NEA

Έρευνα: Τα προβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση σε παιδιά που έχουν εκδηλώσει γαστρεντερίτιδα

Έρευνα: Τα προβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση σε παιδιά που έχουν εκδηλώσει γαστρεντερίτιδα

Από τη  Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Παρά τα όσα υποστηρίζουν οι εκστρατείες μάρκετινγκ και οι διαφημίσεις, τα προβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στη γαστρεντερίτιδα στα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι.

Παρά το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων έχει βασιστεί και αναπτυχθεί γύρω από τη θεωρία ότι τα προβιοτικά μπορεί να θεραπεύσουν αποτελεσματικά μια σειρά από ασθένειες και λοιμώξεις, νέα έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά προϊόντα δεν έχουν καμία επίδραση στη γαστρεντερίτιδα.

 Η διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη εξέτασε δύο μάρκες προβιοτικών σε παιδιά με γαστρεντερίτιδα ηλικίας μεταξύ 3 και 48 μηνών.

 «Μελετήσαμε τις επιπτώσεις της χορήγησης προβιοτικών σε εκατοντάδες παιδιά, τα οποία οι γονείς τους τα έφεραν σε τμήματα έκτακτων περιστατικών σε νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, με συμπτώματα εμετού και διάρροιας», δήλωσε ο Δρ. Stephen Freedman, παιδίατρος στο τμήμα έκτακτων περιστατικών του Alberta Health Services. «Δε βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά είχαν κάποια επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων ή στη συνεισφορά τους στην αποκατάσταση».

 Συγκεκριμένα, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με προβιοτικά έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων, όπως αυτά που έλαβαν εικονικό φάρμακο - τα προβιοτικά δεν είχαν καμία επίδραση. Τα αποτελέσματα παρέχουν ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να επανεξετάσουμε το ρόλο και τα οφέλη των προβιοτικών, ελέγχοντάς τα σε μεγάλες, αυστηρά κλινικές δοκιμές προσανατολισμένες στον ασθενή», πρόσθεσε.

 Ο Δρ Schnadower, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα ως καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και τώρα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολλεγίου Ιατρικής του Cincinnati, σχολίασε: «Υπήρχαν μικρότερες δοκιμές που είχαν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Θέλαμε να επαναλάβουμε αυτά τα ευρήματα σε μεγάλη κλίμακα για να δούμε αν η ηλικία του ασθενούς, ο τύπος της λοίμωξης και η χρήση αντιβιοτικών ή το χρονικό διάστημα που ένα παιδί είχε την ασθένεια θα επηρέαζε την ανταπόκριση στα προβιοτικά. Τα ευρήματα ήταν σταθερά αρνητικά ανεξάρτητα από τον τρόπο ανάλυσης των δεδομένων».