ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ένα χρόνο μετά και οι φαρμακοποιοί της Μάνδρας Αττικής ακόμη περιμένουν τον ΕΟΠΥΥ...

Ένα χρόνο μετά και οι φαρμακοποιοί της Μάνδρας Αττικής ακόμη περιμένουν τον ΕΟΠΥΥ...

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Κάποιοι φαίνεται να τους έχουν ξεχάσει ή να μην τους έχουν στις προτεραιότητές τους, όχι όμως οι συνάδελφοί τους φαρμακοποιοί. Ένας και πλέον χρόνος πέρασε από τις καταστροφικές πλημμύρες στα μέσα Νοεμβρίου του 2017, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς αλλά και πάρα πολλούς ανθρώπους να βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται από μία σπάνιας έντασης θεομηνία.

Η Δυτική Αττική και πιο συγκεκριμένα η Μάνδρα, η Μαγούλα, η Νέα Πέραμος, αλλά και το νησί της Σύμης, ήταν οι περιοχές εκείνες της χώρας που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, που όπως ήταν φυσικό έπληξαν και τους φαρμακοποιούς.

Τόσο οι τοπικοί Σύλλογοι (Αττικής και Δωδεκανήσου) όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να στηρίξουν τους συναδέλφους τους. Πέρα από μία άμεση οικονομική βοήθεια που τους παρείχαν αιτήθηκαν το αυτονόητο από τον ΕΟΠΥΥ. Τη στήριξη με κατ’ εξαίρεση αποζημίωση υποβολών συνταγών φαρμάκων γνωματεύσεων Υγειονομικού Υλικού, Σ.Ε.Δ  και Ιατροτεχνολογικών ΕΟΠΥΥ, χωρίς την συνοδεία φυσικών αρχείων τα οποία είχαν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή από τις πλημμύρες (δες εδώ)

Σε επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ ο ΠΦΣ λίγες μόλις μέρες μετά τις καταστροφές ανέφερε τα εξής:

     «Παρακαλούμε όπως προβείτε το συντομότερο δυνατό, σε έκδοση απόφασης για κατ' εξαίρεση αποζημίωση υποβολών συνταγών Φαρμάκων και γνωματεύσεων Υγειονομικού Υλικού, Σ.Ε.Δ  και Ιατροτεχνολογικών ΕΟΠΥΥ, χωρίς την συνοδεία φυσικών αρχείων, για το σύνολο των φαρμακείων ανά την επικράτεια που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περιόδου που διανύουμε και τις επακόλουθες πλημμύρες, με συνέπεια την μερική ή και πλήρη καταστροφή των σωμάτων των εκτελέσεων προς υποβολή στον ΕΟΠΥΥ.

     Οι εκτελέσεις αυτές άλλωστε αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή  τόσο στην εφαρμογή e-syntagografisi της ΗΔΙΚΑ, όσο και στην εφαρμογή e-dapy παροχών.
        Γίνεται αντιληπτό, ότι εκ των συνθηκών επιβάλλεται, να επιτραπεί ο φάκελος υποβολής των εν λόγω φαρμακείων για τον τρέχοντα μήνα, να περιλαμβάνει τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (Τιμολόγιο, Σ.Σ.Υποβολής, Σ.Κ Υποβολής, ενημερότητες όπου απαιτούνται) και σώματα εκτελεσμένων συνταγών και γνωματεύσεων, που δεν καταστράφηκαν .
        Ο ΠΦΣ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμει στην κατεύθυνση ομαλής διεξαγωγής  της ως άνω διαδικασίας, με οποιοδήποτε τρόπο του ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους φαρμακοποιούς καθώς και από τον οργανισμό σας».

Φαίνεται ωστόσο πως και εδώ η γραφειοκρατία έκανε το θαύμα της, καθώς ένα χρόνο μετά δεν έχει ρυθμιστεί το ζήτημα και είναι ερώτημα το τι θα πρέπει κάποιος να πάθει στη χώρα μας για να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα.

Ο ΠΦΣ έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί του την Τρίτη 4 Νοεμβρίου και έλαβε την απάντηση ότι το θέμα θα ρυθμιστεί άμεσα.

Είναι όμως τρόπος λειτουργίας αυτός ενός σοβαρού κράτους; Πρόσφατα το DailyPharmaNews είχε αποκαλύψει μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση του τρόπου που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, λειτουργεί το ελληνικό κράτος (δες εδώ) Ένα κράτος χωρίς συνέπεια, χωρίς συνέχεια, όπου κάθε φορά που αλλάζει διοικητής σε μία υπηρεσία, έναν Οργανισμό, και πολύ περισσότερο κάθε φορά που αλλάζει υπουργός ή το χειρότερο Κυβέρνηση, όλα πάνε πίσω και ο πολίτης υποφέρει.

Για μία ακόμη φορά –μετά την πρόσφατη παραδοχή του κ. Ξανθού ότι δεν ήταν ενημερωμένος για την προώθηση άρθρου σε σχετικό σχέδιο νόμου για τη διακίνηση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια (δες εδώ και εδώ) ο υπουργός ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να ρυθμιστεί άμεσα το θέμα για τους φαρμακοποιούς – πληγέντες από την περσινή θεομηνία, φάνηκε σύμφωνα με την πηγή του DailyPharmaNews να ξαφνιάζεται και να χρειάζεται κάποια υπενθύμιση για ένα ζήτημα το οποίο πίστευε ότι έχει ήδη ρυθμιστεί, κάτι που προφανώς οι υπηρεσίες του υπουργείου όφειλαν να κάνουν.

Ο ΠΦΣ γνωρίζοντας όλον αυτό τον δυσκίνητο τρόπο λειτουργίας του κράτους φρόντισε ήδη από τις 24 Σεπτεμβρίου με επιστολή του προς τον πρόεδρο (πριν την παραίτησή του) του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη αλλά και προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, να τους υπενθυμίσει το ζήτημα.

Η εν λόγω επιστολή αναφέρει τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Έχουν περάσει δέκα μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής με τα γνωστά σε όλους μας τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν και αρκετοί συνάδελφοι φαρμακοποιοί οι οποίοι έκτοτε δίνουν αγώνα για την αποκατάσταση των ζημιών τους και την επαγγελματική επανεκκίνηση τους. Στο πλαίσιο την αναγκαίας συνδρομής της Πολιτείας κύριε Πρόεδρε δεσμευτήκατε (μεταξύ άλλων) για την αποζημίωση των συνταγών που καταστράφηκαν από την μανία του νερού και της λάσπης , μόνο με την προσκόμιση του ηλεκτρονικού αποτυπώματος των συνταγών που εκτελέσθηκαν και υπάρχει στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ . Επειδή για το συγκεκριμένο δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία , επειδή έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή οι δεσμεύσεις της πολιτείας πρέπει να υλοποιούνται. Σας καλούμε άμεσα να επιληφθείτε και να δώσετε λύση στο συγκεκριμένο θέμα, παίρνοντας όλες τις θεσμικές και διοικητικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται.

Οι φαρμακοποιοί που έχουν πληγεί αλλά και η αξιοπιστία και η συνέπεια των Δημόσιων Φορέων πρέπει να ικανοποιηθούν.

Αναμένοντας της θετική ανταπόκρισή σας. 

Δυστυχώς όμως δύο και πλέον μήνες μετά, το ζήτημα παραμένει ανοικτό με μία ελπίδα ότι αυτή τη φορά η υπόσχεση του κ. Ξανθού για άμεση επίλυσή του θα γίνει πράξη.

Σκιά, το γεγονός ότι την ίδια υπόσχεση είχε δώσει και ο ΕΟΠΥΥ απαντώντας στην επιστολή που είχε στείλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τον Σεπτέμβριο.

Ο ΕΟΠΥΥ στην καθυστερημένη απάντησή του (αρχές Νοεμβρίου) ενημέρωνε ότι ο Οργανισμός έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κατατεθεί σχετική πρόταση στο Υπουργείο Υγείας για Νομοθετική Ρύθμιση.

Για μία ακόμη φορά, ίδωμεν…