηκε- ότι διαφωνούμε κάθετα με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης».

Και συμπληρώνει ο κ. Παπαδημητρίου: «Είμαστε, επίσης, πλήρως απογοητευμένοι από το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται μέριμνα για την ουσιαστική αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα λογικό ύψος, το οποίο θα επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας, τη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου και τελικά να υπηρετεί το όφελος των ασθενών. Ο κλάδος μελετά τις επόμενες κινήσεις του και τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει στο προσεχές χρονικό διάστημα».

 

Ο πρόεδρος της PIF, Μάκης Παπαταξιάρχης δήλωσε από την πλευρά του ότι «μια προσεκτική αποτίμηση των νέων δεδομένων, συνηγορεί σε ένα αρχικό συμπέρασμα που επιτρέπει μια θετική ενίσχυση της προβλεψιμότητας αλλά και μια επώδυνη παράταση και ίσως επιδείνωση της βιωσιμότητας στο χώρο της φαρμακευτικής επιχειρηματικότητας». Ο κ. Παπαταξιάρχης μας επισήμανε ότι «την επόμενη μέρα και θα συνεχίσει να υπηρετεί το μοναδικό αληθινό πρόταγμα που είναι ο Έλληνας ασθενής».

 

Μας τόνισε επίσης ότι στις ανακοινώσεις του ΥΥΚΑ δεν υπάρχει αναπτυξιακή λογική, ενώ παρατηρείται και απουσία γενναίων παρεμβάσεων και ανατροπών στις χρόνιες στρεβλώσεις και στα ιατρικά λάθη. Και μην μασώντας τα λόγια του ο κ. Παπαταξιάρχης χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς» τις παρεμβάσεις του κ. Ξανθού.

 

Ο πρόεδρος της PIF διαμηνύει σε όλους του τόνους ότι δεν είναι δυνατό να αποτιμήσουμε την φαρμακευτική καινοτομία με τη συνεχείς κοστολογικές παρεμβάσεις. «Η φαρμακευτική καινοτομία δε θα απομειώσει την έννοια της αξίας, προς θρίαμβο της έννοιας του κόστους. Θα παραμείνει εκείνη που συμβάλλοντας καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, παντοτινά θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον θεραπείας αλλά και την ελπίδα της ίασης στον Έλληνα ασθενή», ολοκληρώνει ο κ. Παπαταξιάρχης.

 

 

Μ.Τ.